Wolverhampton yenilgisi, Beşiktaş'ta eksikleri ortaya çıkardı

Yeni sezon hazırlıklarını sürdüren Beşiktaş'ta 3-0'lık Wolverhampton yenilgisi, hem eksikleri gösterdi hem de Valerian Ismael'in sistemini sorgulattı. Spor yazarı Müslüm Gülhan, Beşiktaş'ın son durumunu Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Gedson Fernandes, Wolverhampton karşısında 79 dakika süre aldı / Fotoğraf: AA

Süper Lig ekiplerinden Beşiktaş, teknik direktör Valerian Ismael yönetiminde yeni sezon hazırlıklarını sürdürüyor.

5 Ağustos'ta başlayacak Süper Lig öncesi Premier Lig ekiplerinden Wolverhampton ile hazırlık maçında karşı karşıya gelen siyah-beyazlılar, sahadan 3-0'lık yenilgiyle ayrıldı.

Mağlubiyet, Beşiktaş'ın eksiklerini göstermesinin yanı sıra teknik direktör Valerian Ismael'in sisteminin de sorgulanmasına neden oldu.

 

 

3'lü savunma tartışılıyor

27 Haziran'da sezon hazırlıklarını başlatan Beşiktaş, geride kalan zamanda 4. hazırlık maçını oynadı.

Söz konusu süreçte Werder Bremen, Viktoria Plzen, Mainz ve Wolverhampton ile karşılaşan Valerian Ismael'in öğrencileri, 2 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 yenilgiyle sahadan ayrıldı.

Hazırlık maçlarında 3'lü savunma ile sahaya çıkan Ismael, Wolves karşısında Valentine Rosier'i savunmanın sağında kullandı.

Sol bek Rıdvan Yılmaz'ın ayrılması ve alınan 3-0'lık yenilgi sonrası savunmadaki aksamalar dikkatlerden kaçmadı.

 

Müslüm Gülhan.jpg.jpeg
Müslüm Gülhan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Bu maçlarda amaç sisteme en uygun oyuncuyla hareket etme üzerine kurgulanır"

Spor yazarı Müslüm Gülhan, Beşiktaş'ın hazırlık sürecini, Valerian Ismael'in 3'lü savunma sistemini ve takımdaki eksikleri Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Sezon öncesi hazıklık döneminde takımların yükleme döneminde olduklarını belirten Gülhan, "Yükleme döneminde süreçteki hazırlık maçlarının önemi genelde sisteme en uygun oyuncuyla hareket etmek üzerine kurgulanır" dedi.

Transfer sürecinin de devam etmesi nedeniyle birçok çelişkilerin meydana gelebileceğini dile getiren Gülhan, "Hazırlık döneminde ne kadar çok maç yapılırsa oyuncuların sistem içindeki adaptasyonuna o kadar iyi bakılır. Nereden bakarsan bak 6-8 hafta arasında değişen bir süreç" diye konuştu

 

 

"35-40 kişilik kadrolarla kampa gidilmesine anlam veremiyorum"

Beşiktaş'ın hazırlık dönemine belirli sıkıntılarla başladığını ve kampa götürülen oyuncu sayısının çok olmasını eleştiren Güllhan, şöyle devam etti:

Takımların 35-40 kişilik kadrolarla kampa gitmesine anlam veremiyorum. Bir hazırlık kampı geçirip, sistemi oturtup, rotasyonun ne olduğuna bakacaksınız. Ve bu süreçte eğer bir eksiklik varsa o eksikliği gidermek için ona uygun ekiple çalışıp hemen transferleri gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bu yüzden verim alabileceğiniz ve kullanabileceğiniz oyuncular üzerinden hareket etmeniz gerekiyor. 35-40 oyuncuyla gittiğiniz zaman antrenman metodolojisini uygulayamazsınız. Zaman problemi var. Bunların hepsi hazırlık sürecinde dezavantaj oluşturuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İyi oyuncu olup olmadıklarını sezon içinde göreceğiz"

Beşiktaş Teknik Direktörü Valerian Ismael'in oynattığı 3'lü sistemle ilgili de konuşan Gülhan, "Valerian Ismael, 3-4-3 sistemle oynatmaya çalışıyor. Bu nedenle özellikle ön tarafa kağıt üstünde iyi olduğunu düşündükleri oyuncular aldılar. Bunların iyi oyuncu olup olmadığını sistemde sezon içinde göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

 

 

"Mühim olan elinizdeki oyuncu formatıyla bu sistematik kurguyu uygulayabilmek"

4'lü savunmaya dönmesi yönünde Ismael'e yöneltilen eleştirilere de değinen Gülhan, şu ifadeleri kullandı:

Conte de bunu oynatıyor ve son derece de başarılı. Zaman zaman Inter ve Milan'da da yapıyor. Mühim olan elinizdeki oyuncu formatıyla bu sistematik kurguyu uygulayabilmek. Pereira da bunu denedi. Neden denedi? Çünkü elinde sağ ve sol bek yoktu. Bunu belirlediği için neden denenir? Elinde sağ bek ve sol bek yoktu. Hala yok. Pererira öyle ya da böyle bu oyuncularla oynadığı için üçlüye dönmek zorunda kaldı. Beşiktaş'ın en büyük sorunu üçlü defansı. Ve bu 3-4-3 sistemindeki üçlü defans her koşulda çok sıkıntılı. Bu sisteme uygun oyuncular değil. 3'lü oynadığınız zaman merkezde oynayan defans oyuncusu biraz daha oyun da kurabilen ve arkayı yönetebilecek olgunlukta olmalı.

 

 

"Rıdvan elinizdeyken o çizgiye oyuncu aramanız mümkün müydü?"

Beşiktaş'ta lig öncesi önemli eksikler olduğuna değinerek takımdaki en önemli problemin stoper bölgesi olduğunu vurgulayan Gülhan, Rıdvan Yılmaz'ın satılmasına da eleştiri getirerek sözlerini tamamladı:

Kaleci eksiği var. Hala Ersin tartışılıyor. Rıdvan neden satıldı bilinmiyor. Beşiktaş'ın en büyük problemi altyapıdan gelen oyuncularla sözleşme uzatmayıp gitmelerine olanak sağlanıyor. Rıdvan, Emirhan, Serdar'a en üst seviyede saygı gösterilip, sadakatle bağlı olmak lazım. Beşiktaş yönetimiyle Beşiktaş'ın anlayışı uyuşmuyor. Hatırlar mısınız Fuat, Ziya, Fikret, Metin, Ali Feyyaz ve Nihat çıktı. Bu oyuncular sadece Beşiktaş'a değil Türkiye'ye, Avrupa'ya mal oldu. Ama şimdi bu yönetim bu oyuncuları elinden çıkarıp kendilerine uygun transfer yapmaya çalışıyor. Bu çok kötü bir şey. Ve aynı zamanda Beşiktaş'ın geleneksel kültürünün altını da oyuyorlar. Rıdvan elinizde varken o çizgide oyuncu aramanız mümkün müydü? Rıdvan, Şampiyonlar Ligi'nde 1 sene oynasın, 20 milyona satarsınız. Rıdvan'ın kendisinin gittiğine inanmıyorum. Burada kulüp yönetimiyle menajerlerin bir tezgahı var.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU