Dünyanın en zenginlerinden Jeff Bezos'un şirketi Blue Origin, ticari uzay istasyonu hedefini dün duyurdu.
Şirket, Orbital Reef (Yörünge Resifi) adı verilen istasyonu "alçak Dünya yörüngesinde ticaret, araştırma ve turizm gibi birçok kullanıma uygun iş parkı" diye niteledi. Yapılan açıklamada istasyonun "uzay keşfinde bir sonraki bölümü açacağı" öne sürüldü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Orbital Reef'in 2025 ile 2030 arasında çalışmaya başlaması planlanıyor.
2028'de emekliye ayrılması beklenen Uluslararası Uzay İstasyonu'nunkine benzer bir iç hacme sahip olacak Ortibal Reef'in toplamda 10 kişiyi misafir etmesi hedefleniyor. Öte yandan 830 metreküp hacimli istasyon zamanla geliştirilmeye ve büyümeye devam edecek.
Blue Origin, istasyonun muhtemel müşterileri arasında uzay ajansları, yüksek teknoloji şirketleri, kendi uzay programı olmayan ülkeler, medya ve seyahat şirketlerinin olduğunu belirtti. Öte yandan uzay istasyonunun ne kadara mal olacağı açıklanmadı.
Şirketin yöneticilerinden Brent Sherwood yaptığı basın açıklamasında şöyle konuştu:
NASA ve diğer uzay ajansları 60 yılı aşkın bir süredir yörünge uzay uçuşu ve uzayda yerleşim için önemli adımlar attı. Son 10 yıldaysa uzayda ticari işlerin başlaması için bizim gibi şirketlerin önü açıldı. Bizim hedefimiz uzaya ulaşımı kolaylaştırmak. Yani maliyeti düşürerek uzay uçuşlarını normalleştirmek için gereken tüm hizmetleri ve kolaylıkları sağlamak olacak.
Lockheed Martin, Voyager Space ve Nanoracks adlı şirketler de 21 Ekim'de Starlab adlı uzay istasyonu planlarını duyurmuştu. Yapılan açıklamaya göre 2027'ye kadar alçak Dünya yörüngesinde kurulması planlanan istasyonun turizm, araştırma ve üretim merkezi olması bekleniyor.
Independent Türkçe, The Verge, Space.com, Euronews Türkçe
Derleyen: Uğurcan Yıldız