ABD'de yol kenarına terk edilmiş kamyonda 46 göçmenin cesedi bulundu

Cumhuriyetçi Teksas Valisi Greg Abbott can kayıplarından ABD Başkanı Joe Biden'ı sorumlu tuttu

San Antonio civarı, Meksika'dan ABD'ye kaçak girişlerde sık kullanılan rotalardan biri (AFP)

ABD'de yol kenarına terk edilmiş bir kamyonun arkasında onlarca göçmenin cansız bedeni bulundu.

Teksas eyaletinin San Antonio şehri civarında, Meksika sınırından yaklaşık 250 kilometre mesafedeki bir noktada yol kenarına bırakılan yarı römork kamyonun arkasında en az 46 kişinin cesedi tespit edildi.

San Antonio İtfaiye Teşkilatı'ndan Charles Hood, 12'si yetişkin 4'ü de çocuk olmak üzere 16 kişinin kurtarıldığını ve tedavi için hastaneye kaldırıldığını belirtti.

Hood, “Gördüğümüz kişilerin yüksek ateşi vardı. Sıcak çarpmasından mustariptiler. Araçta su yoktu. Görünürde çalışan bir klima sistemi de yoktu” dedi.

Yetkililer, olayla ilgili üç kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

San Antonio Belediye Başkanı Ron Nirenberg, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Sığınma arayan göçmenlerin durumu her zaman bir insani kriz olarak değerlendirilmeli fakat bu akşam korkunç bir insanlık trajedisiyle karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

San Antonio Polis Teşkilatı'ndan William McManus ise kamyondaki kişilerin yasadışı şekilde ülkeye getirildiğini düşündüklerini söyleyerek, soruşturmanın İç Güvenlik Bakanlığı'na devredildiğini belirtti.

İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, Twitter'dan yaptığı açıklamada trajik kayıplardan ötürü derin üzüntü duyduğunu ifade ederek, ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza ekiplerinin olaya ilişkin federal soruşturma başlattığını doğruladı.

Öte yandan göçmenlik karşıtı politikaları savunan Cumhuriyetçi Teksas Valisi Greg Abbott ise can kayıplarından ABD Başkanı Joe Biden'ı sorumlu tuttu.

Hayatını kaybeden kişilerin kimliklerine dair bilgi paylaşılmazken, Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard hastaneye kaldırılan kişilerden ikisinin Guetamalalı olduğunun tespit edildiğini söyledi.

San Antonio'da geçmişte de benzer olaylar yaşanmıştı.

2017'de Meksika'dan kamyonla kaçak şekilde ABD'ye getirilen yaklaşık 200 göçmenden 10'u yolculuk sırasında hayatını kaybetmişti.

Klima ve havalandırma sisteminin bozuk olduğu kamyonda onlarca kişi de sıcak çarpması ve susuzluktan hastanelik olmuştu.

2003'teyse yine kaçak göçmenleri taşıyan bir kamyonun arkasında 19 kişi yaşamını yitirmişti.



Independent Türkçe, AFP, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU