"Hızlı karbonhidratların" kilo aldırdığı efsanesi çöktü

"Yavaş sindirilen karbonhidratların" kilo vermek için "hızlı sindirilen karbonhidratlardan" daha iyi olmadığı tespit edildi

Karbonhidratlar sağlıklı bir beslenme tarzının parçası olabilir (Unsplash)

Yeni bir araştırma, "hızlı sindirilen karbonhidratlar" olarak da bilinen glisemik indeksi yüksek gıdaların, glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenmeye kıyasla daha çok kilo almanıza neden olmadığını doğruladı.

Beyaz ekmek veya alkolsüz içecekler gibi hızlı sindirilen karbonhidratlarla beslenmenin kilo alımına yol açma ve "yağ depolanmasına katkıda bulunup obezite riskini artırma" ihtimalinin daha yüksek olduğu efsanesi, hakemli akademik dergi Advances in Nutrition'da yayımlanan yeni bir çalışmada bilim insanlarınca yalanlandı.

Glisemik indeksin (Gİ) "gıdaları tokluk durumundaki kan şekeri üzerindeki etkilerine göre sınıflandırma" ya da vücudun karbonhidratları ne kadar hızlı parçalayabileceğini anlama aracı olarak 1981'de literatüre sokulduğunu belirten araştırmacılar, yaygın şekilde desteklenen teoriyi test etmek için 43 kohort çalışmadan yaklaşık 2 milyon yetişkine ait verileri inceledi.

Bilim insanları ayrıca obezitenin önlenmesi ve kilo kaybı için Gİ'si düşük diyetlerin "üstün olduğu" yönündeki popüler algının halihazırda önceki çalışmalarda çelişkili sonuçlar verdiğini de belirtti.

Yeni araştırmaya göre, önceki verileri analiz eden araştırmacılar "vücut kitle indeksi (BMI) ve beslenmeye bağlı Gİ arasında tutarlı bir ilişki bulunmadığını" saptadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca çalışma benzer şekilde Gİ'si düşük beslenme tarzının daha fazla kilo kaybına katkıda bulunmadığını ve nihayetinde "Karbonhidrat kalitesinin bir ölçüsü olan Gİ'nin, BMI'ın veya beslenme kaynaklı kilo kaybının belirleyicisi olarak nispeten önemsiz göründüğü" sonucuna vardı.

Çalışmaya göre söz konusu bulgular, analiz edilen 27 çalışmanın yüzde 70'inin bireylerin benzer BMI'lara sahip olduğunu ya da Gİ'nin en yüksek olduğu gruplarda BMI'ın daha düşük olduğunu göstermesiyle tespit edildi.

Çalışmanın ortak yazarlarından, Arizona Eyalet Üniversitesi'nden egzersiz bilimi profesörü Glenn Gaesser şunları söyledi:

Yaygın inanışın aksine Gİ'si yüksek gıdalardan oluşan bir beslenme düzenine sahip olanların Gİ'si düşük bir beslenme düzeni takip edenlere kıyasla obez olma veya kilo alma olasılığının daha yüksek olması gibi bir durum söz konusu değildir.

Dahası böyle bir beslenme düzenini takip edenlerin kilo verme şansı da daha az değil.

Sonuç olarak, çalışmanın ortak yazarlarından, St. Catherine Üniversitesi profesörü Julie Miller Jones, çalışmanın ana fikrinin “türü ne olursa olsun, karbonhidratların sağlıklı bir beslenme tarzının parçası olabileceği ve sağlıklı bir tabakta yer alabileceği” olduğunu söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU