Okyanusun 6,5 kilometre derininde iki yeni balık türü keşfedildi

Hint Okyanusu'nun keşfedilmemiş yerlerindeki balıklar yüzeye çıkarılınca eridi

Bilim insanları keşfin, Avustralya sularındaki yaşama dair daha fazla bilgi sağlamasını umuyor (Batı Avustralya Üniversitesi)

Bilim insanları, Avustralya sularında şimdiye kadar kayıtlara geçen en derinde yaşayan balıkları yakaladı.

Sydney Morning Herald'ın 10 Mayıs tarihli haberine göre ülkenin batısının yaklaşık 370 kilometre açığında ve Hint Okyanusu'nun yaklaşık 6,5 kilometre derininde iki salyangoz balığı türü keşfedildi.
 


Salyangoz balıkları dünyanın hemen hemen her yerinde bulunuyor. Bu balık ailesinin üyelerinden bazıları yüzeyin hemen altında yaşarken, bazıları Dünya'nın en derin noktası olan Mariana Çukuru'nda hayatlarını sürdürüyor.

Minderoo-Batı Avustralya Üniversitesi Derin Deniz Araştırma Merkezi'nden araştırmacılar, Hint Okyanusu'nun keşfedilmemiş yerlerini incelemek için derinlere indi. 100 bin dolarlık keşif ekipmanıyla 30 dolarlık basit bir kapandan yararlanan ekip, daha önce bilinmeyen iki salyangoz balığı türünü keşfetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlar keşfedilen iki türün pul yerine yarı saydam jelden yapılmış bir gövdesi olduğunu ve boylarının 10 ile 25 santimetre arasında değiştiğini bildirdi.

Öte yandan salyangozların yüzeye çıkarıldıktan sonra sıcaklık yüzünden erimeye başladığı açıklandı. Araştırma ekibinden Alan Jamieson, "Balıklar kapandayken aslında pişiyor çünkü son 10 milyon yılda 25 dereceyi hiç görmediler" diye konuştu.
 

Salyangoz balığı
Araştırmacılar, yüzeye çıkarıldıktan sonra balıkları koruma altına almak için 20 dakikadan az bir süreleri olduğunu söyledi (Batı Avustralya Üniversitesi)


Denizbilimci Todd Bond ise iki balık keşfetmelerine şaşırdığını kaydetti:

Çok hızlı bir şekilde parçalanan jelleri var. Bu yüzden epey yumuşak ve neredeyse şeffaflar. Gövdeleri boyunca bütün iç organlarını görebilirsiniz.

Balıkların bilimsel olarak tanımlanmasının yıllar alabileceği belirtildi.

 

Independent Türkçe, Sydney Morning Herald, 9News, news.com.au

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU