Omicron sağlık sistemini zorlayınca İsveç yeni kısıtlama kararları aldı

Önlemler arasında evden çalışma zorunluluğu ve halka açık büyük etkinliklere katılım sınırlaması yer alıyor

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, 10 Ocak 2022'de Stokholm'de düzenlediği basın toplantısında yeni Kovid kısıtlamalarını açıkladı (AFP)

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson pazartesi günü, sağlık sistemi üzerinde baskı oluşturan Kovid vakalarındaki artışın önüne geçmek için daha fazla önlem alınacağını açıkladı.

Omicron varyantının İsveç çapında fırlamasıyla İskandinav ülkesi son haftalarda Kovid vakalarındaki en hızlı yayılmayı yaşadı. Sınırlı test olanaklarına rağmen geçen hafta tespit edilen vaka sayısı 60 bine çıkarak rekor kırdı.

Andersson düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

Hiç şüphe yok ki durum kötüleşti. İsveç'teki enfeksiyon seviyesi tarihsel olarak yüksek bir seviyede.

Kısıtlamalar hafife aldığımız bir şey değil ve son iki yılın İsveç'te hepimiz için zorlu geçtiğinin farkındayız.

Çarşamba günü uygulamaya konulacak yeni önlemler arasında mümkün olduğu durumlarda evden çalışma zorunluluğu ve halka açık büyük etkinliklerde izin verilen kişi sayısına üst sınır getirme yer alıyor.

Kısıtlamalar kapsamında kafe, bar ve restoranlar da saat 23:00'da kapanacak ve 8 kişiden kalabalık gruplara izin verilmeyecek. Yetişkinlerden kapalı ortamlarda sosyalleşmeyi sınırlandırmaları da istendi. Üniversitelerdense mümkün olduğunca uzaktan eğitime dönmeleri talep edildi.

4 hafta boyunca yürürlükte olması beklenen kurallar iki hafta sonra değerlendirilecekler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yine de enfeksiyon sayıları fırlarken hastaneye kaldırılan Kovid hastalarının sayısı önceki dalgalarda görülen zirvelerin çok altında. Aralık 2020'de Stokholm, yoğun bakım yataklarının yüzde 99'unun dolu olduğu uyarısında bulunmuştu.

Şu anda binden fazla kişi Kovid nedeniyle hastanede tedavi görüyor. Bunların yaklaşık 100'ü yoğun bakım ünitelerinde.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, sağlık hizmetleri üzerindeki baskının solunum yollu başka virüslerin yayılmasının yanı sıra personel sıkıntısı nedeniyle daha da kötüleştiğini belirtti.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Karin Tegmark Wise "Ekstrem bir durumdayız" dedi.

Sağlık kurumu pazartesi günü dalganın zirvesinin önceden beklenenden daha geç geleceğini, Omicron varyantının hastalığı tahmin etmeyi zorlaştırdığını açıkladı. Önceki değerlendirme ocak ortasında zirveye ulaşılmasını, ardından kademeli bir düşüş öngörüyordu.

Danimarka ve Norveç gibi komşu İskandinav ülkeleri geçen ay bölgede Omicron vakalarının artmasıyla katı Kovid kısıtlamaları getirmişti. Noel'den önce Danimarka hükümeti sinemalar, tiyatrolar ve konser salonları da dahil halka açık birçok mekanı kapatırken Norveç, lisanslı yerlerde alkol satışını yasaklayarak bazı barları geçici olarak kapanmaya zorlamıştı.

Pandeminin büyük kısmında İsveç nispeten daha gevşek müdahaleleriyle Avrupa ülkelerinden ayrılmıştı. Ülke enfeksiyonları kontrol altında tutmak için halkının yurttaşlık görevi bilincine güvenerek asla tecride gitmemiş veya işletmeleri kapatmamıştı. Yetkililer hükümetin sağlık önlemleri yerine bireysel sorumluluk vurgusu yapıyor.

Pandeminin başlangıcından bu yana İsveç'te 15 bin 377 kişi Kovid'ten ötürü hayatını kaybetti.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU