Yaklaşık bir metre uzunluğunda dev bir yamyam papağan keşfedildi

Boyutlarından ötürü Herakles ismi verilen papağan muhtemelen daha küçük papağanlarla besleniyordu

Heracles isimli papağan keşfedilmeden önce bilinen en büyük papağan türü Yeni Zelanda kakapo kuşuydu (Brian Choo/Flinders College)

Yeni Zelanda’daki paleontologlar dünyanın gelmiş geçmiş en büyük papağan türünü keşfetti. Bu "canavarın" kimsenin omzuna konamayacağını söylemek doğru olur.

Boyutlarından ötürü Heracles inexpectatus ismi verilen papağan yaklaşık bir metre uzunluğunda (üç feet) ve 6,35 kilodan daha ağır. Uzmanlar papağanın gagasının yemek istediği neredeyse her şeyi kırabilecek kadar güçlü olabileceğini ve daha küçük papağanları da yemiş olabileceğini söylüyor.

Papağanın fosili Yeni Zelanda’nın fosilleriyle ünlü bölgesi Güney Adası’nda bulunan St. Bathans kasabasının yakınında gerçekleştirilen büyük kazıda bulundu.

Yapılan kazıyı Avustralya’daki New South Wales Üniversitesi (UNSW) ve Canterbury Müzesi’yle birlikte koordine eden Avustralya’nın Flinders Üniversitesi’nden Doç. Dr. Trevor Worthy, “Yeni Zelanda devasa kuşlarıyla bilinir. Devasa kazlar ve adzebiller ormanlık zemini paylaşırken, devasa kartallar gökyüzüne hükmediyordu. (...) Fakat şu ana kadar hiç kimse hiçbir yerde nesli tükenmiş devasa bir papağan bulmamıştı” dedi.

19 milyon yıl öncesine uzanan fosil, nesli tükenmekte olan ve şu ana dek bilinen en büyük (uçamayan) papağan olan Yeni Zelanda kakapo kuşunun yaklaşık iki katı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tıpkı kakapo gibi nesli tükenmiş dev papağan da bugünkü torunlarından daha ilkel görünümlü eski Yeni Zelanda papağanları grubunun üyesiydi.

Worthy, “Bu fosil tabakalarında 20 yıldır kazı yapıyoruz ve her yıl ortaya yeni kuşlar ve başka hayvanlar çıkıyor. (...) Heracles bulduğumuz en hayret verici kuşlardan biri olsa da, bu çok ilginç fosil yatağında henüz keşfedilmemiş daha beklenmedik türlerin bulunduğuna şüphe yok” dedi.

UNSW’den Profesör Mike Archer, “Şimdiye kadarki en büyük papağan olan Heracles’in devasa gagasıyla istediği her şeyi kırarak açabileceğine şüphe yok ve böylece papağanların tükettiği geleneksel besinlerden daha fazla şey yemiş olabilir. Hatta belki diğer papağanları bile...” diye konuştu.

UNSW’den bir diğer Profesör Suzanne Hand de, yaratığın podocarp ağaçlarıyla birlikte defne ve palmiye türlerinin de büyüdüğü, çeşitliliğe sahip subtropikal bir ormanda yaşadığını ekledi.

Hand, “Bu çeşitlilik Heracles’in ve birlikte yaşadığı papağan ve güvercinlerin beslenmesi için önemli olan zengin bir meyve hasadı sağlıyor” dedi.

Kuşlar adadaki devasa türlerin aralıksız evrimiyle oluştu.

Güvercinler familyasına ait Dodo'nun yanı sıra Fiji’de bir diğer devasa güvercin, Flores’te devasa bir leylek, Hawaii’de devasa ördekler, New Caledonia’da devasa iri-ayaklıgiller ve Karayip’te de devasa baykuşlar bulunmuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/australasia

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU