George R.R. Martin'den Game of Thrones çıkışı: "Kadın düşmanlığı gerçek hayattan fazla değil"

"Tarihten ilham alıyorum"

73 yaşındaki George R.R. Martin, Taht Oyunları serisinin yeni kitapları üstünde çalışıyor (AP)

George R.R. Martin, bu hafta sonu Comic-Con'da yapılan sıradaki dizisi House of the Dragon'ın panelinde, Demir Taht'taki kadın eksikliğine değindi.

Taht Oyunları'ndaki (Game of Thrones) hadiselerden iki yüzyıl öncesini konu edinen House of the Dragon'un oyuncu kadrosunda Matt Smith, Olivia Cooke ve Rhys Ifans yer alıyor.

Westeros'ta tahtta neden kadın olmadığı sorulan fantastik roman yazarı (Entertainment Weekly'ye göre) şöyle yanıt verdi:

Tarihten ilham alıyorum. Sonra tarihi unsurları alıp son raddesine kadar besliyorum.

Taht Oyunları, birçok kişinin gözlemlediği gibi, çok genel hatlarıyla Güllerin Savaşı'na dayanıyor. [House of the Dragon], tarihte Anarşi adı verilen daha eski bir döneme dayanıyor.

Anarşi, İngiltere Kralı Stephen dönemindeki (1135-1154) iç savaş ve istikrarsız hükümet dönemini ifade ediyor.

Martin, San Diego'daki paneldeki konuşmasında şunları ekledi:

Westeros'un, gerçek hayata ve tarih dediğimiz şeye kıyasla bilhassa daha fazla kadın karşıtı veya kadın düşmanı olduğunu düşünmüyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taht Oyunları, dizinin kadın karakterlerini ele alış şekli nedeniyle birçok kez cinsiyetçilik suçlamasına maruz kalmıştı. Daenerys Targaryen'i canlandıran oyuncu Emilia Clarke, 2016'da dizinin kadınlara tavrını savunmuştu.

Clarke, Entertainment Weekly'ye yaptığı açıklamada şöyle demişti:

Çok fazla tartışma var. Fakat Taht Oyunları'nın güzel yanı da bu: Gelişimin birçok farklı aşamasındaki kadınları tasvir etmesi. Cinsel obje olarak tasvir edilen kadınlar, hiçbir hakkı olmayan kadınlar, kraliçe olan sadece bir erkeğe kraliçe olan kadınlar ve kelimenin tam anlamıyla durdurulamaz ve hayal edebileceğiniz en uç noktadaki kadar güçlü olan kadınlar var.

Bu yüzden insanların Taht Oyunları'nı feminizm karşıtlığı hamlesiyle bağlamdan çıkardığını duymak bana acı veriyor, çünkü bunu bu dizi için yapamazsınız. Dizi, kadınların başına gelenlerin kapsamını gösteriyor ve nihayetinde kadınların sadece eşit olmadığını, aynı zamanda çok daha fazla güce sahip olduğunu ortaya koyuyor.

House of the Dragon 22 Ağustos'ta Sky Atlantic'te ve NOW TV'de yayımlanacak.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU