Kraliçe II. Elizabeth'in ölümünün Latin Amerika ve Karayiplere yansıması

Hüsamettin Aslan Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: AA

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in ölümü nedeniyle Latin Amerika ülkelerinde devlet başkanları taziyeler yayımladı.

Geçen hafta perşembe günü vefat eden Kraliçe II. Elizabeth için Latin Amerika devlet başkanları hem İngiliz kraliyetine hem de İngiliz vatandaşlarına taziyelerini sundu.

Latin Amerikalı liderler, 96 yaşında hayatını kaybeden ve İngiltere'de en uzun süre tahtta kalan Kraliçe II. Elizabeth'in ölümünden dolayı İngiliz büyükelçiliklerinde açılan saygı defterine üzüntülerini iletirken; Brezilya Cumhurbaşkanı Bolsonaro önce ülkesinde 3 günlük yas ilan etti; ardından da cenaze için Birleşik Krallık'a gitti.

1982'de Falkland Adaları'nın egemenliği konusunda İngiltere ile savaşan Arjantin, kısa bir mesajla taziyelerini dile getirdi.

Ayrıca Arjantin Dışişleri Bakanlığı, "Devlet Başkanları Kraliçe II. Elizabeth'in ölümü üzerine İngiliz halkı ve hükümetine eşlik edeceklerini" açıkladı.

Meksika'dan Andres Manuel Lopez Obrador, Venezuela'dan Nicolás Maduro ve Ekvador'dan meslektaşı Guillermo Lasso Twitter'da başsağlığı dileklerini ilettiler.
 

cenaze.jpg
8 Eylül gecesi hayatını kaybeden Kraliçe II. Elizabeth'in cenazesi tüm dünyadan devlet başkanları ve hükümet yetkililerinin katılımıyla 19 Eylül'de düzenlendi / Fotoğraf: Reuters

 

Brezilya

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, ekim ayında yapılacak seçim kampanyanın ortasında bir kararname ile üç günlük yas ilan etti.

Hatta Bolsonaro, II. Elizabeth'i "herkesin kraliçesi" ve "olağanüstü ve eşsiz bir kadın" olarak övdü ve ülkesine olan sevgisini vurgulayarak "bize ve tüm dünyaya ilham vermeye devam edeceğini" söyledi. Ayrıca, İngiltere'deki cenazeye katıldı.


Şili

Şili'de Boric Hükümeti, "Birleşik Krallık'ın modernleşmesini anlamak için aşkın bir figür" olarak nitelendirdiği Kraliçe II. Elizabeth'in vefatından "derin üzüntü" duyduğunu açıkladı.

Şilili Başkan, 1968 yılında ülkeye yaptığı geziyi hatırlatan bir mektupta, "Siyasi konumu, geçen yüzyılın büyük olaylarının zirvesinde olmasına izin verdi ve 70 yılı aşkın saltanatı boyunca onu bir dünya lideri olarak pekiştirdi" dedi. 


Kolombiya

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, Kraliçe II. Elizabeth için Twitter'dan yaptığı açıklamada, "İngiliz halkı için birliğin sembolü olan Kraliçe II. Elizabeth'in ayrılışı için dayanışma ifadelerine katılıyorum" ifadelerini kullandı.

Kolombiya Dışişleri Bakanlığı, kraliçenin "çağdaş tarihin önemli bölümlerindeki liderliğinin hafızamızda eşsiz bir yer tutacağını" açıkladı.

İngiltere'ye davet ettiği eski Kolombiya Başkanı Juan Manuel Santos ise "Kraliçe II. Elizabeth'in ölümünden derin üzüntü duyuyoruz. Başarılı saltanatı sırasında Kolombiya ile her zaman çok özeldi. Kraliyet ailesine en içten taziyelerimizi sunuyoruz" dedi.


Ekvador

Üzüntülerini ilk ifade eden Ekvador Devlet Başkanı oldu.

Başkan Guillermo Lasso, "Çocuklarına ve torunlarına, kraliyet ailesine, Hükümete ve Birleşik Krallık halkına taziyelerimi iletiyorum" dedi.


Meksika

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Kraliyet Ailesi ve arkadaşlarına taziyelerini iletti.

Lopez, "İngiliz hükümdarı ve 14 bağımsız devletin hükümdarı Kraliçe II. Elizabeth'in vefatı dolayısıyla Birleşik Krallık halkına taziyelerimi iletiyorum. Aynı şekilde ailesine, arkadaşlarına ve Kraliyet Ailesi üyelerine de başsağlığı diliyorum" açıklamasında bulundu.


Venezuela

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, "kraliyet ailesi, Birleşik Krallık ve İngiliz halkına" başsağlığı diledi. 


Peru

Peru Devlet Başkanı Pedro Castillo, hükümdarın gelecek nesillere "hizmet ve liderlik mirasını" bıraktığını ifade etti.


Paraguay

Paraguay Cumhurbaşkanı Abdo Benitez, Twitter'da kraliçe için bir mesaj yayımladı.

Benitez, mesajında "Paraguay Cumhuriyeti'nden, Kraliyet Ailesi'ne, Birleşik Krallık hükümetine ve halkına, büyük hizmet göreviyle her zaman hatırlanacak olan Kraliçe II. Elizabeth'in ölümüyle ilgili üzüntülerimizi iletiyoruz" ifadelerine yer verdi.


Uruguay

Uruguay Başkan Luis Lacalle Pou, İnglitere Montevideo Büyükelçisi Faye O'Connor'ın konutuna giderek Kraliçe II. Elizabeth'in ölümü için taziye defterini imzaladı.


El Salvador

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, "merhum hükümdarın 'mirası'nın her zaman paylaşılan empati, dayanışma ve hizmet değerleri için bir mihenk taşı olacağını" söyledi.


Dominik Cumhuriyeti

Karayipler'den, Dominik Cumhuriyeti başkanı Luis Abinader, başsağlığı dileklerine katıldı ve II. Elizabeth'in saltanatının "demokrasi ve en iyi davalarına bağlılığı nedeniyle hatırlanacağına" dikkat çekti.


Haiti

Haiti Başbakanı Ariel Henry, "tarihin en ünlü hükümdarı" "yalnızca Birleşik Krallık'ın değil, tüm dünyanın geleceğini belirleyen bir figür" olarak vurguladı.
 

b.jpg
Fotoğraf: AP

 

Kraliçe Elizabeth, 70 yıllık görevinde Latin Amerika'da 4 ülkeyi ziyaret etti

II. Elizabeth, 1952'den bu yana 80'den fazla ülke ziyareti gerçekleştirerek, İngiliz tarihindeki en uzun süre hüküm süren İngiliz hükümdarıydı.

Ancak Kraliçe Panama dışında 70 yıllık saltanatı boyunca, bölgede 3 ülkeyi ziyaret etti. Bunlar 1968'de Brezilya ve Şili, 1975 ve 1983'te Meksika idi.

Kraliçe II. Elizabeth, Brezilya, Meksika ve Şili'de daha önce nadiren görülen kalabalıklarla karşılandı.

II. Elizabeth, İngiltere Kraliçesi olarak ilk gezisini Panama'dan başladı. Ancak bu ziyaret daha çok bir seyahatin parçası olduğu için resmi anlamından daha çok sembolik anlamı vardı.

Kraliçe, Brezilya ziyaretinde ise Rio de Janeiro'daki Maracana stadyumunda Pele ile bir araya geldi. 

 

1. Brezilya

Kraliçe II. Elizabeth, 1953'te taç giydikten sonra Latin Amerika'ya 1 Kasım 1968'de yaptığı ilk devlet ziyareti için Brezilya'ya gitti.

Kraliçe ve Prens, Brezilya'daki 6 şehirde zaman geçirdi: Recife, Salvador, Brasilia, São Paulo, Campinas ve Rio de Janeiro şehirlerinde kaldı.
 

brezilya.jpg
Kraliçe II. Elizabeth'in 1 Kasım 1968'de yaptığı Brezilya ziyareti / Fotoğraf: Brezilya Londra Büyükelçiliği

 

Brezilya'da o zamanki cumhurbaşkanı Mareşal Artur da Costa e Silva tarafından kabul edildi.

Günler sonra çift, Rio de Janeiro sokaklarını ziyaret ederek halkı selamladı. II. Elizabeth, bir futbol efsanesi olan Pele'ye zafer kupasını sundu.
 

pele.jpg
Kraliçe II. Elizabeth ve Prens Philip, Pele'ye zafer kupası sundu / Fotoğraf: AP/Arquivo

 

2. Şili

Kraliyet çiftinin Kasım 1968'de ziyaret ettiği ikinci Güney Amerika ülkesi Şili idi.

1965'te Şili Başkanı Eduardo Frey Montalva Avrupa turunun bir parçası olarak Birleşik Krallık'ı ziyaret etti.

Kraliyet Ailesi, kendisini Şili'ye resmen davet eden Başkan Eduardo Frey Montalva tarafından Santiago'da kabul edildi.

Daha sonra başkan ve kraliçe, Şili Üniversitesi ile Katolik Üniversitesi arasında Ulusal Stadyum'da oynanan futbol maçına katıldı.

Ayrıca Valparaíso bölgesi, Ulusal Kongreyi ve güneydeki Pucón kasabasını ziyaret etmişti.

Şili'de Kraliyet ailesini beklenmedik bir kalabalık karşıladı.
 

Şili.jpg
Kraliçe II. Elizabeth, eşi Prens Philip ile birlikte Şili'de bir etkinlikte katılımcıları selamlıyor / Fotoğraf: Copesa

 

3. Meksika 

Kraliçe II. Elizabeth ilk kez 1975'te başkent Zócalo'da Bayrak Günü'nü kutlamak için Meksika'ya geldi.

Meksika topraklarına bir diğer ziyareti 1983'te tekrarladı.
 

1975'teki ilk ziyaretinde.JPG
Kraliçe II. Elizabeth, 1975'te Meksika'yaptığı ilk ziyaretinde şarkılarla karşılandı / Fotoğraf: Mexico News Daily

 

Kraliçe, Ulusal Saray'daki gala yemeğinde onu mariachilerle karşılayan o zamanki cumhurbaşkanı Luis Echeverría'nın onur konuğuydu.

Kraliçe'nin ziyareti, İngiltere ile Meksika arasında 1825'te imzalanan büyük bir ticaret ve nakliye anlaşmasının 150. yıldönümü kutlamasına denk geldi. 

Kraliçe, Federal Bölge'ye ek olarak, Oaxaca de Juárez şehrine 8 kilometre uzaklıkta bulunan Mesoamerica'nın en önemli şehirlerinden biri olan Monté Alban arkeolojik bölgesini ziyaret etti ve Yucatán'da Tizimín'deki Zoologico La Reina Parque'nin açılışını yaptı.
 

1983'te Kraliçe Elizabeth, Mexico City'de coşkuyla gibi karşılandı.jpg
1983'teki ikinci ziyaretinde Kraliçe Elizabeth, Mexico City'de coşkuyla karşılandı / Fotoğraf: Mexico News Daily

 

Kraliçe'nin Meksika'ya ikinci ziyareti, 1982'deki Malvinas/Falkland Savaşı'nın ardından gerçekleşti. Bu ziyaret, Meksika, Arjantin'in adalara olan iddiasını desteklediğinde, Meksika ve Birleşik Krallık arasındaki ilişkileri geliştirmek için amacıyla planlandı.

Böylelikle Britanya'nın Latin Amerika'daki varlığını yumuşatmaya ve artırmaya çalıştı.

Ancak Kraliçe'nin ikinci Meksika ziyareti ülke ciddi bir ekonomik krizden geçtiği için 1983'teki ikinci ziyaret ilkiyle aynı popüler etkiye sahip değildi. 


Panama'da kısa bir mola 

II. Elizabeth 1953'te kraliçe olarak taç giydikten sonra, Panama'yı ilk ve tek ziyaret etti.

Bu ülkeden geçişi, yalnızca altı ay önce taç giydiği için, hükümdar olarak ilk uluslararası gezisinin bir parçasıydı.
 

Panama AP.JPG
Kraliçe Elizabeth ve Prens Philip Panama ziyaretinde / Fotoğraf: AP

 

Ancak Panama ziyareti, diğer 3 ülkenin aksine resmi bir devlet ziyareti değildi.

Çünkü İngiliz Milletler Topluluğu'nun (Commonwealth) birkaç üye ülkesine giderken Panama Kanal'ından geçmek durumundaydı.

Zira Panama o sırada İngiliz Kraliyeti tarafından Atlantik'ten Pasifik'e yani Yeni Zelanda ve Avustralya'ya giden ayrıcalıklı bir rotaydı.

Kraliçe'nin gemisi, Panama'nın Colón kentine vardığında; gezisi, Panama cumhuriyetinin 50'nci yıldönümü kutlamalarına denk geldi.
 

kraliçe.JPG
Fotoğraf: Buckingham Sarayı

 

Kraliçe'nin ölümü Karayiplerde bağımsızlık adımlarını hızlandırabilir

Kraliçe II. Elizabeth'in ölümünden çok önce, Karayipler'deki İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinde monarşinin devlet başkanı olarak popülaritesi düşüyordu.

Jamaika ve Bahamalar gibi ülkeler pozisyonlarını değerlendirirken, bölge genelinde tepkiler alıyordu. 

Perşembe günü İskoçya'da vefat eden İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, aynı zamanda, Karayipler de dahil olmak üzere, birkaç İngiliz Milletler Topluluğu ülkesinin devlet başkanıydı.

Birçok Karayip ülkesi İngiliz Milletler Topluluğu'na aittir ve bunlardan 8'i hâlâ İngiliz hükümdarını devlet başkanı olarak elinde tutmaktadır.

Cumhuriyet yanlısı Jamaikalılar, Elizabeth'in ölümünün konuyla ilgili anayasa referandumunu hızlandırabileceğini düşünüyor.    

Kraliyetin II. Elizabeth'ten Kral Charles'a geçişi, Kraliyet'in hâlâ devlet başkanı olduğu ülkelerde monarşi karşıtı hareketleri hızlandırabilir.

Karayiplerin yanı sıra, İngiltere, Kanada, Avustralya, Papua Yeni Gine ve Yeni Zelanda Commonwealth krallıklarında yaklaşık 150 milyon insan yaşıyor.


Sonuç olarak; Kraliçe'nin denizaşırı rolü, İngiliz yumuşak gücün ve diplomasin etki kaynağıydı.

Bununla birlikte, Kraliçe'nin ölümü krallıklardaki mevcut cumhuriyetçi hareketleri güçlendirecektir.

Jamaika başbakanı, ülkenin monarşiden ayrılma niyetinde olduğunu zaten açıklamıştı.

Belize, Antigua ve Barbuda liderleri de benzer niyetlerin sinyalini verdiler.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU