Çin'de yolculuklarıyla ünlenen filler yine gezmeye çıktı

Sürü, ormanda iki gün dolaşıp bolca bitki tükettikten sonra geri döndü

Çin'de 30 yetişkin Asya yaban filinden oluşan sürü, Xishuangbanna Ulusal Doğa Koruma Alanı'ndaki evlerinden uzakta, yemyeşil bitki örtüsünde güle oynaya beslenirken görüldü (CGTN)

Çin'deki bir koruma alanında yaşayan ve ülkeyi baştan başa katettikleri 17 aylık destansı yolculuklarıyla uluslararası ilgi toplayan filler, yine bir yamaçta dolaşırken görüldü.

30 yetişkin Asya yaban filinden oluşan sürü, ülkenin güneybatısındaki Yünnan eyaletinde yer alan Xishuangbanna Ulusal Doğa Koruma Alanı'ndaki evlerinden uzakta, yemyeşil bitki örtüsünde eğlenerek beslenirken görüldü.

Devlete bağlı yayın kuruluşu CGTN'nin haberine göre maceraperest fillerin, Laos ile Vietnam arasındaki sınırı yakınlarındaki bir köyün civarında yiyecek aramak için en az iki gün boyunca dolaştığı anlaşılıyor.

Köyler sürüyü ormanda gördü ve 11 Temmuz'da filleri polise bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sürü, neredeyse 17 ay boyunca 500 kilometrelik yol kateden kalınderililere ev sahipliği yapmasıyla tüm dünyanın ilgisini çeken aynı koruma alanından geliyor.

Hayvanlar, tepedeki bol bitki örtüsünün tadını çıkaran sürü üyelerini görüntüleyen drone'lar tarafından takip edildi.

Aralarında yavrular ve dişilerin de bulunduğu 14 yaban filinin yolculuğu, hayvanların küçük kasabaları geçtiği, birbirlerine sokulup uyuduğu ve köprülerden uzun bir sıra halinde geçtiği en sıra dışı görüntülerden bazılarını kaydeden drone kameralarına yansımıştı.

Filler, uzun yolculuklarının ardından evlerine döndü ancak çiftçilerin mahsullerini ve evlerini tahrip edip sularını kana kana içerek CGTN'nin hesabına göre 6,8 milyon yuan (yaklaşık 18 milyon TL) değerinde hasara yol açmıştı.

Filler, tonlarca mısır şarabıyla "sarhoş olduklarına" dair söylentilerin yayılmasının ardından bir de kötü şöhret sahibi oldu. Ama bu söylenti uzmanlar tarafından çürütüldü.

Devlet medyası, Xishuangbanna Dai özerk ilinin filleri bu kez iki gün içinde geri döndüğünü ve vatandaşlarla köylülerin güvenliğini sağlamak için uygun önlemler alındığını bildirdi.

Yerel yaban hayatı yetkilileri de fillerin hareketini yakından izledi.

Xishuangbanna koruma alanı, Çin'deki fillerin yaklaşık yüzde 90'ına ev sahipliği yapıyor. Myanmar ve Laos sınırının yanında yer alan koruma alanı yaklaşık 241 bin hektarlık bir alana yayılıyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU