Taliban militanının karşısına dikilen Afgan kadının fotoğrafı gündem oldu

Bir Taliban savaşçısı, elindeki silahı yerinden ayrılmayan bir kadına doğrulturken görülüyor

Afganistan'da kadınların önderliğindeki bir protestoda, Taliban savaşçısının bir kadına silahını doğrulttuğunu gösteren çarpıcı fotoğraf sosyal medyada viral oldu.

Sadece bir şişe su taşıdığı görülen kadın, Taliban savaşçısının önünde istifini bozmadan dimdik ayakta duruyor. Kadının arkasında pankartlar tutan birçok protestocu da var.

Birkaç sosyal medya kullanıcısı, kadının doğrudan fiziki tehdit karşısında gösterdiği cesareti övdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pek çok kişi bu fotoğrafın, kadınların ve toplumsal cinsiyete dayalı diğer azınlıkların kendilerine yönelik temel özgürlüklerin uygulanmasında zayıf bir sicile sahip rejim altında en kötüsüne karşı koyduğu Afganistan'da devam eden çatışmayı özetlediğini ifade ediyor.

Taliban'ın ülkenin kontrolünü ele geçirmesinden sonra birkaç hafta içinde bir direniş hareketi örgütleyen Afgan kadınlar, militan savaşçıların birkaç kilometre aralıklarla nöbet tutup gösterileri kontrol etmeye çalışmasına rağmen, ülkenin başkenti Kabil'de güçlü protestolar başlattı.

Çatışmaların harap ettiği ülkeden gelen görüntülerde, yüzlerce kadının salı günü sokaklara çıkarak, Afganistan'ın iç idari işlerine karıştığı iddiasıyla komşu ülke Pakistan'ı protesto ettiği görüldü.

Taliban savaşçıları şehrin bazı kesimlerinde protestoları dağıtmak ve yurttaşları gösterilere katılmamaları için korkutmak amacıyla havaya çok sayıda ateş açtı.
 


Bir Twitter kullanıcısı, "Afgan kadınlarına daha fazla güç. Barışçıl aktivizmi canlandırdılar ve kendilerine doğrultulan silahlara rağmen haklarını talep ediyorlar" dedi.
 


Kadına silah doğrultan Taliban savaşçısını "korkak" diye niteleyen bir başkasıysa, militan grubun gücünün halk hareketini durduramadığına dikkat çekti.
 


Gazeteci Malali Bashir, çekilen protesto fotoğraflarının Afganistan'ın son 20 yılda kaydettiği ilerlemeyi gösterdiğini söyledi.

Bashir, Twitter gönderisinde, "Tutuklamalar yaşanırken ve Taliban uyarı ateşi açarken Afgan kadın ve erkekler 'hak' ve 'bağımsızlık' talep etmeyi sürdürdü. 'Geri adım atmayacağız' dediler" yazdı.
 


Bazı kadınlar, bir önceki iktidarı döneminde kadınların kamusal alanlara girmesine izin vermeyen bir grup olan Taliban'ın olası fiziksel zarar riskinin farkında olarak sokaklara çıktı.

BBC spikeri ve muhabiri Yalda Hakim, bir Twitter gönderisinde, kendisine Taliban'ı neden protesto ettiğini anlatan genç bir kadından alıntı yaptı.
 


Protestolar, ABD'nin bölgedeki 20 yıllık savaşını bitirerek Afgan topraklarından ayrılmasından yaklaşık bir ay sonra, salı günü tamamı erkeklerden oluşan bakanlar kurulunu ilan eden Taliban'ın Afganistan'daki iktidarına karşı sert muhalefetin ilk örneği olarak değerlendiriliyor. Protestolarda şu ana kadar yaralanan olduğuna dair bir haber yapılmadı.

Tümü erkek militan savaşçılardan oluşan kabine, ülkede çarşamba günü yeni protestoların fitilini ateşledi.

Aşırı dinci Taliban bir önceki iktidarında, kız çocuklarının ve kadınların okula gitmesini ve çalışmasını yasaklamıştı. Taliban üyeleri, kuralları çiğneyenleri kırbaçlıyor ve birçok halka açık infaz gerçekleştiriyordu.

Kabil'i silah zoruyla ele geçirdikten kısa bir süre sonra bir Taliban sözcüsü, birçok Taliban savaşçısı kadınlara zarar vermeme yönünde henüz "eğitilmediği" için kadınların kapalı mekanlarda kalması gerektiğini söylemişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/south-asia

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU