PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 11 Eylül 2022;

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Kenya'nın yeni devlet başkanı resmen William Ruto oldu

Kenya Yüksek Mahkemesi, muhalefetin 9 Ağustos'taki seçimlerin iptal edilmesine yönelik başvurusunu reddettiğini duyurdu.

Muhalif başkan adayı Raila Odinga, seçimlerde usulsüzlük yapıldığı ve sahte sandık tutanakları tutulduğu gerçekleriyle seçimin iptali için yüksek mahkemeye başvuru yapmıştı.

Geçen hafta görülen duruşmalarda tarafların dinlenmesi sonrası nihai karar açıklandı. Alınan karar sonrası, seçimleri kazanan William Ruto'nun 13 Eylül'de başkanlık yemini etmesi bekleniyor. 

Kenya Seçim Komisyonu, 9 Ağustos'taki seçimlerde Devlet Başkanı Yardımcısı William Ruto'nun oyların yüzde 50,49'unu, rakibi Odinga'nın yüzde 48,85'ini aldığını duyurmuştu.


Luorenço, Angola'yı bir dönem daha yönetecek

Angola Yüksek Mahkemesi, 24 Ağustos seçim sonuçlarına yönelik itirazı görüşerek karara bağladı. Seçimin iptal edilmesi yönelik şikayeti reddetti.

Buna göre Lourenço ikinci defa Angola'nın başkanı seçildi. 50 yıldır iktidarda olan MPLA partisi oyların %51'ini alırken muhalif UNITA ise %44 oy almıştı.

UNITA mahkemenin kararını açıklamasının ardından süresi seçim usulsüzlükleri olarak nitelendirerek halka barışçıl gösteriler çağrısında bulundu. Angola, "kamu düzenini bozabilecek" olaylardan kaçınmak için silahlı kuvvetlerini 20 Eylül'e kadar "yüksek savaşa hazır" duruma getirdi.

UNITA'ya oy veren yoksullar ve gençlerin kitlesel sokak protestolarını ateşleyebileceğinden korkuluyor.


Burundi Başbakanı darbe hazırlığı iddiasıyla görevden alındı

Burundi Cumhurbaşkanı Evariste Ndayishimiye darbe iddiaları sebebiyle Başbakanı ve 5 bakanı görevden aldı.

Cumhurbaşkanı geçen hafta hükümet yetkilileriyle yaptığı bir toplantıda kendisine karşı olası bir darbe planı iddiasında bulundu.

Bunun üzerine Başbakanı görevden alarak eski Güvenlik Bakanını yeni Başbakan olarak atandı.

Başbakan değişiminin ardından 15 üyeli kabinedeki Maliye, Altyapı, Kamu Hizmetleri, Tarım ve Güvenlik Bakanlarını görevden alarak yerine yenileri atadı.

Burundi Cumhurbaşkanı Evariste, selefi Cumhurbaşkanı Pierre Nkurunziza'nın ani ölümünün ardından Haziran 2020'de göreve başlamıştı.


Afrika'nın doğalgaz zengini ülkesine AB'den askeri destek

Avrupa Birliği geçen hafta yaptığı açıklamada Mozambik'e askeri destek sağlayacağını duyurdu.

Rus gazına olan bağımlılığı azaltmayı amaçlayan gaz projelerinden en önemlisini tehdit ettiği gerekçesiyle Mozambik'teki terör saldırılarına karşı harekete geçeceğini açıkladı.

15 milyon avro düzeyinde mali ve gerekirse askeri destek sağlanacağı belirtildi.

AB, Rusya'nın gaz kesintilerinin ardından alternatif enerji kaynakları arıyor ve Mozambik, Afrika'daki kanıtlanmış en büyük üçüncü gaz rezervine sahip.

Mozambik'in kuzeyindeki milyarlarca dolar değerindeki doğalgaz rezervlerinin olduğu bölgede İŞİD'e bağlı örgütler faaliyet gösteriyor.


Afrikalı liderlerden iklim krizi eleştirisi

Hollanda'da düzenlenen "Afrika Uyum Zirvesi" kapsamında Afrikalı liderler ile Avrupalı yetkililer bir araya geldi.

Liderler, iklim krizinin etkilerini ve buna yönelik önlemleri görüştüler.

Senegal, Gana, Gabon, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Etiyopya'dan devlet başkanları düzeyinde katılım olurken Avrupa'dan sadece Hollanda Başbakanı toplantıya katıldı. 

İklim kirliliğinin sadece yüzde 3'ünden sorumlu olan Afrikalı ülke liderleri toplantıya katılırken ana kirleticilerin toplantıda olmaması hayal kırıklığı olarak nitelendirildi.

Afrikalı liderler konuşmalarında buna vurgu yaparak eleştiride bulundular.

 

 

Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU