Şamima Begüm bizim sorunumuz, hükümet onun öylece kaybolmasını dileyemez

Boris Johnson hükümeti suça karşı kararlılık üzerine kuruldu ancak bu insanları eylemlerinin sonuçlarıyla yüzleştirmek anlamına gelmemeli mi?

Suriye'deki Şamima Begüm, Good Morning Britain'a konuşurken (GMB/ITV)

Şamima BegümBirleşik Krallık (BK) halkından af diledi. 15 yaşında bir okul kızıyken IŞİD'e katılmak için kaçan Londralı, "tüm kalbiyle" üzgün olduğunu ifade etti.

Good Morning Britain'a verdiği röportajda konuşan ve şimdi 22 yaşında olan Begüm geri dönmek istediğini, mahkemeye çıkacağını ve "IŞİD'e dönmektense ölmeyi yeğlediğini" söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şu anda Suriye'de Kürtlerin kontrolündeki Roj kampında bulunan Begüm'ün Britanya vatandaşlığı 2019'da iptal edilmişti. Begüm, IŞİD'in içindeyken terörist eylemlerde bulunmakla suçlanıyor ama kendisi bunu yalanlıyor. Vatandaşlık iptali kararı verildiği sırada İçişleri Bakanı olan Sajid Javid, bunun basit bir karar olmasa da "Britanya halkını korumak için kesinlikle doğru bir karar" olduğunu söylemişti. Bu karar, Javid'in "bakanlığının ve aynı zamanda istihbarat teşkilatlarının tavsiyelerine" dayanıyordu.

Begüm, Good Morning Britain'a şunları söyledi:

Mahkemeye çıkmaya ve bu iddiaları ortaya atan ve bu iddiaları çürüten kişilerle yüzleşmeye hazırım çünkü IŞİD'deyken anne ve eş olmaktan başka hiçbir şey yapmadığımı biliyorum.

Begüm, IŞİD'den kaçan ve "kendisine göz kulak olunduğunu, kendisinden yararlanıldığını ve manipüle edildiğini" söyleyerek grubun eylemleri hakkında hiçbir şey bilmediğini iddia eden ilk kişi değil; son da olmayacak. Bu doğru olsun ya da olmasın, Begüm kaçtığında kesinlikle etkilenmeye açık bir yaştaydı. Bu özel vakanın ötesinde, bir kişinin 15 ile 21 yaşları arasında belirgin değişimlerden geçebileceği reddedilemez.

Ortadoğu hakkında onlarca yıldır haber yapan meslektaşım Patrick Cockburn'a katılıyorum; eğer Begüm bir güvenlik riski olarak görülüyorsa ve cevaplaması gereken kesin bir dava varsa, o zaman eve getirilmeli ve karşı karşıya olduğu suçlamalar hakkında yargılanmalıdır. Hükümet açıkça kendisine birkaç iyilik yapıyor ve Begüm'un şu anki durumuyla pek ilgilenmeyen yetkililer tarafından takip edildiğine dair bir anlatıya kapı açıyor. Boris Johnson hükümeti suça karşı kararlılık üzerine kuruldu ancak bu insanları eylemlerinin sonuçlarıyla yüzleştirmek anlamına gelmemeli mi? Yoksa bazı sorunları başkalarının halletmesi için kenara bırakmamız gerektiğini mi söylüyoruz?

Hükümet, ortadan kalkana kadar sorunu görmezden gelmek istiyor. BK Yüksek Mahkemesi bile Begüm'ün vatandaşlıktan çıkarılmasına itiraz etme şansını reddederek, temyiz başvurusunun Begüm duruşmalara etkin bir şekilde katılıncaya kadar ertelenmesi gerektiğini söyledi. Mahkeme, "Bu mükemmel bir çözüm değil çünkü bunun mümkün olabilmesinin ne kadar süreceği bilinmiyor" dedi.

Fakat mevcut türden bir ikilem için mükemmel bir çözüm yok.

Bu doğru ve hükümet bunu öylece düşünmemeyi tercih ediyor. Begüm her ne yaptıysa (ki daha önce pişmanlık duymadığını ifade ettiği düşünüldüğünde özrü kesinlikle eleştirel bir şekilde ele alınmalı) hükümet onun öylece kaybolmasını dileyemez. BK sorumluluk almalı.



https://www.independent.co.uk/independentpremium/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU