Taliban'dan üç silahsız Avustralyalıyı öldüren Afgan askerine kahraman muamelesi

Hikmetullah salınması için yapılan müzakerelerde "Serbest bırakılırsam yabancıları öldürmeye devam edeceğim" demiş

Taliban'ın Hikmetullah'a evin yanı sıra koruma ve araç da tahsis ettiği ileri sürüldü (ABC News)

On yıl önce üç Avustralyalı askeri öldüren Hikmetullah adlı Afgan askerine, serbest kaldıktan sonra Taliban tarafından kahraman muamelesi yapılıyor.

Guardian'ın dün geçtiği özel habere göre Afganistan'ın başkenti Kabil'de yaşayan Hikmetullah, sıkıca korunan lüks bir evde ikamet ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

O dönem Afgan Ulusal Ordusu'nda çavuş olan Hikmetullah, 29 Ağustos 2012'de Uruzgan'daki Avustralyalı askerlere ateş açmış ve silahsız üç kişiyi öldürmüştü.

Bunun ardından Baluçi vadisine kaçan adamı arama çalışmaları başlatılmış ve Pakistan'da saklanırken Şubat 2013'te yakalanmıştı.

Hikmetullah idam cezasına çarpıtılsa da 7 yıl boyunca Bagram Cezaevi'nde yatmıştı. 2020'de 5 bin Taliban üyesinin hapishaneden salınması için ABD ve Taliban'ın anlaşmasının ardından Katar'a ev hapsine gönderilmiş, örgütün Kabil'de geçen sene kontrolü sağlamasının ardından başkente dönmüştü.

Dönemin Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ABD Başkanı Donald Trump'tan Hikmetullah'ın serbest bırakılmamasını istese de Washington, "barış anlamasına ve şiddetin azalmasına" katkı sağlayacağı gerekçesiyle bunu kabul etmemişti.

ABD destekli eski Afganistan yönetiminden bir yetkili, serbest bırakma müzakereleri yapılırken Hikmetullah'ın şu ifadeleri kurduğunu aktardı:

Serbest bırakılırsam yabancıları öldürmeye devam edeceğim. Avustralyalıları öldürmeye devam edeceğim ve seni de öldüreceğim çünkü sen yabancıların kuklasısın… Özgür olacağız, Afganistan özgür olacak. Seni öldüreceğiz.

Adı açıklanmayan kaynak, Hikmetullah'ın salınmamasını istediğini çünkü bu kişinin tehlike arz ettiğini belirtti:

Tanıştığım kişi tehlikeli bir terörist, tehlikeli bir adam. Pişman değil. O bir tehdit. Dünyaya zarar verebilir. Serbest bırakılmamalıydı.

Zira Hikmetullah, ABD destekli yönetimin serbest bırakılmasına itiraz ettiği kişiler arasındaydı.

Guardian, Hikmetullah'ın, geçen hafta öldürülen El Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'nin yaşadığı yerde son derece güvenli ve lüks bir mülkte bulunduğunu bildirdi.

 

Independent Türkçe, Guardian, ABC News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU