Arnavutluk Cumhurbaşkanı Meta: AB'nin genişlemesine son vermek isteyen Rusya'ya çok ciddi yanıt vermemiz gerekiyor

Meta, "Rusya'nın Ukrayna’ya yaptığı saldırıyı kesinlikle kabul etmiyoruz. Rusya durmayacak gibi gözüküyor" dedi

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta, Maltepe Forum "Yeni Dönemde AB ve Türkiye" Toplantısı'na katılarak konuşma yaptı / Fotoğraf: ANKA

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta, "Rusya'nın Ukrayna'ya yaptığı saldırıyı kesinlikle kabul etmiyoruz. Rusya durmayacak gibi gözüküyor. Avrupa Birliği'nin (AB) genişlemesine son vermek istiyor. Rusya bu noktada elinden geleni yapacak. Çok ciddi bir şekilde kendisine yanıt vermemiz gerekiyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Maltepe Belediyesi tarafından düzenlenen Maltepe Forum "Yeni Dönemde AB ve Türkiye" toplantısı başladı. Toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta de katıldı. 

Konuşmasına, İstanbul'a duyduğu sevgiyi anlatarak başlayan ve Türkiye'nin stratejik olarak çok önemli bir NATO müttefik ülkesi.olduğunu belirten Meta, şunları söyledi:

Türkiye son yıllarda çok önemli yükleri de taşımış durumda. Özellikle de uluslararası çabalara da katkı sağlayan önemli ülkelerden bir tanesi, terörizmle mücadelede. Yine aynı zamanda mültecilerin hareketliliği söz konusu olduğunda da, dünyanın en büyük ev sahipliğini gerçekleştiren ülke Türkiye. Türkiye her zaman çok önemli bir ortağımız olmuştur istikrar ve güvenlik için

"AB üyeliği uzun bir süreci gerektirir"

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, 9 Mayıs 2022'de hızlıca Ukrayna, Moldova ve Gürcistan'ın da AB'ye üye yapılmaları gerektiğini söylediğini hatırlatan Arnavutluk Cumhurbaşkanı, "Bu noktada bizler çok daha yüksek siyasi taahhüde sahibiz. Batı Balkan ülkeleri, Arnavutluk da bunun içerisinde. Bizler bu girişimi can-ı gönülden destekliyoruz. Macron da bu noktada bir yol haritası ortaya koyuyor. AB'nin kararına da bağlı ve Avrupa Konseyi toplantısında, 3 tane yeni aday ülkenin kaderleri tayin edilecek. AB üyeliği, uzun bir süreci gerektirir. Üyeliğe geçmeden önce birtakım müzakerelerin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bizler istediğimiz ilerlemeyi kaydetmedik belki henüz daha ama Batı Balkanlar kesinlikle bu üyeliğe sahip olmalı" diye konuştu.

"Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını kabul etmiyoruz"

İstikrar ve güvenlik söz konusu olduğu zaman, Batı Balkanlar'da sınırların değişmesinin herkesin muzdarip olduğu bir konu olduğunun altını çizen Meta, "Rusya'nın Ukrayna'ya yaptığı saldırıyı da kesinlikle kabul etmiyoruz. Bir propaganda olduğunu hepimiz görüyoruz. Aynı propaganda bizim bölgemizde de mevcut. Sırp savaşında da bunu gördük. Rusya bu noktada durmayacak gibi gözüküyor. AB'nin genişlemesine bir son vermek istiyor. Rusya bu noktada elinden geleni yapacak. Çok ciddi bir şekilde kendisine yanıt vermemiz gerekiyor" dedi.

Ilir Meta, "Eğer Avrupa gerçekten de büyük olmak istiyorsa kesinlikle büyük düşünmeli, büyük bir vizyona sahip olmalı, stratejik kararlar alınmalı. Bunu yapacak olan yine Avrupa'nın kendisi. AB liderleri, genişleme konusunda gerekli desteklemeyi gerçekleştirmeli. Somut sonuçlar doğuracak adımlar atmalıyız bu yönde" diye konuştu.

"Avrupa'nın güvenliğine odaklanan her projeyi desteklemeyliz"

"Demokrasi, özgür ve adil seçimle başlar, medyanın özgürlüğü ile devam eder, hukukun üstünlüğü kesinlikle önemlidir" diyen Arnavutluk Cumhurbaşkanı, sözlerini şöyle tamamladı:

Örgütlü suçlarla mücadele etmek önemlidir. Yolsuzlukla mücadele etmek önemlidir. Hiç kimse bizim adımıza bunu yapmaz. Kendimiz yapmamız gerekiyor. Euro- Atlantic iş birliğine stratejik ortaklarımızla birlikte destek vermeliyiz. Avrupa'nın güvenliğine odaklanan her bir projeyi can-ı gönülden desteklemeliyiz. Arnavutluk, Kuzey Makedonya, yine aynı zamanda Kosova'nın genişleme sürecine dahil edilmesini istiyoruz. Bütün AB ülkelerinin de bunu desteklediğine eminim. Bizler iyimseriz

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU