Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi'nin Türkiye ile imzalanan Suçluların İadesi Anlaşması'nı onaylamasının ardından Uygurların bu ülkede "terörle mücadele" denilerek gönderildiği kamplar yeniden gündeme geldi.
Bu kamplarda bir yıldan fazla tutulduktan sonra Fransa'da mülteci olarak hayatına devam eden Gülbahar Celilova, yaşadıklarını Independent Türkçe'ye anlattı.
Çin'de ticaretle uğraşan Uygur asıllı Kazakistan vatandaşı Celilova, 22 Mayıs 2017 tarihinde Urumiçi bölgesinde kaldığı otel basılarak kampa götürüldü.
Celilova, Doğu Türkistan bölgesindeki üçüncü kampta 1 yıl 3 ay 10 gün tutulduktan sonra Kazakistan'ın Çin'e yaptığı baskılar sonucu 2018'in Eylül ayında serbest bırakıldı.
Celilova, kamplarda kadın ve erkeklere tecavüz edildiğini, birçok kişinin işkence ile öldürüldüğünü, ne işe yaradığı açıklanmadan insanlara zorla aşı yapılıp ilaç verildiğini söyledi.
Dört çocuk annesi Celilova, kendisi gibi kampta tutulan 27 yaşındaki bir kadının Türkiye'ye gittiği için öldürüldüğünü aktardı. Kazakistanlı kadın, Çinli yetkililer tarafından Türkiye'ye gidenlere "terörist" muamelesi yapıldığını dile getirdi.
2017 yılında kaldığı otelde tutuklanan iş kadını Celilova, Çinli görevlilerin kendisine zorla teröre destek verdiği ifadeleri bulunan bir kağıda imza attırmaya çalıştığını söyledi.
Bu ifadeye imza atmadığı için gördüğü işkenceleri anlatan Kazak kadın, gözyaşlarına hakim olamadı. Celilova, bu kamplarda tecavüzün "gündelik iş" olduğunu belirtti.
Celilova, Pekin yönetiminin tüm dünyaya "eğitim kampı" diye sunduğu yerlerde bazı kadınların gördükleri işkenceden aklını yitirdiğini ifade etti.
"Müslüman ve Uygur olduğum için tutuklandım" diyen Celilova, koğuşlarda 2 saat ara ile nöbetleşe toplamda 4 saat uyumalarına izin verildiğini kaydetti.
Gülbahar Celilova, Çin'in bu politikayı "Uygurları yeryüzünden yok etmek ve kalan Uygurları komünist yapmak için" uyguladığını söyledi.
Celilova, kamplarda yaşadıklarını anlattığı için Çinli polisler tarafından Türkiye'de de takip edildiğini söyledi.
© The Independentturkish