DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı ve milletvekili Mustafa Yeneroğlu, “Türkiye-Çin Arasında İmzalanan Suçluların İadesi Andlaşması” hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Yeneroğlu yazılı açıklamasında, "Anlaşma, Çin’in Uygur Türkleri hakkındaki haksız terör örgütü üyeliği isnatları nedeniyle soydaşlarımızın idam cezası, işkence, kötü muamele ve hapisle karşılaşacağı, Çin’e kendi ellerimizle teslim etmemiz sonucunu doğuracak bir uygulamaya yol açacaktır" dedi.
Söz konusu anlaşmanın, 13 Mayıs 2017'de imzalandığını ve 12 Nisan 2019'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TBMM'ye sunulduğunu hatırlatan Yeneroğlu, "AİHS’nden doğan yükümlülüklerimize göre; hiç kimse, ölüm cezasına çarptırılabileceği, işkence veya kötü muameleye uğrayabileceği bir ülkeye teslim edilemez. Çin’in ağır insan hakkı ihlalleri konusundaki sicili oldukça kabarıktır" dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na cevaplaması için bugün itibariyle Meclis'e soru önergesi verdiğini dile getiren Yeneroğlu şunları kaydetti:
Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında “Suçluların İadesi Andlaşması”na neden ihtiyaç duyulmuştur? Türkiye’de ikamet eden Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı sayısı kaçtır? Bunlardan kaçı ‘Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ doğumludur?
Bugüne kadar Çin Halk Cumhuriyeti’ne Çin vatandaşı kaç kişi iade edilmiştir? Bunlardan kaçı ‘Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ doğumludur? Bu kişiler hangi suç isnatları nedeniyle Çin’e iade edilmişlerdir? Söz konusu andlaşmanın imzalanama talebi hangi ülkeden gelmiştir?
İade talebi için soruşturmanın dahi yeterli olduğu göz önüne alındığında; Çin Halk Cumhuriyeti’nin, Uygur Türkleri hakkında haksız yere terörist isnadında bulunarak Suçluların İadesi Andlaşması kapsamında Uygur Türklerinin Çin’e iade edilmesi için Türkiye’ye talepte bulunması halinde Türkiye nasıl bir yol izleyecektir?
Çin, Türkiye’de işlendiğini ileri sürdüğü suçların faillerinin de iadesini talep edebilecek midir? Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye arasında imzalanan Suçluların İadesi Andlaşması’na taraf devletlerden çekince ya da şerh koyan olmuş mudur? Şayet olmuşsa hangi konularda şerh veya çekince konulmuştur?
Terör örgütü üyeliği soruşturması kapsamında iade edilen kişilerin Çin’de ölüm cezası, işkence ve kötü muameleye maruz kalma ihtimali karşısında söz konusu sözleşme Anayasa’ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı değil midir?
Independent Türkçe