Taliban'ın üç yıl boyunca rehin tuttuğu Avustralyalı, Afganistan'a döndü

"Kutlamaya geldim"

Enes Hakkani (solda), Timothy Weeks'in ziyaretini "Özgür ve bağımsız Afganistan'a hoşgeldin" sözleriyle kutladı (Twitter/@AnasHaqqani313)

Yaklaşık üç yıl üç ay boyunca Taliban'ın elinde tutsak olan Avustralyalı Timothy Weeks, cuma günü Afganistan'a geri döndü. Weeks, Taliban iktidarının birinci yılını kutlamayı planladığını açıkladı.

53 yaşındaki Weeks, öğretim görevlisi olarak çalıştığı Kabil Üniversitesi'nin önünde ABD'li Kevin King'le 2016'da kaçırılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Weeks ve King, üst düzey üç Taliban komutanı karşılığında 2019'da serbest bırakılmıştı.

Uzun bir süre Taliban'ın elinde olan Weeks dövülmesine, yemekten mahrum bırakılmasına, hücre hapsinde tutulmasına ve ciddi şekilde hastalanmasına rağmen örgüte karşı sempati duymaya başlamıştı.

Esareti sırasında Müslüman olan ve Cebrail Ömer adını alan Weeks, Washington Post'un aktardığına göre tutsak geçirdiği aylarda "bu insanlarda, başka hiç kimsenin göremediği bir ışık gördüğünü" söylemişti.

Kabil Havalimanı'nda geleneksel Afgan kıyafetleriyle görülen adam, "Buraya Afganistan'ı öğrenme hayaliyle gelmiştim. Yolculuğumu tamamlamak için tekrar buradayım. Bu, yolculuğumun ikinci kısmı" dedi ve ekledi:

Arkasında olduğum Afganistan İslam Emirliği yönetiminin birinci yıldönümünü kutlamaya da geldim.

İslami çalışmalarına devam etmek istediğini söyleyen Weeks, Taliban üyeleri tarafından karşılandı. Weeks, 2019'daki esir değişimi kapsamında serbest bırakılan Taliban liderlerinden Enes Hakkani'yle de buluştu.
 


Öte yandan uluslararası insan hakları örgütleri, ziyarete ve açıklamalara tepki gösterdi.

Uluslararası Af Örgütü Avustralya'dan mülteci hakları avukatı Zaki Haidari, ziyareti "rezalet" diye niteledi:

Kutlanacak ne var? Taliban'ın kadın haklarını çiğnediği, kızların okula gitmesine izin vermediği ve çocuklar dahil milyonlarca insanı yoksulluk ve açlığa terk ettiği gerçeği mi?

 

Independent Türkçe, Washington Post, ABC News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU