İsrailli üst düzey yetkililer: Ukrayna, İran hakkında istihbarat istedi

"Çok daha fazlasına ihtiyacımız var"

İran ağustosta insansız hava aracı tatbikatı gerçekleştirmişti (Reuters)

Rusya'nın İran'dan silah tedarik ettiğini öne süren Ukrayna'yla ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı.

ABD'nin prestijli haber sitelerinden Axios'un üst düzey İsrailli yetkililere dayandırdığı habere göre Kiev, Tahran'ın Moskova'ya verdiği destekle ilgili İsrail'in istihbarat paylaşmasını istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde talebin, Ukrayna'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi Maksim Subkh ve İsrail'in Avrupa ve Asya'dan sorumlu ismi Simona Halperin 7 Eylül'de Kiev'de yaptığı görüşmede iletildiği yazıldı.

İddialar arasında Subkh'un, iki ülke arasında bilgi ve istihbarat paylaşımını koordine etmek için "diyalog kanalı" kurulmasını istemesi de var. İsrailli kaynaklar ayrıca Subkh'un, İran ve Rusya arasında askeri işbirliğinin arttığını öne sürerek diyalog kanalı kurulmasının özellikle önemli olduğunu belirttiğini aktardı.

Ukraynalı yetkilinin, İran'la Batı'nın nükleer anlaşmaya varması halinde Tahran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasına karşı olduklarını söylediği de iddia edildi. Buna göre Kiev bu adımın, İran'la Rusya arasında askeri işbirliğinin artmasına imkan sağlayacağını düşünüyor.

Subkh'un İsrailli diplomatlardan, Rusya'ya karşı daha net bir tavır alınmasını, Moskova'ya uygulanan yaptırımlara katılmalarını ve kendilerine askeri yardım yapılmasını istediği de ileri sürüldü.

Axios, Ukraynalı üst düzey bir yetkilinin görüşmeyi doğruladığını ve "İsrailliler bize biraz istihbarat verdiler ama çok daha fazlasına ihtiyacımız var" dediğini yazdı.

İran'ın kamikaze İHA'ları sahada mı?

Uluslararası basında çıkan haberlerde Rusya'nın, İran'dan insansız hava aracı (İHA) aldığı ifadeleri yer almıştı.

Kiev yönetimine bağlı komutanlar, İran üretimi Şahid-136 tipi İHA'ların Rus renklerine boyanarak Geranyum 2 adı verildiğini ve bu drone'ların ciddi hasar oluşturduğunu söylemişti. 

Ukrayna, "Rusya'ya silah tedarik edildiği" gerekçesiyle iki gün önce İran'ın Kiev Büyükelçisi Menuçehr Muradi'nin akreditasyonunu geri çekme ve büyükelçilikteki diplomat sayısını önemli ölçüde azaltma kararı almıştı.

İran daha önce Rusya'ya İHA temin edildiği iddialarını reddetse de İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney'e yakın Kayhan gazetesi dün geçtiği haberde "yüzlerce silahlı inansız hava aracının" satıldığını kaydetti. Gazete "İran drone'ları bir süredir Ukrayna semalarında NATO'ya karşı operasyonlar yürütüyor" ifadesini kullandı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani ise dün Ukrayna'nın İran ile diplomatik seviyeyi düşürme kararından duyduğu üzüntüyü tepki gösterdi. "Kararın yabancı medya kuruluşlarının teyit edilmemiş haberlerine dayandığını" savunan Kenani, uygun bir karşılık verileceğini duyurdu.

 

Independent Türkçe, Axios, Jerusalem Post, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU