69 yıllık Kalamış Yelken Spor Kulübü'nün denizle bağlantısı ikinci kez kopmak üzere

Kalamış'ta denizin doldurulmasının ardından 1998'de Fenerbahçe burnuna taşınan 69 yıllık Kalamış Yelken Spor Kulübü, buranın da Su Ürünleri Kooperatifleri'ne kiralanmasıyla ikinci kez denizle bağlantısını kaybetme riskiyle karşı karşıya geldi

Fenerbahçe burnunda işaretli alanda 1990'lardan beri faaliyet gösteren Kalamış Yelken Spor Kulübü, bu yeri kaybetme riskiyle karşı karşıya / Fotoğraf: Gazete Kadıköy

Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olmasına karşın su sporları noktasında istenilen düzeyde değil.

Buna rağmen yine de geçmişi uzun yıllara dayanan su sporlarıyla uğraşan kulüpler de mevcut. Kalamış Yelken Spor Kulübü bunlardan biri.

6 Eylül 1954'te Kalamış'ta kurulduğu zaman denize bitişik olan kulüp, yıllar boyu yelken sporuyla ilgilenen çok sayıda insanın uğrak yeri oldu. 

Bu kulüp aracılığıyla birçok genç su sporları alanında yetişti.

Önlerindeki alan marinaya devredilmişti

1980'li yıllardan itibaren başlayan çalışmalarla önlerindeki alana dolgu yapılarak Kalamış Koyu inşa edildi.

O süreçte az sayıda kişi farklı kulüplerde bir araya gelerek hem kulüplerinin varlığını sürdürmeye hem de yeni yer arayışına girdi.

Yoğun çabalardan sonra Milli Emlak, 1992'de Fenerbahçe burnundaki 3 bin 300 metrekarelik bir alanı 20 yıllığına kulübe tahsis etti.

Ancak eski marina yönetiminin itirazları nedeniyle aksayan taşınma sürecini 1998 yılında nihayete erdi ve kulüp yeni yerinde çalışmalarına tekrar başladı.

 

esinhanım1.jpg
Esin Şahin Domaniç (sağdan ikinci) kulüp üyeleriyle birlikte / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Uzatma talebi reddedildi, kullanım bedeli için deniz bile ölçüldü

Kalamış Spor Kulübü Derneği Başkanı Esin Şahin Domaniç, bu 20 yıllık sürenin bitiminin ardından süreyi uzatma taleplerinin gerekçesiz reddedildiği gibi kullanım hakkıyla alakalı olarak o günün koşullarında 1 trilyon lirayı aşkın fahiş fiyatta ecrimisil (kullanım bedeli) istendiğini söyledi.

Domaniç, hatta ecrimisil bedelinin tespiti için kulübün önündeki denizin bile ölçülerek rakamın şişirildiğini öne sürdü.

Kendilerinin diğer kulüplerden farklı olarak herhangi bir yan gelire ya da gelir getirici restaurant benzeri bir işletmeye sahip olmadıklarını kaydeden Domaniç, istenen bedele hukuki olarak itiraz ettiklerini kaydetti.

Önce Özelleştirme İdaresi'ne devredildi

İtirazları sürerken bu sefer de geçen haziran ayında Cumhurbaşkanlığı kararıyla bulundukları alanın Özelleştirme İdaresi'ne devredildiğini belirten Domaniç, "Yapılan devrin kamu yararına olmadığını belirterek İdare Mahkemesi'ne bir dava açtık. Savcı lehimize bir mütalaa verdi. Dava devam ederken bu sefer de 3 gün önce İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce bizim kullanımımızdaki alanın Su Ürünleri Kooperatifleri'ne kiralandığını öğrendik" dedi.

Sorumluların gelerek yeri boşaltmalarını istediklerini aktaran Domaniç, "Kendilerine itiraz ederek kabul etmeyeceğimizi söyledik. Özelleştirme İdaresi'ne devredilen bir yerin nasıl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne verildiğini bilmiyoruz. Ancak sonuç olarak 69 yıllık bir su sporları kulübünün ikinci kez denizle bağlantısı koparılmak isteniyor" ifadelerini kullandı. 

 

kalamışkullüp.jpg
Kulüp, yelken sporuyla ilgilenenlerin uğrak yeri ve bu konuda eğitim veriyor / Fotoğraf: Facebook

 

"Alanın tahsisini talep ediyoruz"

Bulundukları alanda pek çok sosyal sorumluluk projesine imza atarak, gençleri yelken sporuna yönlendirmeye çalıştıklarını kaydeden Domaniç, "Sürekli sporun desteklenmesinden bahsediliyor. Bu sözle olmaz, eylemle olur. 69 yıllık amatör federe spor kulübünün yaşaması için öncelikle Kalamış Yelken'e veya gençlik spor bakanlığına oradan da bize tahsisini istiyoruz. Başka talebimiz yok" diye konuştu.

6 balıkçı barınağı, Su Ürünleri Kooperatifi'ne kiralandı

Bu arada 26 Ağustos 2022 Cuma günü İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce kurumun sitesinde duyurulan anlaşmaya göre Fenerbahçe, Burgazada, Kartal, Heybeliada, Kınalıada ve Küçükyalı'daki 6 balıkçı barınağının Su Ürünleri Kooperatifi'ne 10 yıllığına kiralandığı duyuruldu.

Duyuruda Fenerbahçe'deki alan Kalamış Balıkçı Barınağı olarak geçiyor. Burası da muhtemelen kulübün şu an kullandığı yer.

Esin Şahin Domaniç, planda bulundukları alanın kesinlikle balıkçı barınağı olarak görünmediğini kaydederek, planda bir değişikliğe gidilmiş olabileceğini de öne sürdü.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU