Murat Kurum: Hazine arazileri peşkeş çekilecekse evi olmayana, alt gelir grubuna peşkeş çekilecek

"Geçici de olsa yaşanan bu krizde vatandaşı çaresiz bırakmayacağız" diyen Kurum, hem ev sahiplerinin hem de kiracıların yanında olacaklarını söyledi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Başkent Millet Bahçesi'nde gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya geldi / Fotoğraf: AA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum  1-7 Haziran arasında kutlanacak Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri tanıtımı için medya kuruluşlarının Ankara Temsilcileri ile bir araya geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Didem Özel Tümer'in aktardığına göre Kurum, fahiş kira atışlarına karşı alınacak önlemler ile ev sahibi olmayanlar için konut ve arsa üretimine ilişkin özetle şunları söyledi:

"Kanun dışı artışları vatandaşlarımız bize bildirebilir"

 Kiralarda Borçlar Kanunu'na aykırı artışlar için vatandaşlarımız mahkemelere başvurabilir. Mahkemelerimiz de bunun dışında karar alamaz, çünkü burada kanun var. Kanun dışı artışları vatandaşlarımız bize bildirebilir. Kanun kirada güncellemeyi 5 yılda bir tarif etmiş. Gelinen sürece baktığımızda bu kanuna uygun şekilde yürümüyor. Burada gereken kanuni müeyyideyi uygulayacağız. Bu noktada ev sahibi vatandaşlarımız mutlu edecek, kiracılarımızı da destekleyeceğimiz bir uygulama için 4 bakanlığımız çalışıyoruz. Bir hafta 10 gün içinde TBMM'ye sunacağız.  

"Vatandaşlarımız aidat öder gibi düşük taksitlerle ev sahibi olabilecek"

81 ilde vatandaşımızın ihtiyaç duyduğu, konut fiyat artışının daha fazla görüldüğü illerde bu projeyi gerçekleştireceğiz. Vatandaşlarımız aidat öder gibi düşük taksitlerle ev sahibi olabilecekler. Bu projeye istihdamı artırmak amacıyla küçük ve orta ölçekli sanayicimize destek olacak bir projeyi de ekliyoruz. Küçük ve orta ölçekli sanayi sitelerini yaparak, sosyal konut uygulamasında olduğu gibi düşük peşinatlarla, düşük taksitlerle vatandaşlarımızın bu işletmelerimize sahip olmalarının önünü açmış olacağız.

"Hazine arazilerini vatandaşımıza peşkeş çekiyoruz"

Konut fiyatlarının düşürülmesi amacıyla, Ankara, İstanbul, İzmir gibi şehir çeperlerindeki Hazine mülkiyetindeki arazileri altyapıları ile hazırlayıp, ev sahibi olmayanların ev sahibi olması için hazırlayacaklarını ve arazilerin uzun vadede, uygun bedellerde, evi olmayan vatandaşlar tarafından alınmasını sağlayacaklarını belirten Kurum, eleştiriler ise şöyle yanıt verdi:

Vatandaşın aklını çelmeye çalışıyorlar. Bunun neresinde hazine arazisinin peşkeş çekilmesi, değerinin altında, alt gelir grubunun altındaki kesim dışına satılması var. Neresinde alt gelir grubunda ev sahibi olmayan dışında birilerine peşkeş çekilmesi var? Birileri vatandaşsa, evi olmayan, alt gelir grubu olan vatandaşımızsa, evet biz alt gelir grubu vatandaşlarımızın ev sahibi olabilmeleri için hazine arazilerini vatandaşımıza peşkeş çekiyoruz

 

Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU