Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti’nin yaptığı yanlışların bir kesimde “jakoben Kemalizmin tekrar uyanmasına yol açabileceğini” söyledi. Gelecek Partisi lideri, Kemalizme duyulan tepkinin muhafazakar kesimde de “tepkiselliğe” yol açabileceğini ifade etti.
Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır ziyareti sırasında kendisine eşlik eden gazetecilerden Nihal Bengisu Karaca’nın sorularını yanıtladı.
Karaca’nın Habertürk’te yer alan söyleşisinden bazı kısımlar şöyle:
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Son dönemde Balıkesir Edremit’te yapılan çarşaflı kadını zincirden çözdük içinden çağdaş kadın çıkardık gösterisi konuşuldu. Ayrıca daha önceki yıllarda, askeri vesayet üzerinden sık sık Kemalizm eleştirisi yapan kanaat önderleri Atatürkçü tınılar içeren yazılar yazdılar. Burada ne oluyor sizce? Bu trendi iktidarın hatalarına mı bağlarsınız? Bu kez resmi ideoloji tarafından değil gönüllü olarak yükselen bir eğilim var, buradan İslamcıların da alması gereken bir ders var mı?
Belli dönemlerde tepkisel trendler ortaya çıkar bunlar da başka eğilimlere hatta bazen gerilimlere yol açar. AK Parti iktidarının yanlışlıklarına duyulan tepki bir kesimde jakoben Kemalizmin tekrar uyanışına yol açabilir, jakoben Kemalizme duyulan tepki de geleneksel muhafazakar kesimde tepkiselliğe yol açabilir. Cumhuriyet'in 100 yıllık tarihinde önemli üç fay hattı var. Biri Kürt-Türk ekseninde etnik, biri Sünni-Alevi ekseninde mezhepsel, diğeri laik-dindar ekseninde dünya görüşü fay hattı. Makul siyasetçilerin geçmiş tecrübelerden ders almış insanların bu fay hatlarını doğru yönetmesi ve aşırı uçlardan kaçınmayı sağlamaları gerekir. Son Edremit olayı çok çarpıcı ve herkesin dikkat etmesi gereken bir olay. Rasyonel bir siyasi tavırla açıklanabilir bir şey değil o. Kadın onuruna bir saldırı var her şeyden önce sadece inanca değil. İktidarın yanlışlıkları muhafazakar değerlerde bir yıpranmaya yol açtı. Aynı zamanda daha önce bu değerlere saygı duyan insanlarda da bir refleks oluştu. Bu refleks de doğru bir refleks değil. İktidarın yanlışlıklarını dine maletme hatasına kimsenin düşmemesi lazım.
Neden ve nasıl düşmemeliler? Dünya görüşlerinin, ideolojilerin, öğretilerin test edilmesi, bunlarla aidiyet bağı olan insanlar üzerinden olur genelde. Testi kaybedenler bu ideoloji ya da hayat görüşlerinin de zemin kaybetmesine neden olur. Hep böyle olmuştur.
Doğru ama sınavı doğru vermeye çalışan dindar ya da muhafazakar siyasetçiler de var. Sadece yanlışları olanlar mı referans teşkil etmeli? Hem de şu var bakın, 12 Eylül’ün sene-i devriyesindeyiz. Kenan Evren’in yaptığı bütün hataları sergilediği jakobenizmi Kemalizme maledip Mustafa Kemal karşıtlığı yapılabilir mi? 12 Eylül ya da 28 Şubat da Kemalizme sadakat duyanlar tarafından yapılmıştı, bu böyle diye darbeciliğe duyduğumuz tepkileri Atatürk’e mi maledeceğiz?
Geçmişte malettik. Yapıldı bu.
Genelde doğrudan Atatürk’e maletmedik, bir Kemalizm yorumuna malettik. Ben ona jakoben Kemalizm diyorum. Dolayısıyla yapılanları bir Kemalizm yorumuna maletmek ayrı şey, bir tarihi lider olarak Atatürk’ü sevmek ayrı bir şey. Aynı durum dini ve muhafazakar kavramlar için de geçerli. Kalıplaştıran, kutuplaştıran bir ideolojik tutumdan her halukarda uzak durmak lazım.
Habertürk, Independent Türkçe