ABD: Erdoğan'ın Yunanistan'a yönelik "tehditleri" yararsız

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ABD’nin tüm NATO üyelerini bölgede barış ve güvenliği korumanın yanı sıra farklılıkları diplomatik yolla çözmek için birlikte çalışmaya teşvik ettiğini söyledi

Fotoğraf: Reuters

ABD, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan'a deniz anlaşmazlıkları konusundaki uyarılarının ‘yararsız’ olduğunu açıklayarak, iki NATO müttefikini farklılıkları diplomatik yollarla çözmeye çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Erdoğan’ın açıklamalarına ilişkin sorulara, “Rusya'nın egemen bir Avrupa devletini yeniden işgal ettiği bir dönemde, NATO müttefikleri arasındaki gerilimi artırabilecek açıklamalar bilhassa yararsız” şeklinde yanıt verdi. Sözcü, ABD’nin tüm NATO üyelerini bölgede barış ve güvenliği korumanın yanı sıra farklılıkları diplomatik yolla çözmek için birlikte çalışmaya teşvik ettiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yunanistan'a Türk savaş uçaklarını Ege Denizi üzerinde taciz ettiği için tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ey Yunan tarihe bak. Çok daha fazla ileri gidersen, bunun bedeli ağır olur ağır. Yunanistan'a tek cümlemiz var. İzmir'i unutma. Vakti, saati geldiğinde gereğini yaparız. Bir gece ansızın gelebiliriz” dedi.

Ankara, Yunanistan’ın Türk uçaklarını taciz etmek için Rus yapımı S-300 hava savunma sistemi kullandığını ve barış anlaşmalarını ihlal ederek güçlerini Ege Denizi'ndeki adalara yerleştirdiğini açıkladı.

Buna karşılık Yunanistan, Türkiye'yi, Yunan adaları üzerinde uçuşlar da dahil olmak üzere, gerilimi artırmakla suçlayarak Ankara’nın iddialarını reddediyor.

Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna dün Atina’ya düzenlediği ziyarette, Fransa'nın Yunanistan ile Türkiye arasında artan gerilim konusundaki endişesini dile getirdi.

Colonna, Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile görüşmesi sonrasında gazetecilere verdiği demeçte, “Bölgenin gerginliğe değil, sakinliğe ihtiyacı var” dedi.

Colonna önceki gün Ankara ziyaretinde Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nu, ‘sözlü veya başka türlü herhangi bir gerilimden kaçınmaya’ çağırdığını söyledi.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU