İsmail Saymaz: Diplomasını sormak Erdoğan'a hakaretmiş

Erdoğan'ın avukatı Genco Erkal'ın beraatine itiraz etti

Fotoğraf: AA arşivi.

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatlarının, sanatçı Genco Erkal’ın “Cumhurbaşkanı’na hakaret”ten yargılandığı davada beraatine itiraz ettiğini yazdı. Saymaz’ın aktardığına göre avukatlar, Erdoğan’ın üniversite diplomasını sorgulamanın “dolaylı imalar barındırarak hakaret kapsamına girdiğini” söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsmail Saymaz’ın bugünkü köşe yazısının “Diplomasını sormak Erdoğan'a hakaretmiş” başlıklı kısmı şöyle:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezi Parkı protestocularına "Sürtük" diye hakaret ederken, avukatı ise tiyatrocu Genco Erkal'a cumhurbaşkanına hakaretten verilen beraat kararına itiraz etti.

Erkal'ın suçu, Twitter'da Erdoğan'ı eleştirmekti.

Şöyle yazmıştı:

"Alemin çocuk doğurup doğurmayacağına karışacağına diplomayı ortaya bir koy bakalım. Arkadaşın rektörden de olsa sahte de olsa görelim şunu."

"Başkanlık sistemi yetmez, Türk usulü çobanlık sistemi olsun."

İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi, 3 Mayıs'ta beraate karar verdi.

Erdoğan'ın avukatı Ahmet Özel, itiraz etti.

İtirazda, Erdoğan'a diploma sormanın hakarete girdiği iddia edilerek, şöyle denildi:

"Cumhurbaşkanının diploması ile ilgili örtülü sorgulama ve oluşturulmak istenen şaibeler alaycı, tahfif edici bir üslup ile yapılmakta olup eğitimsizlik ve dolaylı imaları barındırarak hakaret kapsamındadır."

Bu çerçevede üç mahkumiyet kararı delil gösterildi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne çobanlık nitelendirmesinde bulunmanın da hakaret olduğu ileri sürüldü.

Erdoğan'ın avukatı bu tuhaf görüşü şöyle savunuyor:

"Çobanlık meslek olsa dahi toplumda övgü nitelemesi değildir. Çoban mesleklerin ve mefhumların düşüğü olarak sınıflandırılmıştır. Tesisatçılık, mühendislik, çobanlık gibi bir sıralamada beyan edildiği takdirde hakaret ve aşağılama kapsamında sayılmayan bir ifade pekala müstakilen bir sıfat olarak birine ait kılınarak kullanıldığında hakaret kapsamındadır."

Erkal'ın avukatı Turgut Kazan ise verdiği yanıtta, diplomada dayanak diye gösterilen kararlarda Erdoğan'a "Şerefsiz / çalıp çırpan biri" suçlamalarının yöneltildiğini belirterek, "O eylemlerin müvekkilimizin dile getirdiği eleştirilerle benzerliği yoktur" dedi. Kazan, çobanlığın hakaret sayılmasına da karşı çıkarak, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e "Çoban Sülü" denildiğini, O'nun da bu sözü gülerek karşıladığını, Erdoğan'ın ise "Çobanlık felsefesini anlamayan insan yönetemez, ben de çobanım" dediğini hatırlattı.

 

Halk TV, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU