İspanya'da bir restorasyon faciası daha: "Heykel Trump'a benziyor"

Bu, ülkede son yıllarda meydana gelen üçüncü vaka

Bazı kullanıcılar restorasyonu yapanın Trump destekçisi olabileceğini söyledi (Facebook / antonio.capelartista)

İspanya’nın Palencia şehrinde, Catholic-Agrarian Federation (Katolik Tarım Federasyonu) için 1923'te inşa edilen mimari yapının dış cephesindeki heykele yapılan restorasyon sosyal medyada birçok tepki aldı. Bazıları olayda kimsenin sorumluluk almadığından şikayet ederken kimileri de heykelin yeni halinin Donald Trump'a benzediğini söyleyip alay etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölgede yaşayan Antonio Capel isimli sanatçı, şimdilerde bir bankanın genel merkezi olarak kullanılan yapının üst tarafındaki İncil heykelinin bir parçası olan gülümseyen bir kadının yüzünün restorasyonla “parodiye” dönüştürüldüğünü belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

Bir çizgi film karakterinin kafasına benziyor. Bunu yapanın parasını aldığına eminim. Ama restorasyonu gerçekleştireni seçen kişi daha suçlu. Çünkü hiçbir şey olmamış gibi devam etmeye çalıştı.

RT'nin haberine göre, Twitter’daysa bir İspanyol, heykelin eski ve yeni halini Twitter’da paylaşarak eserin artık Donald Trump’a benzediğini söyledi.

 

 

Öte yandan, resterasyonu yapan kişinin kimliği belli değil ve bu İspanya’da son yıllarda meydana gelen üçüncü kötü restorasyon vakası.

Bunlardan ilki ve en ünlüsü Borja’daki bir kilisenin duvarındaki asırlık İsa çizimine yapılan müdahale. Kilise cemaatinden 80 yaşlarında birisi dökülen boyayı düzeltmeye çalışmış, daha sonra çizim “Maymun Mesih” ve “Patates İsa” isimleriyle ünlenmiş ve çizimin bulunduğu kilise, turist akınına uğramıştı.

 

EbJDE5RWkAAl8gG.jpg
(Reuters)

 

Hazirandaysa 17. yüzyıl sanatçısı Bartolome Esteban Murillo’nun Immaculate Conception isimli tablosunun bir kopyası bin 200 euro (yaklaşık 11 bin TL) karşılığında düzeltilmesi için mobilya restoratörüne verilmiş, sonuç felaket olmuştu.

 

the_immaculate_conception_of_los_venerables.jpg
(Europa Press)

 

İspanya'daki Profesyonel Restoratörler ve Konservatörler Birliği, uzun süredir söz konusu çalışmalarda denetimlerin sıklaştırılmasını talep etse de henüz bu konuda atılmış bir adım bulunmuyor.

 

Independent Türkçe, RT

DAHA FAZLA HABER OKU