Asya turuna bugün Singapur ziyaretiyle başlayan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'a gidip gitmeyeceği tartışmaları bütün hararetiyle devam ediyor.
Çin Komünist Partisi'nin İngilizce yayın organı Global Times, Pelosi'nin uçak arızası veya yakıt ikmali gibi "bahanelerle" Tayvan'a inmeye çalışabileceğini yazdı.
Dün geçilen haberde, Pelosi'nin “riskli bir hamle yapabileceği” belirtildi:
Çin askeri devriyeler, radar tespitleri ve ilgili tatbikatlarla ilerleyen günlerde alarmda kalmayı sürdürmeli.
Gazete, Pelosi'nin uçağında Çin'e yakın bir yerde gerçekten acil durum meydana gelmesi halinde ordunun yardımcı olabileceğini belirtti. Buna göre Pelosi, Tayvan'dan uzak durduğu sürece uçağın Hainan veya diğer bölgelerdeki havalimanlarına inmesine izin verilebilir.
Pelosi'nin ofisinden dün yapılan açıklamada bölgeye Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya ziyaretleri için gidildiği kaydedilirken Tayvan'dan bahsedilmemişti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian bugün düzenlediği basın toplantısında Temsilciler Meclisi Başkanı'nın Tayvan'a uğraması halinde Çin ordusunun "egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmak için kararlı tepkiler ve güçlü karşı önlemler alacağını" ifade etti. Zhao ne tür önlemler alınabileceğiyle ilgili soruya "Eğer gitmeye cesaret ederlerse bunu bekleyip göreceğiz" yanıtını verdi.
Öte yandan uluslararası basında Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret edeceği haberleri geçildi. Tayvan'da yayımlanan The China Times, Pelosi'nin Tayvan'a yarın gece gidip çarşamba günü ülke lideri Tsai Ing-wen'le görüşebileceğini iddia etti.
CNN International da Tayvanlı ve ABD'li yetkililere dayandırdığı haberde Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret edeceğini yazdı. Haberde tam tarih ve saat verilmese de Pelosi'nin salı gecesi Tayvan'da kalmak istediği ileri sürüldü.
Çin-Tayvan gerginliği
II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlandı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığındı.
Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil etti.
BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşıdı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarıldı.
Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.
Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.
Independent Türkçe, Global Times, Sputnik Türkçe
Derleyen: Uğurcan Yıldız