Yeni çalışma huzursuz bağırsak sendromu hastalarının Kovid tecridi sırasında iyileştiğini gösterdi

Araştırmacılar, hastaların ağrı, şişkinlik, anksiyete ve kronik yorgunluk belirtilerinde azalma yaşadığını tespit etti

Huzursuz bağırsak sendromuna (IBS) sahip hastalar genellikle mide krampları, ishal, kasılma ve şişkinlik hisseder. Belirtiler belirli gıda ve aktivitelerle ortaya çıkabilir, stresle şiddetlenebilir (Pixabay)

Yeni, küçük ölçekli bir çalışma, huzursuz bağırsak sendromu (IBS) olan kişilerin semptomlarının, evde kalmayı öngören Kovid-19 talimatları yürürlükteyken beklenmedik şekilde azaldığını tespit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, hastalar "tetikleyici gıdalardan" ve dış stres faktörlerinden daha iyi kaçınabildiği için anket sonuçlarının "bağırsak-beyin bağlantısının" varlığını yeniden doğrulamış göründüğünü söyledi.

Milyonlarca kişi IBS'ten mustarip, Britanya'daysa her 5 kişiden birinin bu rahatsızlıktan mustarip olduğu tahmin ediliyor. IBS, mide krampları, şişkinlik, ishal ve kabızlık gibi belirtilere neden oluyor ve belirli yiyecekler veya aktiviteler tarafından tetiklenebiliyor.

Amerikan Kolon ve Rektum Cerrahları Derneği'ne göre, duygusal stres "IBS ataklarının başlamasında bir faktör" olabilir ve birçok hasta gergin veya endişeli olduklarında daha kötü semptomlar yaşar.

2021 Sindirim Hastalıkları Haftası'nda sunulan araştırma, koronavirüs tecridi sırasında pandemiye bağlı stres ve azalan toplumsal etkileşimin Arjantin'deki 129 IBS hastası üzerindeki etkisini inceledi.

Bilim insanları başlangıçta hastaların belirtilerinin "Kovid-19 kaynaklı baskı ve stres nedeniyle" kötüleşeceğini varsayıyordu ancak tam tersi oldu.

Dünyadaki en uzun tecritlerden biri olan Arjantin'deki tecrit sırasında şiddetli IBS yaşayan hasta sayısı keskin şekilde 65'ten 39'a düştü.

Hastalara dair pandemi öncesi veriler, daha önceki bir araştırma projesiyle halihazırda toplanmıştı. Araştırmacılar daha sonra tecrit sırasında hastaları mide ekşimesi, kusma, hazımsızlık, kronik yorgunluk, fibromiyalji ve baş ağrılarıyla ilgili sorular içeren aynı anketle yeniden değerlendirdi.

Hastalar salgın nedeniyle evde kalmak zorundayken sancı, şişkinlik, dışkı kıvamı, anksiyete ve kronik yorgunlukla ilgili sorunlarının hepsinin iyileştiğini bildirdi.

Araştırmaya göre, bağırsak-beyin bağlantısı, hastaları güçten düşüren bağırsakla ilgili belirtileri tetikleyebilen stres ve psikolojik zorlukların rolüne işaret ediyor.

Çalışmanın baş yazarlarından biri olan, Buenos Aires Üniversitesi'ne bağlı Hospital de Clinicas Jose de San Martin hastanesinin doktoru Juan Pablo Stefalono şunları söyledi:

Ana hipotezlerimizden biri, bu hastaların Kovid-19'a bağlı baskı ve stres nedeniyle kötüleşeceği yönündeydi.

Sonuçların insanların evde kalmasıyla bir ilgisi olduğunu düşünüyoruz. Dışarıdan gelen strese maruz kalmadılar ve evdeyken gıda tetikleyicilerinden kaçınabildiler.

Sonuçlarımız IBS'in veya fonksiyonel gastrointestinal bozuklukların gıda ve diğer faktörlerin yanı sıra psiko-sosyal faktörlerle de bağlantılı olduğu görüşünü güçlendiriyor.

Bağırsak-beyin ekseninin birçok yönü var.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU