Hamas ve Fetih seçimlere ortak liste ile giriyor

İki hareketin aralarındaki ittifakın nihai şekline sadece bir gün içerisinde ulaştığı tahmin ediliyor

Hamas, Yasama Konseyi’nin oluşturulması için seçimlere girmeyen grupların katılımını dört gözle bekliyor (Independent Arabia)

Filistinli grupların Mısır’ın başkenti Kahire’de yaptığı toplantının oturum aralarında Fetih ve Hamas, aralarında tek bir seçim listesi içerisinde kuracakları ittifakı tartışmak üzere bir araya geliyor. Gözlemciler, iki tarafın iktidarda kalmayı garantilemek için böyle bir adımı atmak istediğini düşünüyor. Zira Hamas sandıklarda oy kaybetmekten korkarken Fetih de seçimlere ortak bir listeyle girmesini engelleyebilecek büyük bölünmelere tanık oluyor.

Ayrıca Fetih Hareketi Demokratik Reform Akımı’nın lideri Muhammed Dahlan, parlamento seçimlerine bağımsız bir listeyle katılacağını duyurmasının ardından iki taraf da böyle bir adıma başvurmak zorunda kaldı.

Seçim ittifakı... En iyi seçenek

Siyasi işler uzmanı Ahmed el-Acele, özellikle Gazze Şeridi sakinleri acı bir bölünme döneminden geçtikleri için Dahlan’ın seçimleri kazanma şansının yüksek olduğunu, çünkü halkın değişim için Demokratik Reform Akım’ın listesine oy verebileceğini söyledi.

İki hareketin aralarındaki ittifakın nihai şekline sadece bir gün içerisinde ulaştığı tahmin ediliyor. Zira Filistin Merkezi Seçim Komitesi gruplar, ittifaklar ve bağımsız ve parti listelerinden başvuru almak şartıyla 20 Mart’ta adaylık kapısını açacak.

Fetih ve diğer gruplarla seçimlerde ittifak kurmak isteyen tarafın Hamas olduğu belirtiliyor. Çünkü Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ortak bir listeye katılma seçeneğinin “kırmızı çizgileri korumak” için tercih edilebilecek bir seçenek olduğunu söyledi.

Heniyye’ye göre ortak liste seçeneğine başvurmak, geçtiğimiz Eylül ayında Mahmud Abbas başkanlığında Filistinli grupların genel sekreterleri ve temsilcileri ile yapılan toplantının sonuçlarından biri olan Ulusal Mutabakat belgesine dayanıyor. Bu da Hamas’ın Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) katılması ve önceki toplantılarda grup liderlerinin oybirliğiyle kararlaştırılan siyasi programa göre çalışmasının yanı sıra başta 1967 sınırlarını esas alan bir Filistin devleti kurulması olmak üzere Filistin Ulusal Otoritesi’nin fikirlerini kabul etmesi anlamına geliyor.

Diğer grupların katılımı

Kahire’den edinilen bilgilere göre Hamas, Mısır’ın başkentinde gruplar arasında yapılan toplantının oturum aralarında Fetih ile yaptığı ikili görüşme esnasında Fetih’e Filistin kamuoyunu daha iyi bir şekilde ikna etmek için ortak listenin diğer siyasi blokları da içermesini şart koştu. Bu liste “ortak ulusal ittifak” olarak tanımlanabilir. FKÖ’deki grupların hazırlandığı taslak bu.

Fetih Hareketi Merkez Komitesi üyesi Izam el-Ahmed, beş grubun resmi olarak ortak bir listeyle seçimlere girmeyi kabul ettiğini ve diğer gruplarla ise görüşmelerin hala devam ettiğini söyledi ancak seçim ittifakına katılan partilerin isimlerini açıklamayı reddetti.

Diğer taraftan Fetih Hareketi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Cibril er-Racub yönetimin uygun olacak fikre 19 Mart’ta karar vermesi koşuluyla, hareketin geniş bir ulusal cephede yasama seçimlerine katılmaya kararlı olduğunu vurguladı. Racub seçimlerle ilgili olarak Hamas liderleriyle her gün toplantılar yapıldığına dikkat çekti.

Muhalefet ve aldatma

İki tarafın ortak bir listeye katılma fikri, tarafların önde gelen isimleri tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı. Fetih Yürütme Komitesi ve Merkez Komitesi’nin eski üyesi Zekeriya el-Ağa bu seçeneğin, halkın iradesini atlatan sahte bir demokrasi kisvesi altında bölünmeyi pekiştirmek anlamına geldiğini söyledi.

Heniyye, seçimlerden sonra yeni bir siyasi yol inşa etmek amacıyla Yasama Konseyi seçimlerine katılmayanlar da dahil olmak üzere tüm güçlerin katılacağı orantılı temsile dayalı bir ulusal birlik hükümeti kurulacağını belirtti.

Diğer taraftan siyasi işler uzmanı Ahmed el-Acele, Hamas’ın Gazze'yi yönetme şekli yüzünden kötü bir üne kavuşmasının ardından Gazze’deki seçmenlerinin çoğunu kaybetmesinin yanı sıra uluslararası toplumun, yönetimin iplerini bir kez daha kendi ellerine bırakmayacağının farkında olduğundan seçimlerde ittifak kurma seçeneğine başvurduğunu söyledi.

Acele’nin bu yorumu Hamas Siyasi Büro Üyesi Salah el-Berdevil’in “Uluslararası toplum, planlanan seçimlerin bir sonucu olarak hala Oslo ekibini istiyor. Nitekim uluslararası iradenin İsrail ile çatışılması konusunda siyasi projeleri var” şeklindeki açıklamaları ile uyuşuyor.

Ortak listede ilke olarak Ulusal Mutabakat belgesi esas alınacağından önümüzdeki seçimde herkes için tam orantılı bir temsilcilik sağlanacak. İki taraf, listelerinden rakiplerini çıkarmak için böyle bir yol izliyor.

Bununla birlikte Hamas ortak liste ile ilgili kapıyı aralık bıraktı. Hamas Sözcüsü Hazım Kasım seçimlere katılma ile ilgili tüm seçeneklerin açık olduğunu söyledi. Zira güçler ve gruplar ile yapılan istişareler, Fetih ile yapılan görüşmeye atıfta bulunulmadan sona ermedi.

Seçim ittifakının Abbas’ı Fetih içerisinde daha fazla bölünme yaşanmasından kurtarabileceğini belirten Acele, resmi meşruiyet olarak kendisi için en iyi seçeneğin bu olduğunu ifade etti. Aynı zamanda Fetih’in Hamas’la ortak bir listeye girmesi, rakip listeler ya da Fetih’ten ayrılan listeler üzerinde büyük bir baskı oluşturabilecek şekilde gücünü artıracak. 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/203616/

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU