Britanya ordusunun yüksek rütbeli subayları "seks işçisi cinayetini" gizlemekle suçlanıyor

İşçi Partisi Milletvekili Jess Phillips, "Adı Agnes Wanjiru'ydu ve ona bir borcumuz var" diyor

Tanıklar, seks işçisi olan Wanjiru'nun en son iki Britanya ordusu askeriyle bir otelin barından çıkarken görüldüğünü söylüyor (Reuters)

Yüksek rütbeli subaylar, yaklaşık 10 yıl önce bir asker tarafından öldürüldüğü iddia edilen 21 yaşındaki bir seks işçisinin cinayetini örtbas etmekle suçlanıyor.

Agnes Wanjiru'nun cesedi, Mart 2012'de kaybolmasından iki ay sonra Nanyuki'deki Lions Court Oteli'nde bir lağım çukurunun içinde bulunmuştu. Kasaba, Britanya Ordusu Kenya Eğitim Birimi (Batuk) kampına otomobille 10 dakikalık mesafede.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Sunday Times'ın haberine göre, düşük rütbeli askerin cinayeti itiraf ettiğini duyan bir silah arkadaşı, hemen sonra "uygun kişilere" gitti ancak cinayeti bildirdiğinde kendisine "susması" söylendi ve herhangi bir işlem yapılmadı.

Gazete tarafından sadece "Asker Y" olarak tanımlanan asker şöyle dedi:

Uygun kişilere söyledim. Herkese. Bütün adamlara, oradaki tüm kıdemli komutanlara.

Hiyerarşide daha yükseğe, bununla ilgilenmesi gereken kişilere gittim. Bana yalancı dendi. Basitçe sadece 'Kapa çeneni ve defol' dediler.

Gazete, sorumlu olduğu söylenen ve Lancaster Dükü Alayı'na mensup askerin isminin meslektaşları tarafından verildiğini söyledi ama katil olduğu iddia edilen askerden yalnızca "Asker X" diye bahsetti.

"Asker Y", katil olduğu iddia edilen askerin kendisine Wanjiru'nun lağım çukuru içindeki cesedini göstermesini anlattı:

Beni lağım çukuruna götürdü ve çukurun kapağını kaldırdı, içeri baktım ve kadını orada gördüğümü hatırlıyorum.

Yıkılmıştım. Kafam karıştı. Ona söyleyebildiğim tek şey, 'Bunun için seni asla affetmeyeceğim' oldu.

Wanjiru'nun cesedi, bölük Birleşik Krallık'a (BK) döndükten iki ay sonra bulundu.

The Sunday Times'ın geçen ay bildirdiğine göre, Wanjiru'nun ölümüyle ilgili ilk soruşturma başarısız oldu ancak 2019'a kadar ertelenen bir tahkikatın Wanjiru'nun kanunsuzca öldürüldüğünü tespit etmesi üzerine yeni bir soruşturma başlatıldı.

Yargıç Njeri Thuku, tahkikatın sonunda, kendisinde "Agnes'in Britanyalı askerler tarafından öldürüldüğü fikrinin oluştuğunu" yazdı.

Gazete, "Asker X"in, otopsi sonucunda göğsüne ve karnına aldığı bıçak darbeleri neticesinde öldüğü belirlenen Wanjiru'nun öldürülmesiyle ilgisi olduğunu reddettiğini söyledi.

Wanjiru'nun dövüldüğüne dair kanıtlar da vardı fakat vücudunun durumu nedeniyle cinsel saldırıya uğrayıp uğramadığı belli değildi.

The Sunday Times'a konuşan tanıklar, seks işçisi olduğu bilinen Wanjiru'nun en son iki Britanyalı askerle birlikte otelin barından çıkarken görüldüğünü söyledi.

İşçi Partisi'nin gölge savunma bakanı John Healey, Muhafazakar rakibi Ben Wallace'ı davayı yeterince "ciddiye almamakla" suçladı. Healy, Wallace hakkında "Kenyalı dedektiflere tam işbirliği sözü vermeli ve komutanların, askeri polisin veya Savunma Bakanlığı'nın herhangi bir olası gizleme faaliyetine soruşturma başlatmalı" dedi.

Healy, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu genç Kenyalı kadının ölümünün ayrıntıları korkunç ancak Britanya ordusunun bu davada sergilediği ciddi başarısızlıkların raporlarına ilişkin savunma bakan yardımcıları hâlâ herhangi bir eylemde bulunmadı.

Güçlerimiz yurtdışında hizmet verirken Britanya değerlerini savunuyor ve bu iddialar, eğer kanıtlanırsa, bu değerlere derinden ihanet edildiğini gösterecek.

Healy, 9 yıl sonra "Agnes ve ailesi için şimdi adalet sağlanmalı" diyerek sözlerini bitirdi.

İşçi Partisi Milletvekili Jess Phillips, haber hakkında tweet atarak bunu "trajik bir hikaye" olarak nitelendirdi ve bunun "Savunma Bakanı'na cevaplar için baskı yapacak" bir haber olduğunu söyledi.

Phillips, "Adı Agnes Wanjiru'ydu ve ona bir borcumuz var" diye ekledi.

Kısa süre önce 5 aylık bebeği Stacy'ye bakmak için seks işçiliğine başlayan bir kuaför olan Wanjiru, tanıklar tarafından en son 31 Mart 2012 akşamı görüldü.

Wanjiru'nun cesedi, askerlerin kaldığı odaların arkasında, ileri derecede çürüme nedeniyle bazı el ve ayak parmakları olmadan çıplak halde bulunmuştu. The Sunday Times'ın verdiği bilgilere göre Wanjiru'nun karnının sağ alt kısmında 2 cm'lik bir bıçak yarası ve göğsünde keskin olmayan bir cisimle oluşmuş bir hasar vardı. Wanjiru'nun ciğerleri de iflas etmişti.

Wanjiru'nun ölümüyle ilgili soruşturma, Kenya polisinin Haziran 2012'de Britanya Kraliyet Askeri Polisi'ne (RMP) 9 askerin sorguya çekilmesi yönündeki talebinin kaybolduğu söylenince durmuştu.

Söylenene göre dedektifler, RMP'den askerlere, kaybolduğu gece Wanjiru'yla seks yapıp yapmadıkları da dahil olmak üzere 13 soru sormasını istemişti.

Söz konusu talebe, kurbanın bir fotoğrafının yanı sıra 9 askerin DNA örneklerinin alınması isteği de dahil edilmişti.

The Sunday Times'a göre cinayeti itiraf ettiği iddia edilen adam bu 9 kişiden biri değildi.

BK Savunma Bakanlığı sözcüsü, "Bu soruşturmanın yargı yetkisi Kenya Polisi'ne ait ve şu anda ne türden bir desteğin gerekli olduğunu belirlemek için Kenya makamlarıyla görüşüyoruz" dedi.

Konunun devam eden bir soruşturmaya tabi olması nedeniyle daha fazla yorum yapmak uygun olmaz.



https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU