Güney Afrika'da kıyıya vuran dev kalamar görenleri şaşırttı

Bu kafadanbacaklılar gözlemlenmesi en zor yaratıklardan biri

Dev kalamarların Latince adı Architeuthis dux (Alison Paulus)

Güney Afrika'nın Kommetjie bölgesinde 30 Nisan'da sahile gidenler, ilginç bir görüntüyle karşılaştı. Kıyıya vuran dev kalamar, görenleri şaşırttı.

Bu hayvanlar, gözlemlenmesi en zor yaratıklardan biri. Okyanusun 300 ila bin metre derinliklerinde yaşayan dev kalamarlar, nadiren yüzeye çıkıyor.
 


Bilim insanlarının bu canlılar hakkında sahip oldukları bilgiler, yüzyıllar boyunca sadece karaya vuran veya ispermeçet balinalarının karnında bulunan kalıntılardan elde edildi.

Canlı bir dev kalamarın ilk fotoğrafı 2004'te çekildi.

5 yıl kadar yaşayabilen bu kafadanbacaklılar, 13 metre uzunluğa erişebiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Afrika'da faaliyet gösteren yaban hayatı koruma kuruluşu Volunteer and Explore'un kurucusu Alison Paulus, Kommetjie'de bulunan hayvanın yaklaşık 2,2 metre uzunluğunda olduğunu söyledi. Paulus, hayvanın kollarıyla ölçülmesi halinde 3,5 metreye ulaşabileceğini söyledi.

Talihsiz yaratığın, bir teknenin çarpası sonucunda karaya vurduğu düşünülüyor. Zira Paulus da "Dokunaçlarının üzerinde uzun bir yarık görebiliyorduk. Bunun, bir teknenin pervanesi yüzünden oluştuğunu düşünüyoruz" dedi.

Hayvan koruma örgütü Cape of Good Hope Society for the Prevention of Cruelty to Animals'tan (SPCA) Jon Friedman, dev kalamarın dişi ve iki yaşında olduğunu söyledi.

Öte yandan SPCA yetkilileri bölgeye varana kadar balıkçılar, hayvanın gözlerini ve dokunaçlarını çoktan çıkarmıştı. DNA analiz için örnek toplayan yetkililer, leşin geri kalanını parçalayıp denize attı.

 

Independent Türkçe, Live Science, IOL

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU