Fransa Açık yarı finalinde protesto: "1028 günümüz kaldı"

Kendini fileye zincirleyen 22 yaşındaki protestocu, maçı "iklim acil durumuna dikkat çekmek için" böldü

(AFP)

Casper Ruud ve Marin Cilic arasındaki Fransa Açık yarı final maçı, kendisini Philippe-Chatrier Kortu'nda fileye bağlayan bir çevre aktivisti tarafından bölündü.

"1028 günümüz kaldı" mesajını taşıyan beyaz bir tişört giyen protestocu, korta atladı ve boynuna doladığı bir zincirle kendini fileye bağladı.

Güvenlik görevlileri duruma tepki vermekte gecikince oyuncular korttan çıkarıldı ve maç durduruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nihayetinde protestocu fileden çözüldü ve güvenlik tarafından korttan çıkarıldı. Oyuncular, yaklaşık 10 dakikalık bir gecikmenin ardından korta dönerek maça devam etti.

Protestonun sorumluluğunu Fransız örgüt Dernière Rénovation üstlendi. Grup, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Alizée adlı 22 yaşındaki protestocunun "iklim acil durumuna dikkat çekmek için" korta girdiğini söyledi.

Anlaşılan o ki "1028 gün", BM'nin son iklim raporuna bir gönderme. Raporda iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinin önüne geçebilmek için dünyadaki salımların en geç 2025'ten sonra azalmaya başlaması gerektiği belirtilmişti.

Kısa bir ısınmanın ardından oyuncular maça devam etti ve Norveçli dünya 8 numarası Ruud, 3-6, 6-4, 6-2 ve 6-2'lik setlerle galip gelip finalde 13 şampiyonluğa sahip Rafael Nadal'la eşleşmeyi garantiledi.

23 yaşındaki tenisçi Eurosport'a şöyle konuştu:

Dürüst olmak gerekirse biraz korktum. Neler olduğuyla ilgili bir fikrim yoktu. [Daha önce] hiç başıma gelmemişti. Korttan ayrıldık ve geri döndüğümüzde dikkatimi toplayabildim. Ama evet, biraz zorlayıcıydı.

Protesto tamamen barışçıl olsa da stadyum güvenliğindeki hata, 1993'te yıldız tenisçi Monica Seles'in Hamburg Açık'ta korta atlayan bir seyirci tarafından bıçaklandığı talihsiz anları akla getirdi.

Roland Garros'taki erkekler yarı final mücadelelerinin olağanüstü gününde, iki yarı final maçında da beklenmedik hadiseler yaşandı.

Aynı gün, Alexander Zverev ve Nadal arasındaki diğer yarı final maçı, Alman tenisçinin korkunç bir ayak bileği sakatlanması gibi görünen bir sebepten dolayı maçtan çekilmek zorunda kalmasıyla erken sona erdi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/sport/tennis

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU