Fatih Altaylı: Yılmaz Özdil’in yazısını okumaz olaydım

"Bir yandan da tarih yazarlığına soyunmuş birinin, bu kadar bariz yanlışına mı üzüleyim, yoksa bu yanlışını kimsenin görmemiş olmasına mı bilemedim doğrusu"

Fotoğraflar: AA, Twitter

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Sözcü yazarı Yılmaz Özdil’in tarih hataları olan yazısına tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen günlerde yaptığı bir açıklamada İzmir depreminin ardından bazı eleştirilerini dile getiren ana muhalefet partisine 1939 yılında yaşanan Erzincan depremini hatırlatarak tepki göstermişti. Erdoğan, CHP Sözcüsü Faik Öztrak’ın dedesinin o dönem İçişleri Bakanlığı görevini yaptığını hatırlatarak “Kalkıp da geriye bakıp neler olmuş bunu sorgulama hassasiyetini göstermeyen bu zihniyet, kalkıyor bu yalan yanlış ifadeleri kullanabiliyor” demişti. Özdil de ifadeler üzerine bir yazı kaleme almış ve Erdoğan’ın Öztrak konusunda yanıldığını iddia etmişti. Ancak bu iddia AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş tarafından yalanlanmıştı. İçişleri Bakanlığı’nın arşivi de Özdil’in iddiasını yalanlamıştı.

Altaylı da bugünkü köşesinde Özdil’i sert ifadelerle eleştirdi.

“Yazıma konu edeceğim yazısını da biraz gecikmeli olarak, tavsiye üzerine okudum. Okumaz olaydım” diyen Altaylı, şu ifadeleri kullandı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir depremi ile ilgili olarak da CHP’yi suçlayıp, 1939 Erzincan Depremi’nde Öztrak’ın dedesinin İçişleri Bakanı olduğunu söyleyince Yılmaz Özdil, Cumhurbaşkanı'nı “Yanlış biliyor” diyerek düzelten bir yazı kaleme aldı. Ve şöyle yazdı:

“Erzincan depremi olduğunda Celal Bayar Başbakandı. 10. Hükümet işbaşındaydı. İçişleri Bakanı Refik Saydam’dı. Bugünkü Faik Öztrak’ın dedesi Faik Öztrak kabinede yoktu. Celal Bayar Erzincan depreminden 1 ay sonra görevi bıraktı. 11. Hükümet kuruldu. Faik Öztrak anca o zaman, yani depremden 1 ay sonra Bakan oldu.

Asrın liderimiz dönemin İçişleri Bakanı olarak gösterip başarısız olduğunu söylüyor. Halbuki deprem sırasında İçişleri Bakanı olan refik saydam çok başarılı olduğu için 11. Hükümete Başbakan yapıldı” Ancak bu çok okunan yazarımızın bu yazısı elden ele paylaşılıyor. Kimse de “Ulan bu ne saçmalık. Böyle palavracılık olur mu?” demiyor. Erzincan Depremi sırasında hükümet başarılıdır, başarısızdır yorumlayamam. Fakir ve gelişmemiş bir ülkenin o günü ile bugünü kıyaslanamaz. O zaman Erzincan Depremi sonrasında da dönemin Cumhurbaşkanı, 1509 Depremi için Sultan Bayezid’i suçlardı. Ayrıca de ki, o günün İçişleri Bakanı başarısız, hangimiz dedemizin başarısından veya başarısızlığından sorumluyuz. O da ayrı konu.

Ama tarih hele kayıtlı yakın tarih bu kadar palavra kaldırmaz. Asrın yazarı Yılmaz Özdil’in verdiği tüm bilgiler YANLIŞ. 1939 Erzincan Depremi Aralık ayında oldu. Yılın son ayında. Celal Bayar ise Başbakanlığı 1939 yılının Ocak ayında, depremden 10 ay önce bıraktı. Palavra inandırıcı olsun diye o kadar sıkı sallanmış ki, palavra tarihe inandırıcı olsun diye kulp da uydurulmuş “Refik Saydam depremde İçişleri Bakanı imiş de, çok başarılı olduğu için depremden sonra Başbakan yapılmış.” Bir yandan da tarih yazarlığına soyunmuş birinin, bu kadar bariz yanlışına mı üzüleyim, yoksa bu yanlışını kimsenin görmemiş olmasına mı bilemedim doğrusu.

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU