ABD, Dimitry Muratov'a düzenlenen saldırının arkasında Rus istihbaratını buldu

Dmitry Muratov, 7 Nisan'da trende saldırıya uğradıktan sonra kırmızı boyayla kaplı olduğu görüntülerini paylaşmıştı

Nobel Barış Ödülü sahibi gazete editörü Dmitry Muratov, bir Rus treninde saldırıya uğramıştı (AP)

ABD, Nobel Ödüllü gazeteci ve tanınmış Kremlin muhalifi Dmitry Muratov'a saldırı düzenleyenin Rus istihbaratı olduğu kararına vardı.

Gazetesi Novaya Gazeta'nın Vladimir Putin'in Ukrayna'yı istilasına ilişkin eleştirel haberler yayımlamasının ardından 7 Nisan'da, bir saldırganın Moskova'dan Samara'ya giden trende kendisine kırmızı yağlı boya ve aseton atmasıyla Muratov'un gözlerinde kimyasal madde yanıkları oluşmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington Post'a isminin yayımlanmaması kaydıyla konuşan ABD hükümetinden bir yetkili, Muratov'a yönelik saldırının Rus istihbaratı tarafından gerçekleştirildiği sonucuna vardıklarını söyledi.

İlk kez Washington Post tarafından yayımlanan açıklamasında yetkili, "Birleşik Devletler, Novaya Gazeta'nın genel yayın yönetmeni Dmitry Muratov'a 7 Nisan'da düzenlenen ve kendisine aseton içeren kırmızı boya atılan saldırıyı Rus istihbaratının planladığını doğrulayabilir" dedi.

Yetkili, ABD istihbaratının bu tespiti nasıl yaptığını açıklamayı reddetti.

Saldırıdan sonra Muratov, Telegram'da kırmızı boyayla kaplı olduğu görüntülerini paylaşmıştı.

Muratov, birinin maddeyi uyku kompartımanının tümüne döktükten sonra Rusça "Muratov, işte bu evlatlarımız için" diye bağırdığını söylemişti.

Gazeteci, olaydan sonra "Gözlerim korkunç derecede yanıyor" demişti.
 

Muratov, Nobel Ödülü
Muratov, 2021'de, Filipinli gazeteci Maria Ressa'yla Nobel Barış Ödülü'nü almıştı (AP)


60 yaşındaki Muratov, mart sonlarında Rus hükümetinin baskısıyla Novaya Gazeta'nın faaliyetlerini askıya almak zorunda kalmıştı.

Birkaç hafta önceyse Kremlin, Ukrayna'nın istilasıyla ilgili "sahte" haber olarak nitelendirdikleri haberleri yapanları 15 yıl hapisle cezalandıran sansür yasalarını kabul etmişti.

1990'lardan bu yana Rus araştırmacı gazeteciliğinin yüzlerinden biri olan ve Kremlin'in lafını sakınmaz muhalifi olarak tanınan Muratov, geçen yıl Filipinli gazeteci Maria Ressa'yla birlikte zorlu koşullar altında basın özgürlüğü için mücadele etmeleri sebebiyle Nobel Barış Ödülü'nü almıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU