Elon Musk karşıtı Twitter kampanyasının ardında Soros, Clinton ve Obama'nın olduğu öne sürüldü

Milyarder iş insanından Twitter’ı boykot çağrısına yanıt: "Sizi kim finanse ediyor?"

Elon Musk'ın hisse başına 54,20 dolar teklif ettiği satış anlaşması onaylanmış, böylelikle Musk, Twitter'ı 44 milyar dolara satın almıştı (AFP)

ABD ve Avrupa merkezli 26 sivil toplum kuruluşunun (STK) Twitter'da reklam veren şirketlere yönelik çağrı mektubu yayımlaması Elon Musk'ı kızdırdı.

Mektupta şirketlerden reklam politikalarını, Musk'ın Twitter'da atacağı adımlar doğrultusunda yeniden düşünmeleri istendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu arada platformun yeni sahibi Musk, mektuba cevaben söz konusu STK'lerin kim tarafından finanse edildiğini sorguladı.

Milyarderin yanıtının ardından Britanya merkezli Daily Mail gazetesi, sözü geçen kuruluşları destekleyen isimleri masaya yatırdı.

Tabloid gazete, bu STK'leri Hillary Clinton ve Barrack Obama'ya yakın kişilerin ve George Soros'un finanse ettiğini öne sürdü.

Mektupta ne yazıyor?

26 STK'nin imzasını taşıyan mektupta, "Elon Musk'ın Twitter'ı ele geçirmesi, bilgi ekosistemimizi daha da zehirli hale getirecek ve özellikle zaten en savunmasız ve marjinalleştirilmiş gruplar arasında, kamu güvenliğine yönelik doğrudan bir tehdit oluşturacak" ifadelerine yer verildi:

'Musk'ın yönetimi altında, Twitter'ın markanızın da eklendiği bir yanlış bilgi çöplüğü haline gelmesinin, kurumlara ve haber medyasına olan güvenin zaten tüm zamanların en düşük seviyesinde olduğu bir zamanda bilgi ekosistemimizi kirletme riski var.

Mektupta ayrıca, "Reklam paralarınız Musk'ın gösteriş amaçlı projesini finanse edebilir" dendi:

Sizleri Musk'tan bu temel emniyet standartlarını desteklemesini talep etmeye ve eğer kabul etmezse reklam harcamalarınızı Twitter'dan çekmeye çağırıyoruz.

Musk'tan sert yanıt: "Sizi kim finanse ediyor?"

Musk ise bu mektuba Twitter hesabından şöyle yanıt verdi:

Bilgiye erişiminizi kontrol etmek isteyen bu kuruluşları kim finanse ediyor? Araştıralım.

 


Bunun ardından Daily Mail, bahsi geçen STK'lere dair bilgileri ve bunların gelir kaynaklarını masaya yatırdı.

Obama ve Clinton bağlantıları

Gazetenin aktardığına göre mektupta imzası olan örgütlerden Accountable Tech'in yöneticileri arasında Jesse Lehrich'in de yer alması dikkat çekiyor.

Leich, 2016 ABD Başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin adayı Hillary Clinton'ın seçim kampanyasının sözcülerinden. Ayrıca Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın üst düzey danışmanlarından David Axelrod'un yeğeni.

Mayıs 2020'de kurulan STK, hangi kişi ve kurumlar tarafından finanse edildiğiniyse açıklamıyor.

Bahsi geçen ögütlerden Media Matters for America ise Mayıs 2004'te David Brock tarafından kuruldu. ABD merkezli medya kurumu Politico, eski bir gazeteci olan Brock'u "Demokratların bekçi köpeği" diye nitelemişti.

Açık Toplum Vakfı bağlantıları

Daily Mail'in yanı sıra ABD merkezli Fox News'ün de ele aldığı bir diğer STK, uluslararası kuruluş Access Now oldu.

2009'da İran'da seçimlerin ardından başlayan protestoları destekleme amacıyla kurulan örgüt daha sonra dünya genelinde birçok ülkede merkez açmıştı.

Aktarılana göre örgütün en büyük bağışçıları İsveç hükümetinin kalkınma ajansı Sida. Onu Soros'un Açık Toplum Vakfı izliyor. Danimarka, Almanya ve Hollanda hükümetlerinin yanı sıra Kanada hükümeti de örgüte önemli miktarda katkıda bulunuyor.

Gazeteye göre mektupta imzası yer alan kadın savunma grubu UltraViolet da ülkedeki en büyük ikinci öğretmen sendikası olan AFT, Amerikan Sanayi Örgütleri İşçi Kongresi ve Soros destekli insan hakları grubu MoveOn tarafından destekleniyor.

 

Independent Türkçe, Daily Mail, Fox News

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU