Irak Cumhurbaşkanı Salih, Erbil-Bağdat hattında çözüm bekleyen meseleleri görüştü

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in Irak Kürdistan Bölgesi'nin (IKB) ziyaretinin ardından Kürt liderler bir araya geldi.

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanı Neçirvan Barzani, Erbil’de Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’i karşıladı. (Rudaw)

Bağdat ve Erbil petrol anlaşmazlığında orta yolu bulmalarına (ki bu durum 2021 bütçesinin kabulünün gecikmesine neden olmuştu) rağmen iki taraf arasında anayasa, siyasi koalisyonlar ve Türkiye ile İran gibi komşu ülkelerin pozisyonları gibi çözüm bekleyen meseleler halen varlığını koruyor.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih söz konusu meseleleri görüşmek ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in Erbil ziyareti sonrasında Kürtler arasında ortak bir söylem belirlemek amacıyla dün Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKB) başkenti Erbil’i ziyaret etti.

Ziyareti takip eden kaynakların aktardığına göre Cumhurbaşkanı Salih Erbil’deki temasları kapsamında IKB Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve Meclis Başkanı Revaz Faik ile bir araya geldi. Görüşmelerde en son siyasi gelişmeler ve Bağdat ile Erbil arasında çözüm bekleyen meseleler ele alındı.

Ziyareti takip eden bir Kürt kaynak, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Salih’in IKB’li yetkililerle görüşmelerinde Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasındaki ilişkiler başta olmak üzere Kürt siyasi partiler arasındaki gerginliğin yanı sıra Bağdat ve Erbil arasında çözüm bekleyen temel meseleleri masaya yatırdığını aktardı. Kaynak, tarafların “genel hatlarıyla Kürtlerin Iraklı siyasi partilerle olan ilişkileri, seçimlere aktif katılım ve gelecek dönemde siyasi süreçle ilgili konularda genel siyasetin resmi” gibi konuları görüştüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Salih, Erbil’in Selahaddin ilçesinde KDP’nin ofisini ziyaret etti. KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed, ziyaretin ardından düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Salih’in Erbil’de Kürt taraflarla görüştüğü sırada KDP’den bir heyetin gelecek seçimleri, diğer Iraklı taraflarla siyasi koalisyon meselesini ve Kerkük, Ninova, Sincar ve Mahmur bölgelerine geri dönüşleri görüşmek amacıyla şu anda Bağdat’ta bulunduğunu belirtti. Muhammed, “Ancak işler henüz çözülmüş değil” dedi.

Irak erken seçimlerinde partiler arasında kurulması beklenen koalisyonlara değinen Muhammed, “(Sadr Hareketi’ne bağlı) Sairun Koalisyonu ile konuştuk. Fakat şu ana kadar resmi bir anlaşma bulunmuyor” ifadesini kullandı. 54 sandalye ile Irak Meclisi’nde en büyük koalisyonu oluşturan Sadr Hareketi, 10 Ekim’de yapılması kararlaştırılan seçimlerde daha fazla sandalye kazanmak için çalışıyor. Sadr Hareketi’nin bu hedefi onu ülkedeki siyasi parti ve grupların ilgi odağı haline getirdi.

Muhammed, Peşmerge güçlerinin Kerkük’e dönüşü hakkında, “Anayasa’nın 140’ıncı maddesinin aktifleştirilmesini ve bu yolla Peşmerge’nin bu bölgelere dönüşü için mekanizma oluşturulmasını talep edeceğiz” diye konuştu. Muhammed, Peşmerge’nin bu bölgelere dönmesinin, güvenlik ihlalleri ve terör saldırılarının engellenmesi noktasında Iraklı güvenlik güçleri arasındaki koordinasyonu güçlendireceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Salih, IKB Başbakanı Mesrur Barzani ile görüşmesinde Erbil ve Bağdat arasında çözüm bekleyen sorunları ve bunların anayasa temelinde çözümünü ele aldı. IKB Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, Başbakan Mesrur Barzani’nin Cumhurbaşkanı Berhem Salih’i karşıladığı belirtilerek, iki tarafın Irak ve IKB’deki son durumları görüştüğü bildirildi. Açıklamaya göre merkezi hükümet ile IKB hükümeti arasında çözüm bekleyen sorunların Anayasa’ya göre çözülmesinin gerekliliği vurgulandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU