Uydu görüntüsü Amazon'daki yangını ortaya koydu

Ürkütücü görüntü Amazonas bölgesinden yükselen duman bulutlarını gösteriyor

Bu uydu fotoğrafı Brezilya'nın geniş alanlarını kül eden bir dizi yangını gözler önüne seriyor.

Yangınlar, Amazonas bölgesinin gökyüzünü sarıp havayı zehirleyen duman bulutları üretiyor.
 


Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü'ne (INPE) göre, Temmuz 2022'de Brezilya'nın kuzeyindeki Amazonas'ta tespit edilen aktif sıcak nokta sayısı 2006'dan bu yana kaydedilen en yüksek üçüncü sayı oldu.

Copernicus Sentinel-2 uydularından biri tarafından 31 Temmuz 2022'de elde edilen bu görüntü, Amazonas'ın doğusunda yer alan Apuí belediyesinin yakınlarındaki aktif yangınları ve dumanları gösteriyor.

Copernicus Sentinel uyduları, aktif yangınların tespit edilmesi ve yol açtıkları hasarın değerlendirilmesinde hayati parçalar.

Hükümetin ilk verilerine göre Brezilya'nın Amazon yağmur ormanlarındaki ormansızlaşma, New York'un 5 katı büyüklüğünde bir alanın tahrip olmasıyla yılın ilk 6 ayında rekor seviyeye ulaştı.
 


Ulusal uzay araştırma ajansı INPE'ye göre ocaktan hazirana kadar bölgede 3 bin 988 kilometrekarelik alan açıldı.

Bu, geçen yılın aynı aylarına göre %10,6'lık bir artış ve ajansın 2015 ortalarında mevcut DETER-B veri serisini toplamaya başlamasından bu yana söz konusu dönem için en yüksek seviye.

Dünyanın en büyük yağmur ormanı Amazon ağaçlar yok edildikçe açığa çıkan, atmosferi ısıtıp iklim değişikliğine neden olan karbondan büyük miktarlarda içeriyor.

Ormansızlaşma, ormanın derinliklerine doğru ilerlemekte. Yağmur ormanlarının kalbinde yer alan Amazonas eyaleti yılın ilk 6 ayında ilk kez diğer tüm eyaletlerden daha fazla tahribata uğradı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU