Yeni araştırma: Kadınlar sürücüsüz otomobil kullanmakta erkeklerden daha iyi

Araştırmacılar, çalışmanın sürücüsüz otomobil tasarımı ve kullanımı hakkında bilgi sağlamasını ve ulaşımda toplumsal cinsiyet eşitsizliğini azaltmasını umuyor

Pek çok farklı marka, sürücüsüz otomobil atılımına seyirci kalmadı (AFP)

Yeni bir araştırmaya göre kadınlar erkeklerden daha iyi sürücüsüz otomobil kullanıyor.

Newcastle Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, gerektiği zaman kadınların aracın kontrolünü devralma konusunda daha iyi olduğunu, direksiyon üzerinde daha fazla kontrol sağladığını ve daha kısa sürelerde tepki verdiğini tespit etti.

Newcastle Üniversitesi'nden akıllı ulaşım sistemleri uzmanı Dr. Shuo Li şunları söyledi:

Kadınlar genellikle sürücülükte ne kadar iyi olduklarının farkında değil ama bulduğumuz sonuçlar, aslında kadınların biraz daha iyi performans gösterdiklerini tespit etti.

Sürücüsüz otomobillerin ortaya çıkışı, insanların sürüşle ilgilerini tamamen kesip diğer başka konulardaki işlerini yerine getirmesini sağlasa da zaman zaman aracın kontrolünü yeniden ele almaları gerekebiliyor.

Çalışma için 33 kadın ve 43 erkekten oluşan 76 katılımcı, performanslarını gözlemleyip karşılaştırmak amacıyla, sürücüsüz bir aracın kontrolünü yeniden almayı taklit eden bir simülatör kullandı.

Simülatör, park halindeki bir otomobili saptayıp ona çarpmayı önlemek üzere, sürücüsüz aracın kontrolünü geri almaları için katılımcılara 20 saniye verdi.

Sonuçlar, kadınların kontrolü devralma sırasında telaşlı davranma olasılığının erkeklere kıyasla daha düşük olduğunu, biraz daha hızlı tepki sürelerine sahip olduklarını ve direksiyon simidini daha istikrarlı idare ettiklerini ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ortalamada kadınlar otomobilin kontrolünü 2,45 saniyede geri alırken, erkeklerdeyse bu süre 2,63 saniye oldu.

Park halindeki bir otomobilin yolundan çekilmek konusundaysa kadınların durumu fark ederek şerit değiştirmesi ortalama 13,52 saniye sürerken, erkeklerde bu süre 13,76 saniyeydi.

Sürücüsüz otomobillerle ilgili önceki çalışmalar tutumlara ve perspektiflere odaklanmıştı. Bu çalışmalarda kadınların kullanımları hakkında endişelenme olasılığı daha yüksekti ancak farklı cinsiyetlerin araçları nasıl kullandığına dair araştırmalar hala sınırlı.

Çalışmanın yazarları, araştırmalarının sürücüsüz otomobillerin tasarımı ve dolayısıyla kullanılırlığı hakkında bilgi sağlayabileceğini ifade ederek, bu tür bilgilerin eksikliğinin sürücüsüz otomobillerin faydalarını muhtemelen azalttığını söylüyor.

Newcastle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Başkan Vekili Profesör Roberto Palacin şunları söyledi:

Araştırmamız, tıpkı insanların cep telefonlarına farklı zil sesleri atayabilmesi veya telefonlarını karanlık modda kullanmayı tercih edebilmesi gibi, otomatik araçların kullanıcıya göre uyarlanabilmesi için yazılım mühendislerine bilgi sağlayabilir.

Bu bilgiler arasında muhtemelen tepki süreleri bakımından güvenlik ihtiyaçlarınız da yer alabilir. Nasıl çok iyi görmediğinizde telefonunuzun yazı tipi boyutunu değiştirebiliyorsanız, eğer 70 yaşındaki annem için bir otomobil alıyorsam o zaman bunun için de bir mod olabilir.

Araştırma ekibi, cinsiyetin etkisini ihmal etmenin, ulaşım eşitliği açısından muhtemelen ciddi sorunlara yol açacağını ve bunun sonucunda diğer cinsiyet eşitsizliği biçimlerinin daha da artabileceğini ekledi.

Çalışma Scientific Reports adlı bilimsel dergide yayımlandı.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU