FBI soruşturması: Huawei cihazlar, ABD'nin nükleer cephaneliğine erişimini sekteye uğratabilir

İstihbarat örgütünün araştırmasında, Çin yapımı ekipmanların askeri radyo frekanslarına sızarak bilgi çalabileceği öne sürüldü

Huawei ve ABD arasındaki gerginlik, Washington ve Pekin hattındaki istihbarat çekişmesinin bir parçası (Reuters)

FBI'in soruşturmasında, Çin yapımı Huawei cihazların ABD'nin nükleer cephanesine erişimine zarar verebileceği öne sürüldü.

ABD'nin önde gelen medya kurumlarından CNN'in aktardığına göre araştırmada, askeri üslerin civarındaki baz istasyonlarına kurulan Huawei cihazların, orduya ait bazı sinyallere müdahale etme özelliğine sahip olduğu iddia edildi.

CNN'e konuşan ve kimlikleri paylaşılmayan FBI yetkilileri, bu cihazların Savunma Bakanlığı'nın ve nükleer silahların kontrolünden sorumlu Stratejik Komutanlığı'nın iletişimlerini etkileyebileceğini savundu.

Buna göre Huawei ekipmanların, ordu tarafından kullanılan gizli radyo dalgalarını bozabileceği ve verileri ele geçirerek ABD'nin nükleer cephaneliğine dair bilgileri çalabileceği öne sürüldü.

Bir FBI yetkilisi, "Üzerinde çalıştığımız en hassas şeyler söz konusu. Bu, nükleer üçlemeye dair komuta ve kontrol kapasitemize müdahale edebilir" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nükleer üçleme (nuclear triad), nükleer bomba taşıyan savaş uçakları, karaya kurulu nükleer başlıklı füze sistemleri ve balistik füze denizaltılarından oluşan koordineli nükleer cephanelik sistemlerini tanımlamak için kullanılan bir askeri terim. Şu anda dünyada Rusya, ABD, Çin ve Hindistan'ın nükleer üçleme sisteminin yer aldığı cephaneliklere sahip olduğu düşünülüyor.

FBI'ın araştırmasında, şimdiye dek verilerin ele geçirildiğine veya Pekin'e gönderilip gönderilmediğine dair bir bilgiye yer verilmedi. Çalışmaya yakın istihbarat kaynakları, teknik açıdan böyle bir durumun tespit edilmesinin de hayli zor olduğunu ifade etti.

Haberde, çalışmanın büyük gizlilikle yürütüldüğü, ilk kez ortaya çıktığı ve 2009-2017'de görev yapan eski ABD Başkanı Barack Obama dönemine kadar geri gittiği belirtildi.

Birleşik Krallık'ın önde gelen haber ajanslarından Reuters'ın 21 Temmuz'da yayımladığı haberde, ABD Ticaret Bakanlığı'nın Huawei cihazlarla ilgili soruşturma başlattığı belirtilmişti. Buna göre inceleme, ABD Başkanı Joe Biden geçen yıl ocakta göreve başladıktan kısa süre sonra hayata geçirilmişti.

CNN'e konuşan kaynaklardan biri, söz konusu incelemenin sürdüğünü ve sonuçlara göre ABD'deki telekomünikasyon sağlayıcılarının, Huawei cihazları kullanmayı sonlandırması gerekebileceğini söyledi.
 


FBI Direktörü Christopher Wray, 6 Temmuz'da CNN'e verdiği bir röportajda, Çin'in ABD'nin ulusal güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturduğunu savunarak, "Çin'e karşı her 12 saatte bir karşı istihbarat soruşturması başlatıyoruz. Bu da şimdiye dek 2 bin civarı soruşturma demek" ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Huawei, ABD istihbaratının suçlamalarını reddediyor. Çin merkezli teknoloji devinin CNN'e açıklamasında, "ABD'ye ihraç edilen tüm ürünlerimiz, kullanılmadan önce Federal İletişim Kurulu (FCC) tarafından inceleniyor. Cihazlarımız yalnızca FCC tarafından ticari kullanım için belirlenen spektrumda çalışıyor.  Dolayısıyla Savunma Bakanlığı'na ayrılan spektruma erişimi yok" dendi.

Ancak Huawei cihazlarını inceleyen FBI yetkilileri, FCC tarafından sertifikalandırılmış olsa bile ekipmanların Savunma Bakanlığı'nın iletişim spektrumunu tanıyıp bu frekanstaki iletişimlere erişim kazanabileceğini savunuyor.

Florida'daki Embry-Riddle Havacılık Üniversitesi'nde yer alan radyo spektrumu laboratuvarından Eduardo Rojas, "Kamuya açık olmayan frekansları dinleyebilen FCC'yle uyumlu bir cihaz tasarlamak teknik açıdan zor değil" dedi. Akademisyen, böyle bir şeyin belirlenebilmesi için teknik uzmanların cihazları en küçük parçalarına kadar ayırıp tersine mühendislik uygulaması gerektiğini söyledi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump da Huawei'ye karşı sert bir politika izlemişti. Washington, 2019'da Huawei ve iştiraklerini kara listeye almış, 2020'de de yaptırımların kapsamını genişleterek, şirketin ticari çiplere erişimini kısıtlamıştı.



Independent Türkçe, CNN, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU