Bezos'un Blue Origin'i ilk mürettebatlı uçuşunda 4 dünya rekoru birden kırdı

"Kaptan Kirk" uzaya çıkan en yaşlı insan rekorunu birkaç gün içinde kırabilir

Ekip, Dünya atmosferi ve uzay arasındaki sınır olarak kabul edilen Karman hattını geçmişti (AP)

Jeff Bezos'un uzay şirketi Blue Origin'in ilk mürettebatlı uçuşunda 4 rekor kırıldığı açıklandı.

Guinness Dünya Rekorları'nın 1 Ekim'de yaptığı açıklamada uzaya çıkan en yaşlı insan, uzaya çıkan en genç insan, aynı anda uzayda olan ilk kardeşler ve ödeme yapan bir müşteri taşıyan ilk yörünge altı uzay aracı rekorlarının kırıldığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

20 Temmuz'da New Shepard adlı uzay aracıyla yapılan uçuşta Jeff Bezos'a küçük kardeşi Mark Bezos, 82 yaşındaki havacı Wally Funk ve 18 yaşındaki fizik öğrencisi Oliver Daemen eşlik etmişti.

Yaklaşık 10 dakika süren uçuşta Funk, 1998'de uzaya gittiğinde 77 yaşında olan NASA astronotu John Glenn'in rekorunu kırarak uzaya çıkan en yaşlı insan unvanını kazanmıştı.

Guinness Dünya Rekorları'a göre rekorlar bununla sınırlı değil. Zira uçuş sırasında 18 yaşında olan Daemen'ın, uzaya çıkan en genç insan rekorunu kırdığı açıklandı.

Daemen ayrıca başka bir rekorun kırılmasını sağladı. Daemen'ın babasının, oğlunun bilet parasını ödemesiyle New Shepard, ödeme yapan bir müşteri taşıyan ilk yörünge altı uzay aracı oldu.

Jeff ve kardeşi Mark da aynı anda uzaya çıkarak 4. rekoru kırdı. Jeff uçuştan önce Instagram'dan yaptığı paylaşımda şöyle yazmıştı:

5 yaşımdan beri uzaya gitmeyi hayal ettim. 20 Temmuz'da kardeşimle bu yolculuğa çıkacağım. En iyi arkadaşımla, en büyük macera.

Blue Origin, ikinci mürettebatlı yörünge altı uçuşunu 12 Ekim'de gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bu uçuşta uzay teknolojisi şirketi Planet Labs'in kurucularından Chris Boshuizen, yazılım şirketi Dassault Systèmes'in yöneticilerinden Glen de Vries ve Uzay Yolu (Star Trek) filmlerinde Kaptan Kirk'ü canlandıran ünlü oyuncu William Shatner yer alacak. Ekibe son katılan isimse Blue Origin'in görev ve uçuş operasyonlarından sorumlu başkan yardımcısı Audrey Powers oldu.

Bununla birlikte 90 yaşındaki Shatner, uçuş başarıyla gerçekleştirildiği takdirde uzaya çıkan en yaşlı insan rekorunun sahibi olacak.

 

Independent Türkçe, Space.com, Blue Origin

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU