ABD'li teknoloji ve havacılık şirketi Lockheed Martin'in uzay aracı, Güneş Sistemi'nde şu ana kadar tespit edilen en derin vadinin yeni görüntülerini çekti.
Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) göre Valles Marineris 4 bin kilometre uzunluğu, 200 kilometre genişliği ve 10 kilometre derinliğiyle ABD'deki Büyük Vadi'den yaklaşık 10 kat daha uzun ve 5 kat daha derin.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Arizona Üniversitesi'nin araştırmasına göre Mars'ın çevresinin neredeyse çeyreğini kaplayan dev vadi, aynı zamanda Güneş Sistemi'nin en gizemli vadilerinden.
Çalışma kapsamında 2006'dan ileri seviye teknolojiyle donatılmış yüksek çözünürlüklü kameralarla Kızıl Gezegen'deki sıradaşı oluşumların görüntüleri inceleniyor.
Detaylı fotoğraflara rağmen bilim insanları vadinin nasıl oluştuğunu henüz tam olarak tespit edemedi.
Kimi bilim insanları Mars'taki vadinin, Büyük Vadi'nin aksine milyarlarca yıl boyunca denizlerin etkisiyle oluşmadını düşünüyor. Kızıl Gezegen böyle bir sürece izin vermeyecek derecede sıcak ve kuru.
Öte yandan ESA'daki araştırmacılar, belirli su akıntılarının vadinin içindeki kanalları 100 milyonlarca yıl önce derinleştirmiş olabileceğine dair bazı bulgular tespit edildiğini belirtti.
ESA'daki bilim insanlarına göre vadinin büyük bölümü, Tharsis olarak adlandırılan bölge civarındaki çok sayıdaki süper yanardağ gruplarının ilk oluşumu sırasında şekillenmiş olabilir.
Güneş Sistemi'nde bilinen en büyük yanardağ Olympus Mons'un da yer aldığı bölgede, yanardağların altındaki magma hareketlendikçe, Mars'ın yüzeyinin çatlayarak çöküp Valles Marineris'i oluşturduğu düşünülüyor.
Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre magma akışı, toprak kaymaları ve antik dönemden kalma ırmakların çağlar boyunca vadiyi şekillendirmiş olması muhtemel.
Independent Türkçe, Livescience