Cezayir'de göstericiler ile ordu arasında çatışmalar sürüyor

Binlerce kişi hep bir ağızdan "Askeri devlet değil, sivil devlet istiyoruz" sloganını attı

Cezayir başkentinin merkezinde göstericiler  / Fotoğraf: Reuters

Cezayir'de dün sokaklara dökülen binlerce gösterici, "devlete zarar verme amacıyla Siyonistlerle iş birliği" yaparak komplo kurduklarına dair ordu tarafından kendilerine yöneltilen suçlamalara karşılık verdi.

Göstericiler, Cumhurbaşkanlığı tarafından tarihi 12 Haziran olarak belirlenen erken yasama seçimlerinde başa geçecek otoriteyi kabul etmediklerini vurguladılar.

Cuma namazının ardından başkentin ana caddelerinin tamamında hep bir ağızdan haykıran göstericiler ""Askeri değil, sivil devlet" sloganı attı.

Göstericiler Cezayir Savunma Bakanlığı adına konuşan "Ordu" dergisinin 48 saat önce askeriye liderlerine yöneltilen bu rahatsız edici sloganı taşıyanlara karşı öfke dolu bir yazı yayınlamasına net ve doğrudan bir cevap vermek üzere sokaklara döküldü.

Şehir merkezine giden parlamento binasının arkasındaki Asle Hüseyin Caddesi boyunca yürüyen göstericiler, 2019 yılında düzenlenen ve Abdulmecid Tebbun'un cumhurbaşkanı olmasıyla sonuçlanan seçimleri kabul etmediklerini vurguladılar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Maurice Audin Meydanı'ndaki ve Cezayir Merkez Postanesi'ndeki yüzlerce de kişi ordu generallerine ağır eleştirilerde bulundular.

Generalleri Ordu dergisinin daha önceki sayılarında eleştirdiği birçok sıfatla adlandırdılar. Göstericiler "Halk özgürdür ve kararları O verir", "Meşruiyet yok", "Askeri değil, sivil devlet" ve "Cezayir hür ve demokratiktir" gibi otorite ye yönelik sloganlar attılar.


Cezayir ordusunun resmi yayın organı Ordu dergisi son sayısında "Ulusun düşmanları, adam toplamayı hedef alan yoğun ve aşağılık bir elektronik savaş yoluyla harekete kötü niyetli bir yatırım yapmak üzere döndüler" ifadelerini kullandı.

Fas'tan Cezayir'e saldıran internet sayfalarının sayısının 500'den fazla olduğu belirtilen açıklamada, "Siyonist oluşumdan" ise 20 sayfa olduğu vurgulandı.

Ayrıca bu sayfaların "otoriteye ve orduya saldıran yayınları tanıttığı ve yalan haberler ve söylentiler yaydığı" kaydedildi.


Hirak Hereketi'nin içerisinde keskin bir bölünme olduğu görülüyor. Bazı gruplar kıyafetleri ve "Laik değil, İslam devleti" ve "Ne doğu ne batı" gibi bilindik sloganları ile kendini belli eden İslamcılardan oluşuyor.

Bazıları ise demokratik akım aktivistlerinden ve kadın hakları savunucularından oluşuyor. Bu gruplar da özgürlükler ülkesi ve demokratik devir talebinde bulunarak gösterilere katıldıkları için tutuklananların serbest bırakılması çağrısında bulunması ile göze çarpıyor.
 

a.jpg
Dün binlerce gösterici başkentte düzenlenen hükümet karşıtı protestolara katıldı / Fotoğraf: AFP


108 numaralı "Uyum İçinde Hareket Eden Halk Gücü" her zamanki gibi Bab el-Vad Mahallesi'nden Cezayir Merkez Postanesi'ne doğru ilerleyerek gösterilerin başlamasından hemen hemen bir saat sonra doğu banliyölerindeki el-Harraş Mahallesi'nden gelen başka bir halk gücüyle birleşti.

İki grup başkentin futbol kulüplerinin binlerce taraftarından oluşuyor ve stadyumlarda mahallelerdeki yoksulluğu, işsizliğin yayılmasını ve daha iyi bir yaşam arayışı için Avrupa'ya göç edilmesini yansıtan şarkılarıyla tanınıyorlar.


Siyaset sosyolojisi alanındaki uzmanların gözünde bu şarkılar kendi içlerinde bir dinamik oluşturuyordu. Taraftarlar onlarca yıl stadyumlardan çıkarken güvenlik güçlerinin sıkı gözetimi altında bu şarkıları söyledi.

Yetkililer her zaman bu hareketin kitlesel bir öfkeye dönüşeceğinden endişe etmiş ve siyasi taraftarları kızdırmaktan korkulduğu için güvenlik personeli ile temas kurmaktan kaçınmıştı.

Ülkenin batısında bulunan ve Cezayir'in en büyük ikinci şehri olan Vahran'daki gazeteciler Şarku'l Avsat'a verdikleri demeçte dün göstericilerin güvenlik güçleri tarafından şiddet gördüğünü aktardılar.

Vahran'daki gösterilerin başında birçok aktivist gözaltına alındı. Hirak Hareketi göstericileri geçtiğimiz iki cuma günü de şiddetli sahneler ile karşı karşıya kaldılar.

Avukatlar, barışçıl protesto hakkını garanti altına alan anayasaya karşı gelen güvenlik güçleri hakkında darp ve keyfi gözaltı suçlamaları ile şikayette bulundular.


Resmi Gazete'de dün yayımlanan yeni seçim yasasına göre daha önce ardı ardına ya da ayrı şekillerde iki parlamento dönemi geçirmiş olan herhangi bir kimsenin önümüzdeki parlamento seçimlerine katılması yasak.

Söz konusu karar seçimlere tekrar adaylığını koymak isteyenleri öfkelendirdi ve bunu "seçmenlerin temsilcilerini seçme hakkına tecavüz" olarak nitelendirdiler.

Bu durumdan şikayetçi olanlar geçtiğimiz ay feshedilen parlamentodaki çoğunluk partilerinden, yani Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN) ve Ulusal Demokratik Birlik Partisi'ne (RND) mensup kişilerden oluşuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU