ABD'de öğrenim kredisi borçlarını silmenin maliyeti ortaya kondu: 400 milyar dolar

On milyonlarca kişinin borcunun silinmesi planlanıyor

Biden'ın planı, düşük maaş ve yüksek borç durumunu protesto edenleri memnun etti (Reuters)

ABD Kongresi Bütçe Ofisi (CBO) on milyonlarca Amerikalının öğrenim kredisi borçlarını silmenin ne kadar mal olacağını hesapladı. 

Ülkenin önde gelen iki siyasi partisinden temsilcilerin yer aldığı CBO'nun tahminine göre, Başkan Joe Biden yönetiminin planı yaklaşık 400 milyar dolara patlayacak. Bu da federal bütçedeki açığı 30 yıl boyunca biraz daha büyütecek. 

Bu bilgiler, Cumhuriyetçi parlamenterlerin talebi üzerine pazartesi günü yayımlandı. Plana muhalif olanlar, bunun vergi mükelleflerine ekstra yük bindireceğini belirtiyor. Hayatında hiç üniversiteye gitmemiş kişilerin niye bu kaleme para harcayacağı sorusu soruluyor. 

Demokrat Partililerse bu parayı ödemeyecek kişilerin maddi olarak rahatlayarak iş kurabileceğini, ev alabileceğini ya da borçlarını karşılayabileceğini vurguluyor. Ayrıca zaten borcu ödemeyecek olanlar hesaba katılırsa, maliyetin daha da az olacağını işaret ediyorlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Joe Biden yönetiminin sözcülerinden Abdullah Hasan, "Trump'ın vergi konusundaki yasa tasarısından çok ciddi şekilde farklı. O tasarı, açığı neredeyse 2 trilyon dolar artırıp çok büyük oranda büyük şirketlere ve en zengin kişilere yardım sağlıyordu" dedi.

Biden yönetimi bu planın federal bütçeye 10 yıl boyunca senede 24 milyar dolarlık maliyeti olacağını tahmin ederken, bu tutarın toplamda 500 milyarı aşacağını savunan muhalifler de vardı.

2020'de patlak veren pandeminin ilk haftalarından sonra federal öğrenim kredilerinin aylık ödemeleri dondurulmuştu. Biden da bu yılın ağustosunda dondurma işleminin 2022 sonuna kadar devam edeceğini duyururken bunun son sefer yapıldığını bildirmişti. CBO, son erteleme kararının bütçeye maliyetinin 20 milyar dolar olduğunu da hesapladı. 

Biden'ın planı, federal öğrenim kredilerini alan kişiler yılda 125 bin dolardan, o kişilerin yaşadığı haneler de 250 bin dolardan az kazanıyorsa borçlarının 10 bin dolarlık kısmını silmeyi öngörüyor. Pell Grant diye bilinen yardımdan faydalananlar, 10 bin dolarlık ekstra bir borcu daha sildirebilecek. 

CBO'nun tahminlerine göre, federal öğrenim kredisi alan 37 milyon Amerikalının yüzde 95'i borcunun 10 bin dolarını, yüzde 65'ine yakınıysa 20 bin dolarını ödemeyebilecek.

ABD Nüfus Sayım İdaresi'nin yakın zamanda yaptığı bir analiz, bu tek seferlik silme politikasından en çok siyah ve Hispanik kadınların faydalanacağını ortaya koydu.

 

Independent Türkçe, AP, The Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU