Türkiye ilk kez Haziran 2018 seçimlerinde ittifaklar ile tanıştı.
AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Cumhur İttifakı'yla, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Saadet Partisi ve İYİ Parti'de Millet İttifakı'yla seçimlere katıldı.
Hür Dava Partisi (HÜDAPAR), Vatan Partisi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) seçimlere tek başına girdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Cumhur İttifakı'na destek veren Büyük Birlik Partisi (BBP) ile Millet İttifakı'na destekleyen Demokrat Parti (DP), seçimlere tek başına katılmama kararı aldığı için oy pusulasında yer almadı.
İktidar kanadı seçimlerden sonra da ittifakını korumayı sürdürdü. Muhalefet kanadı da ittifaka yeni partiler dahil etmedi ama masayı genişletti.
Gelecek Partisi ile Demokrasi ve Atılım Partisi'nin dahil olmasıyla masadaki parti sayısı 6'ya yükseldi.
6'lı masada "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" gibi birkaç konuda fikir birliği var.
Parti liderleri tamamen bir ittifak için olmasa da ortak fikirlerin çoğalması için birkaç toplantı gerçekleştirdi.
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun daveti üzerine, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 11 Şubat'ta çalışma yemeğinde bir araya geldi.
6'lı masa kriz mi var?
Liderler 28 Şubat'ta Ankara Bilkent Otel'de bir kez daha bir araya gelerek imzaladıkları mutabakat metnini açıkladı.
Son olarak 6'lı masa 28 Mart'ta DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın ev sahipliğinde buluştu.
6'lı masa 24 Nisan'da yine toplanıyor ve bu kez liderlere ev sahipliğini DP Genel Başkanı Gültekin Uysal yapacak.
Toplantının hazırlıkları sürerken Uysal'ın 10 Nisan'da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım "6'lı masada kriz var" tartışmalarını beraberinde getirdi.
Uysal'ın "Türk Milleti'nin CbAdayı ile ilgili beklentisinin 3 ölçüsü var; 1) 20 yıllık AKP döneminde sorumluluğa ortak olmamış olmak, 2) Seçilebilirlik, 3) Seçim sonrası 20 yılda AKP tarafından ‘devr-i sabık' muamelesine maruz kalan TC Devleti'ni kurucu bir ruhla yeniden tesis etme yetisi!" ifadelerini kullanması Gelecek ve DEVA Partisi'nde rahatsızlık yarattı.
Türk Milleti'nin CbAdayı ile ilgili beklentisinin 3 ölçüsü var;
— Gültekin Uysal (@DpGultekinUysal) April 10, 2022
1) 20 yıllık Akp döneminde sorumluluğa ortak olmamış olmak,
2) Seçilebilirlik,
3) Seçim sonrası 20 yılda Akp tarafından ‘devr-i sabık' muamelesine maruz kalan TC Devleti'ni kurucu bir ruhla yeniden tesis etme yetisi!
İki parti liderinin DP Genel Başkanı Uysal'dan bir özür beklediği bile ileri sürüldü.
"Beştepe etrafında kümelenmiş dar çıkar gruplarını kastettim"
Tartışma devam ederken Uysal, 3 gün sonra bir paylaşımda daha bulunarak konuya dair ifadelerinin farklı mecralarda maksadının dışında yorumlandığını üzülerek gözlemlediğine yer verdi.
Kastettiği kişilerin "Beştepe etrafında kümelenmiş dar çıkar grupları" olduğunu savunan Uysal, ortak bir yaşamın inşası için 6'lı masa etrafında bir araya gelmiş parti liderleri olmadığını söyledi.
Tabii konu bununla son bulmadı. Bilindiği gibi Uysal toplantı için çıktığı liderler turunda parti genel başkanlarını tek tek ziyaret etti.
Uysal'ın Babacan ve Davutoğlu ziyaretlerinde "tweet" meselesinin konuşulduğu ve bu yüzden oluşan rahatsızlığın yüzlere yansıdığı iddia edildi.
Peki DEVA ve Gelecek Partisi liderleri Gültekin Uysal'ı nasıl karşıladı?
Ziyarette tweet konusu açıldı mı? "Yüzler asıktı" iddiası doğru mu?
Uysal ile birlikte liderleri ziyaret eden Demokrat Parti Ekonomik İşler Başkanı Bülent Şahinalp, Independent Türkçe'ye konuştu.
"Hepsi yılların siyasetçileri"
Şahinalp, DP liderinin ziyarette genel başkanları hem iftar ve toplantıya davet etmek hem de gündemde yer almasını istedikleri konularda görüş alışverişinde bulunduğunu söyledi.
İddiaların aksine DEVA Partisi lideri Babacan ve Gelecek Partisi lideri Davutoğlu'nun Gültekin Beyi her zamanki gibi gayet iyi karşıladığını kaydeden Şahinalp, "Hepsi yılların siyasetçisi ve çok tecrübeli isimler. Dolayısıyla olması gereken şekilde karşılandık" dedi.
Ziyarette tweet meselesinin konuşulmadığı gibi gündeme bile gelmediğini aktaran Demokrat Partili Şahinalp, "Gayet nazik, gayet kibar olması gereken bir şekilde ziyaretlerimizi gerçekleştirdik. Sayın genel başkanların fikirlerini dinledik, not aldık ve şu anda konu üzerinde çalışıyoruz. Bir açıklama metni hazırlıyoruz ve bunu kamuoyuyla paylaşacağız" diye konuştu.
"Yüzlerin güldüğü fotoğraflar da var"
Babacan ve Davutoğlu ziyaretlerinin yaklaşık 50 dakika sürdüğünü ifade eden Şahinalp, hiçbir sorun ile karşılaşmadıklarını aktararak şöyle devam etti:
"İddia edildiği gibi bir soğukluk söz konusu değil. Soğukluk veya dargınlık olsa görüşme ortalama 1 saat sürmezdi. Sayın Davutoğlu ve Babacan'ın görüşmeleri 50-55 dakika, Sayın Karamollaoğlu ve Akşener'in görüşmeleri biraz daha uzun oldu, onlar birer buçuk saat sürdü. CHP lideri Kemal Beyin de 1 saat sürdü. Yani hiçbir ziyaret 50 dakikanın altına düşmedi."
Demokrat Partili Bülent Şahinalp, "Babacan ve Davutoğlu'nun yüz ifadeleri çok da mutlu olmadıklarını gösteriyor" şeklinde yorumlara "Yüzlerin güldüğü fotoğraflar da var" yanıtını verdi.
© The Independentturkish