CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 yılına ait bütçesinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nda CHP Grubu adına söz aldı.
Kürsüye marketten alınmış 1’er kilogramlık kuru fasulye, nohut mercimek ve patates getiren CHP Milletvekili Gürer, bu ürünlerde üreticinin düşük fiyatla satış yaptığını ancak marketlerde tüketiciye çok yüksek fiyatla satıldığını belirtti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
“Tüketiciyi de soyduruyorsunuz”
Tüccarın 7-8 liradan aldığı fasulyenin markette 18 lira 50 kuruşa satıldığını anlatan Gürer, “ Hiç vicdan yok mu? Siz tüketiciyi de soyuyorsunuz Sayın Bakan. Bakınız, nohut. Nohudun üreticisi bu yıl para kazanamadı. 4,5 liradan satılamayan nohudun marketten aldığım fiyatı 13 lira 80 kuruş. Tüketiciyi de böyle soyduruyorsunuz Sayın Bakan” dedi.
“Mercimeğin tohumunu Kanada’ya verdiniz, 375 bin ton mercimeği Kanada'dan ithal ediyorsunuz”
Bu yıl, 16 bin ton nohut , 17 bin ton da kuru fasulye ithal edildiğini anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Anadolu'da en iyi yetişen ürünlerden biri mercimekti. Siz bu mercimeğin tohumunu Kanada'ya verdiniz. Bu yıl 375 bin ton mercimeği Kanada'dan ithal ediyorsunuz ve şu anda da 15 lira 80 kuruştan tüketiciye bu mercimek satılıyor Sayın Bakan” ifadelerini kullandı.
“İthal edecek ürün bulamayabilirsiniz”
Başta patates, buğday ve şeker pancarı üreticilerinin sorunlarına değinen CHP’li vekil, “Eğer gıdada önümüzdeki süreçlerde ithalata dayalı politikanız devam ederse ithal edecek ürün bulamayabilirsiniz” uyarısında bulundu.
Gürer, Hayvancılıkta da ülkeyi perişan ettiniz, 38 liradan eti alıyorsunuz. Markette bölüm bölüm etin 100 liraya kadar satılmasına göz yumuyorsunuz. Süt fiyatlarını bir yıldır sabit tutuyorsunuz. Çiğ süt üreticisi 2 lira 30 kuruştan sütünü veriyordu, kalktınız, buna 2 lira 80 kuruşa… Yeme yüzde 65 zam gelmişken hayvancılık yapan buna nasıl dayanacak Sayın Bakan?” diye sordu.
“700 bin üreticiyi yeniden üretime kazandırın”
CHP Niğde Milletvekili Gürer, tarımda iyileşme sağlanabilmesi için de şu önerilerini sıraladı:
- Acilen Tarım Kredi Kooperatifleri ve banka kredi borçlarını uzak ara öteleyin, faizlerini silin, icralarını durdurun.
- İlaç, gübre, tohum, yem, mazot ve sulama suyu için kullanılan elektrik fiyatlarını düşürün.
- İthalatçı ve yabancı çiftçiyi zengin etme anlayışından vazgeçin.
- 2021 yılı için kuraklık tehdidi var; TARSİM'in kuraklık riski için çiftçiyi korumaya alması ve ürün kayıplarına karşı sigortalama yapıp çiftçinin yanında bugünden durmasını sağlayın.
- Tarım dışı kalan 3,5 milyon hektar ile çiftçiliği bırakan 700 bin üreticiyi yeniden üretime kazandırın
Independent Türkçe