Telif haklarında gelişme... İspanya ile varılan anlaşmayla bazı dizi-filmlerden telif toplama aşamasına gelindi

Senaristbir'den üyelere gönderilen yazıda, "Telif gemisinde ilk kez kara göründü. Küreklere asılma vakti" denildi. Aralarında Ezel, Kara Para Aşk ve Sen Çal Kapımı gibi yapımların olduğu dizi ve filmler için telif tahsili gündemde

Fotoğraf: Twitter

Türkiye'de telif hakkı pek çok davaya konu olsa da henüz çözülebilmiş değil.

Yönetmenler, senaristler ve oyuncular, rol aldıkları film ve dizilerin tekrar yayınlarından telif geliri elde edemiyor.

Oysa yurtdışında emek sahiplerinin telif hakları yasalarla güvence altına alınmış durumda.

Türkiye'de telif konusunda sıkıntılar sürerken, Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (Senaristbir) yurtdışı bağlantılarında adım atıldığına dair bilgi paylaşımında bulundu. 

Birlik dün üyelerine bir yazı göndererek, İspanya ile telif tahsili konusunda gelişme yaşandığının haberini verdi.

Ezel, Kara Para Aşk, Sen Çal Kapımı, Doğduğun Ev Kaderindir ve diğerleri

İspanya'dan telif tahsili için bildirilen ilk eser listesinde; Ezel, Kara Para Aşk, Sen Çal Kapımı, Doğduğun Ev Kaderindir, Cennet'in Gözyaşları, Zalim İstanbul, Elif, Elveda Derken, Dolunay, Yaralı Kuşlar, Kiralık Aşk, Tatlı İntikam, Hercai, Medcezir ve Benim Tatlı Yalanım dizilerinin yer aldığı belirtildi.

İkinci liste yolda

Telif tahsili için ikinci bir liste daha oluşturulacağı ancak onun henüz netlik kazanmadığı da kaydedildi.

Bu aşamaya ilk kez gelindiği için telif miktarları ve işlemin gerçekleme süresiyle ilgili henüz bilgi sahibi olunmadığı, ilerleme kaydedildikçe detayların paylaşılacağı bilgisi de yer buldu.

Toplanan telifin, eseri birlikte yaratan eser sahipleri arasında pay edilmesi konusunun genel kurulda karara bağlanacak olması nedeniyle azami katılım talep edildi.

 Birlik üyelere gönderdiği yazıyı, "Telif gemisinde ilk kez kara göründü. Küreklere birlikte asılma vakti" ifadelerine yer verildi.

 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Senarisbir'den üyelere giden yazının tam metni şu şekilde:

"Değerli üyemiz,

İspanya'yla yaptığımız ikili anlaşmalar sonucunda bazı dizi filmlerden telif toplama aşamasına geldik. Zaman içinde gösterilen tüm eserlerle ilgili telifleri alabileceğiz. Şu aşamada sadece bize bildirilen eserler için işlemler gerçekleştirilebilecek.  

Aşağıda ilk aşamada telif alınabilecek eserler listelenmektedir. Bu dizi filmlerdeki eser sahiplerinin acilen belirlenmesi gerekmektedir. Lütfen eserlerdeki görevinizi, varsa takma adınızı, varsa grup adınızı, çalıştığınız bölüm sayısını ve çalıştığınız bölümleri meslek birliğimize bildiriniz. Bu eserlerde birlikte çalıştığınız eser sahiplerini birliğimize üye olmaya yönlendirirseniz o kişilerin haklarını almalarına katkıda bulunabilirsiniz. Eserin ön ve arka jeneriğinde her ne namla yazılmış olursa olsun senaryo yazımına katkıda bulunmuş senaryo yazarları ve yönetmenler telif hakkına sahiplerdir. Adımız SENARİSTBİR olsa da yönetmenler de birliğimize üye olabilir ve teliflerini bizim aracılığımızla tahsil edebilirler.

İspanya'dan telif tahsili için bildirilmiş eserler:

Kara Para Aşk AMOR DE CONTRABANDO

Cennet'in Gözyaşları CENNET

Zalim Istanbul CIUDAD CRUEL

Elif ELIF

Elveda Derken ULTIMO DESEO 

Ezel EZEL

Dolunay DOLUNAY

Sen Çal Kapımı LOVE IS IN THE AIR

Doğduğun Ev Kaderindir MI HOGAR MI DESTINO

Yaralı Kuşlar ÖMER:SUEÑOS ROBADOS

Kiralık Aşk TE ALQUILO MI AMOR

Tatlı İntikam DULCE VENGANZA

Hercai HERCAI

Medcezir MEDCEZIR

Benim Tatlı Yalanım MI MENTIRA MAS DULCE

İkinci bir liste daha var. O listedeki eserleri de netleştirince sizinle paylaşacağız.

Bu aşamaya ilk kez geldiğimiz için telif miktarlarıyla ve işlemin gerçekleme süresiyle ilgili bir bilgimiz yok. Hep birlikte öğreneceğiz. 

Birliğimizin telif toplayabilmesi için eser sahiplerinin birliğimize üye olması ve  üyelerimizin eserlerini eksiksiz olarak bildirmesi gerekmektedir. Üyelerimiz arasında eser bildirim oranı hala çok düşük durumda. Hak kaybına uğramamak için lütfen eserlerinizi birliğimize bildiriniz. Bunu web sitemiz üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bize kayıt olduğunuz eposta adresiyle üye girişi yapabilirsiniz. Şifreniz T.C. kimlik numaranızdır. Daha sonra şifrenizi değiştirebilirsiniz. Web sitesi üzerinden bildirimde güçlük yaşarsanız [email protected] adresine eserlerinizi epostayla da gönderebilirsiniz.

Bizi bekleyen önemli bir mesele de toplanan telifin eseri birlikte yaratan eser sahipleri arasında pay edilmesi. Bu konu genel kurul gündemlerimizden biridir. Hazırlanan dağıtım yönergesine son şekli genel kurul verecektir. Geleceğimizi belirleyecek çok önemli bir kararı birlikte alacağız. Bu nedenle genel kurula katılımınız daha da değerlidir.

Telif gemisinde ilk kez kara göründü. Küreklere birlikte asılma vakti."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU