Çin Dışişleri Bakanı Yi: Uluslararası toplum Taliban'ı aktif olarak yönlendirmeli

Taliban sözcüsü Süheyl Şahin de Çinli yatırımcıları Afganistan'a davet etti

Wang Yi, 16 Ağustos'taki bir telefon görüşmesinde de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la Afganistan'daki gelişmeleri değerlendirmişti (Reuters)

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve ABD'li mevkidaşı Antony Blinken, Afganistan'daki gelişmelere dair perşembe günü bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Yi, uluslararası toplumun Taliban’la temasa geçerek aktif olarka yönlendirmesi gerektiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington’ın uluslararası toplumla birlikte Afganistan’da ekonomik destek vermesinin önemli olduğunun altını çizen Yi, devlet kurumlarının normal işleyişini sürdürmesine, istikrarı sağlamaya ve ekonomiyi düzeltmeye yardımcı olunmasını talep etti. Dışişleri Bakanı, ABD’nin "aceleyle çekilişinin" bölgede terör örgütlerinin daha güçlü bir şekilde yeniden dönmesine yol açabileceğini de sözlerine ekledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da konuyla ilgili kısa bir açıklama yaptı. Price, dışişleri bakanlarının "uluslararası toplumun, Afganlarla yabancı uyruklular için güvenli geçiş ve seyahat özgürlüğü konusunda verdikleri taahhütlerden Taliban'ı sorumlu tutmasının önemi" hakkında konuştuğunu söyledi.

Çin ve Taliban

Taliban sözcüsü Süheyl Şahin ise pazartesi yaptığı açıklamada, Çinli yatırımcıları Afganistan'a davet etti.

"İlişkilerimizi güçlendirme, bölgede barışı tesis etme ve Afganistan'ın yeniden inşasını sağlamaya dair nasıl ilerleyebileceğimiz hakkında Çin'le görüş alışverişinde bulunmaya hazırız" diyen Şahin, şöyle konuştu:

Komşumuz Çin, Afganistan'ın yeniden inşasında ve ayrıca Afganların ekonomik kalkınmasında yapıcı ve olumlu bir rol oynayabilir.

Çin ve Taliban daha önce de benzer sinyaller vermişti. Zira iki taraf temmuzun sonlarında Tiencin kentinde bir görüşme gerçekleştirmişti. Görüşmede Yi, Afganistan'ın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını, bu ülkenin iç işlerine karışılmaması konusunda ısrarcı olduklarını vurgulamıştı.

Görüşmenin ardından Taliban da Çin'in, Afgan ekonomisinde daha büyük bir rol oynamasını umduklarını açıklamıştı.

Ayrıca Şahin iki hafta önce Çin Merkez Televizyonu'na (CCTV) yaptığı açıklamada, Çin'in Afganistan'ın yeniden inşasında büyük rol oynayabileceğini söylemişti.

 

Independent Türkçe, Guardian, Sputnik International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU