Kadrajdakiler: Genç ve üretken bir oyuncu; Noah Jupe

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için 'Yıldız Sineması'nda bu hafta Noah Jupe'u yazdı

Kolaj: Independent Türkçe

"A Quiet Place" ve "Honey Boy" gibi filmlerdeki performansıyla övgüleri toplayan, nihayetinde çekimleri pandemi döneminde tamamlanan ve yıldız oyuncu kadrosuyla dikkat çeken "No Sudden Move" adlı filmin oyuncu kadrosuna katılan 16 yaşındaki İngiliz oyuncu Noah Jupe, Hollywood'un en çok aranan oyuncularından biri haline geldi.

Bu zamana kadar ailesinin sorumluluğunda olduğunu düşündüğüm mahremiyetini bir genç yetişkin olarak artık kendisi kontrol etmeye başladıysa da kişisel hayatını halkın gözünden uzak tutma eğiliminde olduğu için onun hakkında bilmediğimiz hala çok şey var.

Ama yine de bu zamana kadar filmografisinde oldukça başarılı filmler bulunan ve yükselen kariyerinde karşımıza daha iyi yapımlarla da çıkacağına işaret eden oyuncuyu bildiğim, duyduğum, seyrettiğim kadarıyla bu hafta sizin için kadraja almak istedim.
 

 

Film yapımcısı Chris Jupe ile İngiltere'deki en ünlü aktrislerden Katy Cavanagh'ın oğlu olan Noah Casford Jupe 25 Şubat 2005'te Londra'nın Islington bölgesinde doğdu, sonrasında Jacobi ve Jemma adlı kardeşleriyle birlikte Manchester'da büyüdü.

Şu anda orada yaşamıyor, ancak ailesinin kariyerleri sayesinde dünyanın en güzel, en heyecan verici yerlerinden bazılarında zaman geçirme şansı buldu.

Oyunculuk kariyerine on yaşında başlayan bu genç ve üretken oyuncu her ne kadar ailesi aracılığıyla sinemaya adım atmış gibi görünüyorsa da kendine has yeteneği onun kısa süre içinde harika oyuncularla birlikte önemli rolleri üstlenmesini sağladı.

İnsanı kıskandıran o kahverengi bukleleri ve hem nazik hem cana yakın hem de inandırıcı performanslarıyla kendisine hayran bırakan Noah Jupe, Hollywood'un en çok aranan genç oyuncularından biri haline geldi.

Genç yaşına rağmen gerçekte olduğundan çok daha olgun bir ruha sahip olan Noah Jupe birçok yetişkinin asla elde edemeyeceği türden doğal bir yeteneğe sahip gibi görünüyor, ama zaten o kariyeriyle o kadar meşgul ki yaşıyla uğraşacak zamanı da pek olmuyor.

Sarı rengini, İtalyan mutfağını, Amsterdam'da tatil yapmayı, film seyretmeyi ve spor yapmayı çok seviyor.
 

 

Bir tutkunun peşi sıra

Yakın zamana kadar annesi, yaşı nedeniyle onu sinemanın en büyük eserlerinden bazılarından uzak tuttuysa da bir filme giren tüm farklı unsurları anlayacak kadar büyüdüğünden emin olan annesinin bu kısıtlamaları kaldırması sonucu, bir süre önce çekimler için gittiği Detroit'teki bir otel odasında annesiyle birlikte iki haftalık zorunlu karantinaya girince şimdiye kadar yapılmış en iyi filmlerden bazılarını ilk kez izleme fırsatı bulduğunu söylüyor.

Bu arada Noah Jupe, çılgın bir hayal gücü olduğu için korku türündeki filmleri seyredemediğini de itiraf ediyor.
Ayrıca klostrofobisi nedeniyle kapalı bir odada veya asansörde kilitli kalmaktan da çok korkuyor.

Hollywood dünyasının ve film endüstrisinin iradesi zayıf kişiler için oldukça tehlikeli olduğunu ve böylesi bir dünyada bir tutkunun peşi sıra giden bir insanın kolaylıkla kaybolabileceğini düşünüyor.
 


Bu yüzden bu çılgın dünyada temkinli olmak için yakın çevresini olabildiğince yakınında tutmaya ve onun çıkarlarını en iyi şekilde düşünen, onu önemseyen ve korumak isteyen insanlarla bir arada olmaya gayret ediyor.

Ve her zaman ailesi ve yakın arkadaşları gibi güvendiği kişilerin çevresinde olmasını çok önemsiyor.

İleriye dönük olarak da Noah Jupe kendi filmlerini çekmeyi ve kaçırmaktan çok korktuğu dünyanın tüm bu farklı yönlerine gözlerini açan projeler seçmeye devam etmeyi sürdürebilmeyi umuyor.


Filmografisi

Televizyon dünyasındaki ilk çıkışını Penny Dreadful ile yaptıktan sonra bu rol Noah Jupe'a A Song for Jenny adlı bir televizyon filmi için başka bir rolün kapılarını ona açtı.

2016 ve sonunda büyük ekranda ilk rolünü üstlenmeden önce çeşitli televizyon dizilerinde ve filmlerde rol almak için daha fazla fırsat elde etti.

Tüm bu projelerle birlikte yönetmenler onu fark etmeye başladı ve ona daha fazla rol verdi.

Noah Jupe, 2017 yılında The Man with the Iron Heart adlı filmde rol alarak beyaz perdeye ilk adımını attı.
 


Sonrasında bir İngiliz filmi olan That Good Night'ta John Hurt ile birlikte, akabinde Oscar Isaac, Julianne Moore ve Matt Damon'ın oynadığı bir Amerikan filmi olan Suburbicon'da rol aldı.

İlerleyen yıllarda genç oyuncu, Wonder adlı filmde Julia Roberts, Owen Wilson ve Izabela Vidovic gibi sektördeki tanınmış isimlerle birlikte kamera karşısına geçti.

Daha sonra sırasıyla 2018'de, bir bilim kurgu filmi olan The Titan'da ve ardından da daha önce kendisini yöneten George Clooney'nin tavsiyesi üzerine John Krasinski'nin yönettiği korku filmi A Quiet Place'de Emily Blunt ile birlikte rol aldı; film gişede büyük bir hit oldu ve farklı film festivallerinde birkaç ödül kazandı.

2019'da ilk kez Sundance Film Festivali'nde gösterilen, eleştirmenlerce beğenilen Shia LaBeouf yarı otobiyografisi Honey Boy adlı filmdeki performansıyla övgüleri toplayan, A Quiet Place'in devam filmi için Türkiye'deki vizyonu için gün sayan ve nihayetinde çekimleri pandemi döneminde tamamlanan ve yıldız oyuncu kadrosuyla dikkat çeken No Sudden Move adlı filmin oyuncu kadrosuna katılan 16 yaşındaki İngiliz oyuncu Noah Jupe, Hollywood'un en çok aranan oyuncularından biri haline geldi.

 

Jenny İçin Bir Şarkı

Yönetmen: Brian Percival / Oyuncular: Noah Jupe, Emily Watson, Ryan Coath, Nicola Wren, Steven Mackintosh, Martha Mackintosh, Laurence Belcher, Alan Rothwell, Gwilym Lee, Anne Stallybrass, June Watson, John Woodvine, Sophie Dix, Nicholas Asbury, Edmund Digby-Jones, Paul Ryan Carberry, Megan Salter, Poppy Miller, Darren Strange, Mimi Lowe, Stuart Martin, Maxine Evans, Bruce Byron, Craig Stein, Trevor Michael Georges, Andrew Whipp, Richard Syms / Süre: 77 dakika
 

 

Julie Nicholson'ın aynı adlı kitabından Frank McGuinness tarafından sinemaya uyarlanan ve trajediyi sanat yoluyla deneyimlemek isteyenler için çekilen A Song for Jenny adlı bu film; Julie'nin tarihe 7/7 Dehşeti olarak geçen Londra bombalamaları sırasında orada seyahatte olan kızına ne olduğunu bulmaya çalışırken yaşadığı şeyleri anlatıyor.

7 Temmuz 2005 tarihinde, 2012 Olimpiyatları'nın ev sahipliğini kazanma sevinciyle güne başlayan İngiltere'nin başkenti Londra, o günün sabah saatlerinde patlayan ve toplu taşıma sistemini hedef alan bombalı dört saldırıyla şoke olur.

Sabah trafiğinin en yoğun olduğu saatlerde meydana gelen bu koordineli patlamalarda, 50 kişi ölür, 45'i ağır 700 kişi de yaralanır.
 


O gün Reading'den Londra'nın merkezine yaptığı yolculukla işe giderken Piccadilly hattındaki mekanik bir sorun nedeniyle tren olağan rotasından saptıktan sonra Edgware Road metro istasyonuna doğru giden yolcular arasında bulunan Julie'nin kızı Jenny de eşgüdümlü dört patlamanın başkente terör ve kaos getirmesi nedeniyle hayatını kaybedenler arasındadır.

O zamanlar Bristol papazı olan ve olayın meydana geldiği gün kocası Greg ile birlikte Galler'de tatilde olan Julie Nicolson, kızı Jenny'nin ölümünden habersiz bir şekilde uzun bir süre ondan haber alabilmek için pek çok girişimde bulunur.

Ancak en sonunda bombalama kurbanları için hastaneye gider ve orada Jenny'nin görünüşüyle ilgili sorularla karşı karşıya kalır.
 


O korkunç gündeki şoku ve kederi, Jenny'nin neden alışılmadık bir metro istasyonunda olduğuna dair kafa karışıklığı ve cesedinin yerini tespit edip teşhis etmekte gecikmesiyle şekillenen, özündeki trajediye rağmen ilham verici umut ve insanlık parıltıları içeren bu dramatik filmde yas içindeki anne rolünü Emily Watson canlandırıyor.

Bir kaybın ham ıstırabına dair hassas bir bakış atan bu film için 2015 yılında kamera karşısına geçen Noah Jupe ise bu ilk sinema filminde William adında genç bir delikanlı olan küçük bir karakteri oynuyor.

 

Son Ejderha Katili

Yönetmen: Jamie Magnus Stone / Oyuncular: Noah Jupe, Adeel Akhtar, Matt Berry, Danielle Bjelic, John Bradley, Andrew Buchan, Jill Buchanan, Phoebe Campbell, Colin Michael Carmichael, Elizabeth Chan, Anna Chancellor, Ellise Chappell, Pauline Collins, Amelia Crouch, Sarah Crowden, Gioacchino Jim Cuffaro, John Dagleish, Nick Donald, James Dryden, Sarah Flind, Marcus Fraser, Genevieve Gaunt, Tom Godwin, Bob Goody, Richard E. Grant, John Kinory, Jacob Krichefski, Sam Kronis, Eric Lampaert, Jack Loxton, Bruce Mackinnon, Charles Maddox, Nick Mohammed, Colin Murtagh, Mimi Ndiweni, Celina Nessa, Steve Saunders, Sam Shoubber, A.k. Steppa, Adam Broomfield Strawn, Ricky Tomlinson, Nina Wadia, George Webster, Anick Wiget, Rocci Williams, Ross Carter, Bern Collaço, Janette Sharpe, Tamara Sharpe / Süre: 101 dakika
 

 

Jasper Fforde'nin aynı adlı fantastik kitap serisinin ilkinden uyarlanan The Last Dragonslayer adlı bu filmde; Jennifer Strange sihrin teknoloji ile buluştuğu bir ülkenin yetimhanesinde hayatını geçirmektedir.

Bir gün yetimhane arkadaşlarından birini korurken kralın adamları tarafından ele geçirilir ve Troll savaşlarında asker olarak kullanılmak üzere kafese kapatılır.
 


Jennifer hayatının sona erdiğini düşündüğü sırada bir yabancı yardımına yetişir ve Jennifer'ı sihrin ve büyülü ejderhaların dünyası ile tanıştırır.

Jennifer hayatının bir anda iyi bir şekilde değiştiğini düşünürken onu Trollere yem olmaktan kurtaran ve artık bir baba gibi kabul ettiği kurtarıcısı bir anda ortadan kaybolur.

Kurtarıcısını ararken kendisinin hiçbir sihirli gücü olmayan Jennifer hayattaki son ejderha avcısı olduğunu öğrenir ve buna tüm benliği ile isyan eder.
 


Fakat bu sırada ortaya çıkan sihirli bir kılıç, bir asistan ve ejderhanın topraklarına girmesiyle birlikte Jennifer hem ülkenin aç gözlü kralı hem de çok büyük bir büyücü ile mücadele etmek zorunda kalır, ama Jennifer'ın bu sırada vermesi gereken çok daha büyük bir karar vardır!

İki yaşam tarzı arasındaki bu garip savaşın tam ortasında, tehlikede olan büyülü bir dünyada yaşayan bir yetim hakkındaki bu hikâyede Noah Jupe bu defa; Jennifer Strange gibi bir başka öksüz olan ve çoğu öksüz gibi o da yaşına göre olgun duran Tiger Prawns'a hayat vermek için kamera karşısına geçmiştir.

 

Demir Kalpli Adam

Yönetmen: Cédric Jimenez / Oyuncular: Noah Jupe, Jason Clarke, Rosamund Pike, Jack O'Connell, Jack Reynor, Mia Wasikowska, Stephen Graham, Thomas M. Wright, Barry Atsma, Geoff Bell, Enzo Cilenti, David Horovitch, Abigail Lawrie, David Rintoul, Ian Redford, Adam Nagaitis, Céline Sallette, Gilles Lellouche, Steve Evets, Volker Bruch, Christophe Maratier, Oscar Kennedy, Pál Makrai, Blanka Györfi-Tóth, Zoltán Schmied, Vernon Dobtcheff, Zdenek Sedlácek, Paul Brennen, Tamás Lengyel, Pierre Lopez, Alexis Latham, Zoltán Rajkai, Luca Fiorilli, Júlia Huzella, Kristina Goztola, Sára Bohoczki, Eszter Tóth, Lloyd Owen, Gabriella Csizmadia, Linda Fekete, Bence Lajkó, Julia Neudold, József Kovács Molnár, Soma Zámbori, Kristóf Ódor, Toby Hoseph Brand, Ignace Delaet, Zachariah Peter Hall, Olivia Jolly, Bart Edwards, Andrew Lewis, Zoltán Vandor Toth, Álmos Elõd, Gabi Fon, Jim Sturgeon, Oliver Gilbert, Marcella Andruskó, Peter Linka, Kornél Simon, Attila Bardóczy, Scott Alexander Young, Matt Devere, Bálint Merán, Péter Geltz, Gyula Mesterházy, Zoltán Karácsonyi, Judit Koltai, István Göz, Irén Bordán, Péter Dóczy, János Bata, Ákos Horváth, Zsolt Zágoni, Szabolcs Jáger, Tamás Varga, Csaba Molnár, Sándor Tüzkö, Balázs Galkó, Gábor Pintér, István Betz, Endre Szabó, Ákos Blazsovszky, Gábor Makray, Bálint Magyar, Beatrice Zentai, Kincso Nora Petho, Levente Törköly / Süre: 120 dakika
 

 

Fransız yazar Laurent Binet'in 2010 tarihli HHhH adlı romanından uyarlanan, çekimleri Prag ile Budapeşte'de gerçekleşen ve 2017 yılında vizyona giren The Man with the Iron Heart (Killing Heydrich) adlı bu biyografi türündeki aksiyon dolu gerilim filmi; İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi lideri olan Reinhard Heydrich'in Prag'da öldürülmesiyle sonuçlanan Anthropoid Operasyonu'na odaklanıyor.

Alman Donanması'nda subay olarak görev yapan Reinhard Heydrich, Lina ile bir ilişkiye başladıktan sonra, ilişkiye girdiği başka bir kadına verdiği sözü tutmadığı için askeri mahkemeye çıkar.

Sonrasında Lina ile evlenir ve Nazi Partisi'ne katılarak Adolf Hitler'i tam bir bağlılıkla takip eder.
 


Bir süre sonra Heinrich Himmler ile tanışır ve Weimar Almanyası'ndaki komünistlerle savaşmak için Heinrich Müller ile birlikte çalışan SS istihbaratının başına geçer.

Hitler Şansölye olarak atandıktan sonra, Heydrich Gestapo'nun direktörü olur.

Yıllar içinde Polonya'nın işgali ve İkinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden sonra Heydrich, Reich Ana Güvenlik Ofisi Direktörlüğü'ne terfi eder.

Nazi Almanyası'nda Heinrich Himmler'in kontrolünde ve Reinhard Heydrich yönetimi altındaki Alman Ordusu'nun işgal ettiği bölgeleri ev ev arayarak Yahudileri, Romanları, komünistleri ve diğer "istenmeyenleri" öldüren seyyar infaz birlikleri olarak bilinen Hareket Birlikleri (Einsatzgruppen) toplama kampları kurulmadan önce infazlarda etkin rol oynayarak Doğu Avrupa'da soykırım uygulamaya başlar.
 


Eylül 1941'de Heydrich, Prag'ı "Yahudisiz" bir şehre dönüştüreceğini ilan ederek Bohemya ve Moravya Protektorası'nın Vekili Reich Koruyucusu olarak atanır.

22 Ocak 1942'de ise Heydrich, Yahudilere yönelik soykırıma "Nihai Çözüm"ün bulunmasını sağlamak için Wannsee Konferansı'na başkanlık eder.

Ancak Mayıs 1942'de Heydrich, Çek direniş savaşçılarının saldırısına uğrar.

2017 yılında kamera karşısına geçen Noah Jupe uluslararası alanda gösterime giren bu ilk sinema filminde; Nazilerin suikastçıları bulmak için düzenlediği operasyonlar sırasında Moravec ailesinin Žižkov'daki evine düzenlediği baskın sonunda gün boyunca işkence gören, ancak konuşmayı reddederek güçlü iradesini korumaya çalışan Ata Moravec'a hayat verir.

 

O Güzel Gece

Yönetmen: Eric Styles / Oyuncular: Noah Jupe, John Hurt, Sofia Helin, Max Brown, Erin Richards, Charles Dance, Tiago Aldeia, Sonita Henry, Eloise Juryeff, Katrin Kaasa, Salvador Nery, Juana Pereira da Silva, Joana Santos, Marina Silva, Amber Townsend, Georgina White / Süre: 92 dakika
 

 

N. J. Crisp'in aynı adlı 1996 tarihli oyunundan sinemaya uyarlanan That Good Night adlı bu filmde; bir zamanlar ünlü bir yazar olan 70'li yaşlarındaki Ralph, ölümcül bir hastalığa yakalanır.

Artık Ralph'ın hayatta sadece iki amacı vardır; Ralph'in yapmak istediği şeylerden biri bir süredir görüşmediği oğluyla barışmak; diğeri ise hastalığı süresince karısı Anna'ya yük olmamak.
 


Fakat Ralph, Michael'in kız arkadaşı Cassie ile kavga ettiğinde, oğluyla uzlaşma imkanını kaybeder.

Daha sonra yalnız başına kalan Ralph, ötenazi fikrine sıcak bakmaya başlar ve bu nedenle kendine bir hizmetli tutar.
Oldukça gizemli olan bu hizmetli, Ralph'ın son görevini yerine getirmekle görevlidir, ancak bu hizmetli çarpıcı bir oyun oynamayı seçer.
 


Portekiz'in Algarve kıyı şeridini çevreleyen uzak tepelerdeki bir lüks villada geçen bu trajik yaşam hikayesi; ötenazi, doğa, yaşam ve ölüm kavramlarını cesurca ele alarak aynı zamanda aile üyeleriyle uzlaşmanın ve yaşamaya devam etmek için bir neden keşfetmenin önemini vurguluyor.

Kendisi için aktif bir yıl olan 2017'de bir kez daha kamera karşısına geçen Noah Jupe bu filmde; Ralph'ın geçmişteki ebeveynliğinden pişmanlık duymasını sağlayan bir etkileşime girdiği hizmetçinin oğlu Ronaldo'yu canlandırıyor.

 

Kenar Mahalle

Yönetmen: George Clooney / Oyuncular: Noah Jupe, Steve Monroe, Gavin Wilde, Landon Gordon, Hope Banks, Karimah Westbrook, James Handy, Mather Zickel, Josh Meyer, Vince Cefalu, Michael D. Cohen, Corey Allen Kotler, Leith M. Burke, Julianne Moore, Tony Espinosa, Alex Hassell, Matt Damon, Glenn Fleshler, Steven Shaw, Don Baldaramos, Gary Basaraba, Ellen Crawford, Cathy Giannone, Megan Ferguson, Allan Wasserman, Mark Leslie Ford, Nancy Daly, Richard Kind, Robert Pierce, Pamela Dunlap, Jack Conley, Frank Califano, Lauren Burns, Biff Yeager, Oscar Isaac, Benjamin Franczuszki, Peggy Miley / Süre: 105 dakika
 

 

Coen Kardeşler'in senaryosuna imza attığı, George Clooney'nin yönetmenliğini üstlendiği Suburbicon adlı bu film; 1959 yılında, ailelerin huzur içinde yaşadığı bir muhit görünümünde bir banliyö mahallesi olan Suburbicon'da Gardner Lodge'ın başından geçenleri konu ediniyor.

İyi huylu bir aile babası olan Gardner Lodge, belden aşağısı felçli karısı Rose, oğulları Nicky ve Rose'un ikiz kardeşi Margaret ile Suburbicon'da yaşamaktadır.
 


Bölge aile kurmak için uygun bir yer gibi görünür, fakat bu muhteşem görüntünün ardında rahatsızlık verici gerçekler vardır.

Uygun fiyatlı evleri, bakımlı bahçeleriyle Suburbicon, ailelerin huzur içinde yaşadığı bir mahalle, adeta cennetten bir köşedir, ama Suburbicon'ın bu sakin görüntüsü, rahatsız edici bir gerçeği saklamaktadır.
 


Bu, çok ama çok kötü kararlar almış, çatlak insanların masalında, iyi bir eş ve baba olan Gardner Lodge, Mayers adlı Afrikalı-Amerikalı bir ailenin gelişiyle sarsılan mahallenin şantaj, ihanet ve intikamla bezeli karanlık bölgelerini keşfe çıktığında bu sokaklarda tehlikeli bir maceraya atılmak zorunda kalır.

Noah Jupe bu filmde; böylesi bir mahallede uzun bir süredir devam eden protestoların gerilimi hızla yükselirken evde yaşanan entrikalar içinde ölüm kalım mücadelesi veren Gardner'ın oğlu Nick rolünü üstlenmiştir.

 

Mucize

Yönetmen: Stephen Chbosky / Oyuncular: Noah Jupe, Jacob Tremblay, Owen Wilson, Izabela Vidovic, Julia Roberts, Mark Dozlaw, Rukiya Bernard, Jennifer March, Mandy Patinkin, Bryce Gheisar, Elle McKinnon, Daveed Diggs, Ty Consiglio, Kyle Breitkopf, James A Hughes, J. Douglas Stewart, Millie Davis, Ali Liebert, Joseph Gordon, Cameron Roberts, Danielle Rose Russell, Erika McKitrick, Nadji Jeter, Benjamin Ratner, Jason McKinnon, Izzy Lieberman, Hannah Hoberman, Michael Alan Healy, Sônia Braga, Nicole Oliver, Emily Delahunty, Lucia Thain, Sasha Neuhaus, Rachel Hayward, Callahan Brebner, Caleb Gordon, Grayson Maxwell Gurnsey, Emily Giannozio, Haley Goldin, Maccie Margaret Chbosky, Victoria V. Cruz, Yan-Kay Crystal Lowe, Steve Bacic, Jason Tremblay, William Dickinson, Emma Tremblay, Armen Bagdasarov, Lidya Jewett, Kaelyn Breitkopf, Gidget / Süre: 113 dakika
 

 

New York Times'ın en çok satan kitapları arasında yer alan aynı adlı eserden uyarlanan Wonder adlı bu film; yüz farklılıkları olduğu için ilk kez normal bir okula başlayan August Pullman'ın ilham verici hikâyesini anlatıyor.
 


Çok ender rastlanan bir DNA uyuşmazlığı sonucunda yüzünde ciddi bir deformasyon ile dünyaya merhaba diyen ve normal bir okula gitmesini engelleyen yüz farklılıklarıyla doğan Auggie, ailesinin çabası ve desteğiyle beşinci sınıfa kadar hem gözlerden hem de insanların yargısız infazlarından korunmayı başardıysa da beşinci sınıfa başladığında sıra dışı bir hayattan çıkıp herkes gibi hayata karışarak yeni okuluna başlaması gerekir.
 


Ancak bu süreç elbette Auggie için pek de kolay değildir ve bu adaptasyon sancıları da beraberinde getirir.

Bu durum Auggie için ne kadar sıra dışı ve korkunç gelse de her şeye rağmen Auggie diğer normal çocuklar gibi olmayı denemeye kararlıdır.
 


İnsan olmak, sevilmek, kabul edilmek ve paylaşmak üzerine sıcacık bir hikâye anlatan bu filmde Noah Jupe, Auggie'nin en iyi arkadaşı Jack Will olarak rol almıştır.

 

Titan

Yönetmen: Lennart Ruff / Oyuncular: Noah Jupe, Sam Worthington, Taylor Schilling, Tom Wilkinson, Agyness Deyn, Nathalie Emmanuel, Corey Johnson, Aleksandar Jovanovic, Diego Boneta, Aaron Heffernan, Alex Lanipekun, Naomi Battrick, Steven Cree, Nathalie Poza, Francesc Garrido, Kyle Soller, Ben Aldridge, Gustavo Salmerón, Noemi Parpaiola, Megan Rowland, Andrés González Cano, Samuel González Cano, Carlota Clark, Luis Dyangani, Angelo Olivier, Tristan Seith, Alex Tabah / Süre: 97 dakika
 

 

Bilim-kurgu türündeki The Titan adlı bu filmde; yakın gelecekte insanların en büyük ihtiyacı, içinde hayat olan yaşayabilecekleri yeni bir gezegen bulmaktır.

Gözde Hava Kuvvetleri pilotu Rick Janssen, insan ırkına yararı olabilecek ve beklenmedik yankılar doğurabilecek bir askeri deneyde yer almaya karar verir.
 


Plan onu Satürn'ün "ay" statüsündeki en büyük uydusu olan Titan'ın zorlu ortamlarında sağ kalabilecek bir süper insana dönüştürmektir, ancak proje ilerledikçe, projenin arkasındaki beynin çok daha kötücül amaçları olduğu ortaya çıkmaya başlar.

Rick'in görev aldığı bu deneyin sonucunda ailesinin ve muhtemelen bütün dünyanın yaşamını tehdit eden olumsuz tesirler ortaya çıkar.
 


Noah Jupe bu filmde, çığır açan bu genetik evrim ve uzay keşfi deneyinde yer alan ailenin çocuğu olan Lucas Janssen'a hayat vermiştir.

 

Sessiz Bir Yer

Yönetmen: John Krasinski / Oyuncular: Noah Jupe, Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds, Cade Woodward, Leon Russom, Rhoda Pell / Süre: 90 dakika
 

 

Adına yakışır bir şekilde, film boyunca sadece birkaç cümlenin sarf edildiği, modern bir korku-gerilim hikâyesi olan A Quiet Place adlı bu film; avını sesle bulan gizemli yaratıkların, dört kişilik bir ailenin hayatını tehdit etmeye başlayınca bu ailenin yaşamlarını sessiz şekilde sürdürmek zorunda kalışlarını anlatıyor.

İki çocuklu bir aile, izole bir kırsalda sakin bir yaşam sürmektedir.
 


Henüz büyüme çağlarında olan çocuklar da ebeveynleri de hiçbir şekilde konuşmamakta, işaret diliyle anlaşmaktadır.
Ancak bunun sebebi konuşamıyor olmaları değil, ailenin gıcırtı çıkaracak her türlü adımdan, ses yapacak her türlü hareketten uzak durma çabasıdır.

Günün birinde bu sakin hayat, küçük çocukların oyun oynarken bir lambayı devirmeleri ile tepetaklak olur.
 


Durgun sessizliğin içinde çıkan bu ses, ailenin peşindeki varlığın dikkatini çekince sessizliklerinin bozulmasının bedeli onlar için çok ağır sonuçlar doğurur.

Mütevazı bütçesiyle harikalar yaratan ve tabiri caiz ise seyirciyi koltuğuna mıhlayan bu filmde Noah Jupe, Abbott ailesinin Marcus adlı çocuğuna hayat vermiştir.

 

Holmes & Watson

Yönetmen: Etan Cohen / Oyuncular: Noah Jupe, Will Ferrell, John C. Reilly, Rebecca Hall, Rob Brydon, Kelly Macdonald, Lauren Lapkus, Pam Ferris, Ralph Fiennes, Hector Bateman-Harden, Codie-Lei Eastick, Laura Stevely, Layla Rose Boyce, Sadie Newman, Harry Baxendale, Ella Bright, Kenneth Hadley, Paul Bigley, Sue Maund, Tommy Gene Surridge, Paddy Holland, Adam Scherr, Kieran O'Brien, Bella Ramsey, Colby Mulgrew, Scarlet Grace, Billy Jenkins, Michael Culkin, Wolf Roth, Jana Pérez, Nathan Osgood, David Shackleton, Paul Cassidy, Bronson Webb, Jamie-Rose Monk, Jason Thorpe, Robert Cawsey, Stanley Eldridge, Oliver Maltman, David Stoller, Jack Riley, Lilly Aspell, Ethan Rouse, Ellie-Rose Eames, Jamie Baughan, Helen Duff, Jess Liaudin, Wesley Kent-Hargreaves, Daniel Fearn, Darren Lake, Martin Bishop, Gerard Monaco, Ben Lee, Michael Buffer, Bruce Buffer, Russell Wilcox, Billy Zane / Süre: 90 dakika
 

 

Bildiğiniz tüm Sherlock Holmes hikayelerini unutmanızı sağlayacak olan komedi ve macera dolu Holmes & Watson adlı bu suç filminde; Holmes ve Watson sır dolu olayları çözmeye çalışan iki dedektiftir.
 


Ama, Sir Arthur Conan Doyle'un Sherlock Holmes ve Doctor Watson'ı içeren klasik gizemlerine mizahi bir bakış ortaya koyan bu film diğerlerinin aksine üstün zekâ taktiklerinin döndüğü bir şekilde değil de ikilinin komik bir şekilde olayları incelemesiyle dikkat çekmektedir.
 


Hem eleştirmenler hem de seyirci nezdinde hayal kırıklığı uyandıran bu filmde Noah Jupe, sokak çocuklarından oluşan bir paçavra takımındaki kilit çocuklardan biri olan Doxy'i canlandırmıştır.

 

Şeker Çocuk

Yönetmen: Alma Har'el / Oyuncular: Noah Jupe, Shia LaBeouf, Lucas Hedges, Byron Bowers, Laura San Giacomo, FKA Twigs, Natasha Lyonne, Maika Monroe, Clifton Collins Jr., Mario Ponce, Martin Starr, Haylee Sanchez, Giovanni Lopes, Dorian Brown Pham, Greta Jung, Craig Stark, Graham Clarke, Kevin Dunigan, Carlos Rosendo, Leana Chavez, Paulina Lule, Ben Maccabee, Chala Savino, Debra Jones, Isabel Wang, Laurene Alvarado, Autumn Barlow, Al Burke, Ludwig Manukian, Kara C. Roberts, Sandra Rosko, Spencer Rowe, Eli Santana, Bryan Sapphire, Kingston Vernes / Süre: 94 dakika
 

 

Genel hatlarıyla Transformers film serisiyle dünya çapında üne kavuşan Amerikalı oyuncu Shia LaBeouf'un kendi hayatından esinlenerek yazdığı Honey Boy adlı bu film; aktörün çocukluk ve gençlik yıllarında alkol bağımlısı babasıyla ilişkisini düzeltmeye çalışan bir çocuk yıldızın hikayesini ve onun getirdiği psikolojik durumları anlatıyor.
 


Ailelerin çocuklar üstündeki rol model olma durumları ile, kötü ebeveynliğin çocukları küçük yaşlarda nasıl ele geçirip, bir ömür süren davranış bozukluklarına ve öfke kontrolü sorunlarına yol açtığına dair etkileyici bir perspektif sunan film; genç aktörün fırtınalı geçen çocukluğunu ve genç yetişkinlik zamanlarını, babasıyla barışmak için kendi içinde verdiği mücadeleyi ve akıl sağlığıyla başa çıkmaya çalışmasını ele alıyor.
 


Filminin başrol oyuncuları arasında yer alan Noah Jupe hayat verdiği Otis karakteriyle henüz çocuk yaşlarında dahi, bağımlı ve sürekli tedavi gören ve akli dengesi yerinde olmayan babası James ile mücadelesini dokunaklı bir şekilde ekrana taşıyor.

 

Asfaltın Kralları

Yönetmen: James Mangold / Oyuncular: Noah Jupe, Matt Damon, Christian Bale, Jon Bernthal, Caitriona Balfe, Josh Lucas, Tracy Letts, Remo Girone, Ray McKinnon, JJ Feild, Jack McMullen, Corrado Invernizzi, Joe Williamson, Ian Harding, Christopher Darga, Shawn Law, Emil Beheshti, Darrin Prescott, Alex Gurney, Benjamin Rigby, Ben Collins, Francesco Bauco, Guido Cocomello, Adam Mayfield, Sean Carrigan, Lachlan Buchanan, Giles Matthey, Rudolf Martin, Evan Arnold, Darin Cooper, Elizabeth Dement, Wallace Langham, Jonathan LaPaglia, Brad Beyer, Ottavio Taddei, Giovanni Cirfiera, Wyatt Nash, Drew Rausch, Ward Horton, Luiggi Debiasse, Michael Lanahan, Tanner Foust, Peter Arpesella, Andrew Burlinson, Lou Beatty Jr., Clément Larue, Olivier Blin, Marc Forget, Stephane Fiorenza, Joss Glennie-Smith, Tim Banning, Arron Shiver, Paul Fox, Zack Zublena, Aylam Orian, Kirt Kishita, Stefania Spampinato, Gian Franco Tordi, Cameron Hennings, James Tappan, Ryan O'Dell, Mario Di Donato, Bonnie Antonini, Jenelle McKee, Grace Fae, Jan Munroe, Marisa Petroro, Leif Carlgren, Jon Ueberroth, Camillo Faieta, Steven Ziel, Vernon Dew, Angelo Dibello, Larsen Deane, Craig Frosty Silva, Brad McCabe, Brent Pontin, Mark Krenik, Thomas John Rudolph, Luka Bale / Süre: 152 dakika
 

 

Christian Bale ve Matt Damon'ın başrollerini paylaştığı Le Mans ‘66 (Ford v Ferrari) adlı bu film; 1966 yılında düzenlenen Le Mans 24 Saat Yarışı'nın gerçek hikayesini konu alıyor ve yılında gerek araç gerek sürücü için büyük bir dayanıklılık gerektiren meşhur Le Mans yarışında Ferrari'yi alt edecek bir araç tasarımı için Ford tarafından bir araya getirilen otomotiv tasarımcısı Carroll Shelby ile sürücü Ken Miles'ın bu süreçte yaşadıklarını anlatıyor.

Henry Ford II ve Lee Iacocca ikilisi, tuhaf ancak kararlı bir grup Amerikalı mühendis ve tasarımcıdan sıfırdan bir otomobil yapmalarını ister.
 


Bunun üzerine öngörülü bir araba tasarımcısı olan Carrol Shelby ile korkusuz sürücü Ken Miles'ın kurumsal müdahalelere ve fizik kurallarına aykırı olmasına rağmen Ford Motor Company için Ferrari'nin en güçlü arabalarını geçecek devrim niteliğinde bir araba tasarlar.
 


İkili uzun yıllardır pistlere egemen olan Ferrari'yi Fransa'da düzenlenen 1966 Le Mans Dünya Şampiyonası'nda alt etmek için işe koyulur.

Bu film için 2019 yılında kamera karşısına geçen Noah Jupe; filmde yarış pilotu Ken Miles'ın meraklı oğlu Peter Miles'ı canlandırmıştır.

 

Sessiz Bir Yer 2

Yönetmen: John Krasinski / Oyuncular: Noah Jupe, Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds, Cillian Murphy, Djimon Hounsou, Okieriete Onaodowan, Scoot McNairy, Zachary Golinger, Blake DeLong, Gary Sundown, Stefania Warwick, Alycia Ripley, Cristalis Bonilla, Domonic Taggart, Silas Pereira-Olson, Alice Sophie Malyukova, Ashley Dyke, Dean Woodward, Barbara Singer, David Lundy, Michaela Pace / Süre: 97 dakika
 

 

Vizyona girmek için gün sayan, John Krasinski'nin 2018 yılında yönettiği filmin devamı niteliğini taşıyan A Quiet Place: Part II, yaşadıkları yerde sese duyarlı yaratıklara karşı verdikleri mücadeleden sağ çıkmayı başaran anne Evelyn ve çocukları Marcus ile Regan'ın, tek tehlikenin sesle avlanan yaratıkların olmadığı dış dünyada hayatta kalma çabalarını anlatıyor.
 


Evde yaşanan ölümcül olayların ardından dünyayı istila eden bir uzaylı sürüsünden kaçmayı başardıktan 474 gün sonra başlayan bu ikinci bölümde, Abbott ailesi, sessizlik içinde sürdürdükleri yaşam savaşlarına devam ederken dış dünyanın dehşetiyle de yüzleşmek zorunda kalırlar.
 


Bilinmeze doğru tehlikeli bir şekilde gitmeye zorlanırken, kumdan yolun ardında pusuda yatan ve ses yoluyla avlanan yaratıkların tek tehlike olmadığının da kısa sürede farkına varırlar.

İlk filmdeki sessizliğin aksine hikâyenin bu defa diyaloglarla örüldüğü bu devam filminde Noah Jupe yine Marcus karakterine hayat vermektedir.

 

Ani Hareket Yok

Yönetmen: Steven Soderbergh / Oyuncular: Noah Jupe, Brendan Fraser, Matt Damon, Jon Hamm, Benicio Del Toro, David Harbour, Kieran Culkin, Don Cheadle, Ray Liotta, Julia Fox, Frankie Shaw, Amy Seimetz    , Miranda Richardson, Lauren Rys Martin, Mary Magyari, Lauren LaStrada, Wayne E. Brown, Javon Anderson, Hugh Maguire, Tina Gloss, Emily Jane Smith, Dakota Nuttall, Anthony Gainey Jr., Bryan Sawyer, Wallace Bridges, Peter Tocco, Takesha L. Walker, Christopher Young, Lucy Holt, Claudia Russell, Sean Belanger, Randal Bruce, Scott Janson, Ethan Mathias, Roger Petan / Süre: 90 dakika
 

 

Oscar ödüllü usta yönetmeni Steven Soderberg'ün yönetmen koltuğunda oturduğu, bir HBO Max özel yapımı olan ve Tribeca Film Festivali dünya prömiyerinden sonra 1 Temmuz itibariyle çevrim içi gösterimine başlayacak olan No Sudden Move (Kill Switch) adlı bu film; basit bir belge olduğunu düşündükleri şeyi çalmak için işe alınan bir grup küçük çaplı suçluya odaklanır.
 


Bir eve saldırı düzenlemek için tutulan üç azılı suçlu, planları korkunç bir şekilde ters gittiğinde, onları kimin ve hangi nihai amaç için kiraladığını araştırmaları, onları yarışın parçaladığı, hızla değişen şehrin tüm kademelerinde çözülmesi zor ağların içine doğru sürükler.
 


Düzenledikleri saldırının ardından yaşananlardan sonra dolandırıldıklarını düşünmeye ve dönemin politik tartışmaları ile bağlantılı olarak içlerinde ayrışmalar yaşamaya başlarlar.

Bu zamana kadar yer aldığı yapımlarda çoğunlukla masum, duygusal ve zarif karakterlere hayat veren Noah Jupe bu defa mükemmel ya da nazik olmayan hatta biraz daha hain bir karakteri canlandırma isteğiyle bu yıldızlarla dolu mafya dramasında yer alır.


Diğer çalışmaları

Noah Jupe kariyerinin başında Penny Dreadful ve Downton Abbey gibi televizyon dizilerinde küçük roller aldı ve BBC mini dizisi olan The Night Manager'da Hugh Laurie'nin oğlu olarak daha dişli bir rol oynadı.

O zamandan beri Amerika'da o kadar çok çalıştı ki birçok insan onun bir İngiliz olmasını şaşkınlıkla karşıladı.

Oyuncunun uzun metrajlı filmlerin haricinde kariyerinde yer alan diğer yapımlar ise şöyle;

  • Penny Dreadful (2015, Televizyon dizisi)
  • Downton Abbey (2015, Televizyon dizisi)
  • Gece Müdürü (The Night Manager, 2016, Televizyon dizisi)
  • Houdini & Doyle (2016, Televizyon dizisi)
  • Benim Güzel Midillim (My Pretty Pony, 2017, Kısa film)
  • Ian Brown: Kaostan Uyuma (Ian Brown: From Chaos to Harmony, 2019, Müzik video klibi)
  • The Undoing (2020, Televizyon dizisi)


Ödüller

  • Genç oyuncu, görece kısa oyunculuk kariyerinde şimdiden birçok büyük ödüle aday gösterildi ve bu adaylıklardan çeşitli ödüller kazandı.
  • 2019 Hollywood Eleştirmenler Birliği Ödülleri: 23 Yaş Altı En İyi Erkek Oyuncu (Honey Boy)
  • 2019 Las Vegas Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri: En İyi Genç Erkek Oyuncu (Honey Boy)
  • 2019 New Mexico Film Eleştirmenleri Ödülü: En İyi Genç Erkek Oyuncu (Honey Boy)
  • 2020 Hollywood Eleştirmenler Birliği Ödülleri: Hollywood'un Yeni Nesilleri

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU