Havayolu uzmanları: İki yıl içinde elektrikli bir uçaktan yolcu bileti alabileceksiniz

Havayolu yöneticisi, "2020'lerin sonunda elektrikli bir hava taşıtıyla uçacağım kesin" dedi

İsrailli şirket Eviation tarafından tasarlanan elektrikli yolcu uçağı Alice'in illüstrasyonu (Eviation)

Bir havacılık uzmanı, yolcuların iki yıl içinde kısa seyahatler için elektrikli hava taşıtlarıyla yolculuk edebileceğini öngördü.

Avustralyalı havayolu şirketi Rex, gelişen teknolojiyi 2024'e kadar belirli bölgesel rotalarda denemeyi planladığını açıklarken, Avustralya genelinde birkaç şirket halihazırda bunu yapıyor.

Rex'in havacılık projeleri idare müdürü Keith Tonkin, çarşamba günü ABC Australia'ya "Teknoloji işe yarıyor. İşe yaradığı deneme uçuşunda kanıtlandı ve iki yıl içinde çok şey yapabiliriz" dedi.

Avustralya'da batarya şarj sistemleriyle ve bu teknolojinin altyapı unsurlarıyla gerçekten yoğun şekilde ilgilenen bazı şirketler var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fosil yakıtlı uçaklara alternatif bulmanın çevresel aciliyetine değinen Tonkin, "Yeryüzündeki karbon kirliliğinin yaklaşık yüzde 2'sine sebep olan tüm hava taşıtı operasyonlarından kaynaklanan karbon salımlarını azaltmaya yönelik küresel bir çaba var" dedi.

Fakat Tonkin elektrikli hava taşıtlarının güvenliğine ilişkin kamu algısının, havayollarının üstesinden gelmesi gereken bir engel olduğunu kabul etti.

Tonkin, "Bu meselenin kesinlikle bir paydaş katılımı tarafı var" dedi.

Bence bu sadece halkı yeni sistemin faydaları hakkında eğitmekle ilgili bir mesele... ve sonra bir kez başladık mı, her şey yoluna girecek.

Rex Airlines, havayolunun mevcut filosunu hidrojen yakıtlı elektrikli motorlarla değiştirmeyi veya güçlendirmeyi planlıyor.

Fakat Tonkin, ideal olarak yeni bir uçağın yeni itici güç sistemine göre özel olarak tasarlanacağını ve inşa edileceğini söyledi.

Avustralya'nın CAPA Havacılık Merkezi'nin onursal başkanı Peter Harbison, batarya ağırlığının büyük bir endişe kaynağı olduğunu söyledi.

Uzun mesafeli bir uçuş için bir A380'in deposunu doldurmak isterseniz, şu anda hava taşıtının kendisinden daha ağır olan aşağı yukarı 500 tonluk bir bataryaya ihtiyacınız var.

Fakat daha küçük, daha kısa sektörlerde çok yakında... gelecek iki ila 5 yılda, elektrik gücüyle kısa mesafede çalışabilecek hava taşıtlarıyla uçmak mümkün olacak.

Söz konusu teknoloji, diğer havayolu şirketlerinin daha küçük uçaklar kullanarak seferler yapmasına ve yarım düzine kadar yolcu taşımasına da olanak sağlayacak.

Harbison, havacılıktaki katı güvenlik düzenlemelerinin yolcuların havada kullanılan elektrik teknolojisine ilişkin korkularını hafifleteceğini de sözlerine ekledi.

İnanılmaz derecede kapsamlı bir şekilde incelenmemiş hiçbir şeyin insanları uçurmayacağından kesinlikle emin olabilirsiniz.

Ve tabii ki dünyada bu konuda yalnız değiliz. Şu anda bunun üzerinde çalışan çok sayıda şirket var ki bazıları çok ama çok büyük çünkü geleceğin bu teknolojide olduğunu biliyorlar.

2020'lerin sonunda elektrikli bir hava taşıtıyla uçacağım kesin.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU