UMH, Türkiye ile askeri işbirliğini Cenevre Anlaşması'nın dışında bırakmaya çalışıyor

Hafter'den UMH ve Türkiye ile Katar'ın yeni anlaşmalarına tepki geldi

LUO, silahlı çatışmaların tekrar başlamasından endişe ediyor / Fotoğraf: EPA

Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu (LUO), 26 Ekim'de Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) Katar ile imzaladığı sürpriz güvenlik anlaşmasını reddettiğini açıkladı. Diğer yamdan hükümetin troykası içindeki taraflar, geçen yıldan bu yana Türkiye ile askeri ve güvenlik işbirliği hususunda tartışmalı anlaşmaya, yakın zamanda Birleşmiş Milletler (BM) tarafından açıklanan Cenevre Anlaşması'yla bir istisna getirmeye çalışıyor.

Katar ve Türkiye'nin Cenevre Anlaşması'nı bozmaya yönelik ortak müdahalesinin, General Hafter'in en büyük endişelerinden birini oluşturduğu görüldü. Öyle ki LUO Sözcüsü Ahmed el-Mismari, yaptığı açıklamada, "Terörizmin en büyük destekçisi olan Katar devletinin bugün Libya'daki ajanlarını kullanarak güvenlik anlaşmaları imzalamak için yaptığı şey, 5+5 Cenevre Diyaloğunun sonuçlarının ihlali ve Libya ordusu subaylarının Cenevre'de kararlaştırdığı ateşkesi baltalamaya yönelik kötü niyetli bir girişimdir" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

26 Ekim'de UMH'ye bağlı İçişleri Bakanlığı, Katar ile terörizm, uyuşturucu ve kara para aklamayla mücadele konusunda sürpriz bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Anlaşma, Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani ile Libya'daki koşullara ilişkin son gelişmeleri görüşmek üzere Doha'ya yapılan ani ziyarette gerçekleşti. Anlaşma, Al Sani'nin UMH İçişleri Bakanı Fethi Başağa ve Dışişleri Bakanı Muhammed Seyyale ile görüşmesiyle eş zamanlı olarak imzalandı. Bu çerçevede UMH güçleri tarafından başlatılan Burkan el-Gadab (Öfke Volkanı) Operasyonu, Türkiye ile askeri eğitim ve işbirliği anlaşması kapsamında kuvvetlerine eğitim desteği verilmeye devam ettiğini gösteren fotoğraflar dağıttı.

Cenevre Anlaşması'nın örtülü bir reddi olarak Yüksek Devlet Konseyi, başkent Trablus'taki karargahından, "Bu, meşru yönetim ile isyancı güç arasındaki bir anlaşmadır" dedi. Zorla iktidarı ele geçirmekle suçladığı LUO güçlerine atıfta bulunarak, "bu anlaşmanın, hiçbir şekilde saldırgan gücün meşruiyetinin açık veya zımni olarak tanınması anlamına gelmediğini" belirtti. Anlaşmanın, UMH'nin Türkiye ile yaptığı hukuki anlaşmaları içermediğini ve başkente yönelik saldırı döneminde işlenen suçları yok etmediğini ifade etti.

UMH'ye bağlı Savunma Bakanı Salah en-Nimruş, Türk müttefikiyle ortak işbirliğinin güçlendirildiğini ve aldıkları eğitim programının devam ettiğini belirtti.

Nimruş, geçen pazar akşamı yaptığı sürpriz bir açıklamada, "Kuvvetlerimiz için güvenlik ve askeri eğitim alanlarında Türkiye ile işbirliğinin, hiçbir ateşkes anlaşmasıyla yakından veya uzaktan ilgisi yoktur" dedi. Bakan, özellikle de Libya'da ateşkesin ve barışın sağlanması halinde güvenlik ve askeri eğitim anlaşmalarının bugün her zamankinden daha fazla odaklanılması gereğini vurguladı. Terörizme karşı mücadele edebilen ve sınırları koruyabilen askeri kuvvetler inşa etmeye yönelik eğitim anlaşmalarının devam ettiğine dikkati çekti.

Birleşmiş Milletler'in Libya'daki Misyonu (UNSMIL) tarafından denetlenen 5+5 askeri komite tarafları arasındaki ilkesel anlaşmaya ilişkin 'şartlı pozisyonunu' dile getiren Salah en-Nimruş, kuvvetlerinin uluslararası toplum tarafından desteklenen ateşkese bağlı olduğunu, ancak Hafter'in seferberlik, tahkimat, kamp kurma ve paralı askerlerin nakli operasyonlarına hala devam ettiğinin altını çizdi.

Pompeo'dan yabancı kuvvetlerin çekilmesi çağrısı

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Libya'daki ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşılarken, tüm yabancı kuvvetlerin ülkeden geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Pompeo, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Libya'daki ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşılıyoruz ve Libyalı liderleri ülkelerinin çıkarlarını ön planda tuttukları için takdir ediyoruz" dedi. ABD'li Bakan, tüm tarafların bu anlaşmaya uymasını ve tüm yabancı güçlerin Libya'yı terk etmesi gerektiğini vurguladı.

Mike Pompeo'nun tweeti, UNSMIL Başkan Vekili Stephanie Williams'ın Libya'daki çatışma taraflarının ateşkes anlaşması imzaladıkları açıklaması sonrasında geldi.

26 Ekim itibariyle petrol sahaları açıldı

Diğer taraftan Ulusal Petrol Kuruluşu (NOC), 10 aylık kapanışı sonrasında Libya'nın güneybatısında petrol bölgesi olan el-Fil sahasındaki 'mücbir sebep' statüsünün kaldırıldığını ve 26 Ekim itibariyle tüm Libya sahaları ve limanlarındaki kapanışların tamamen sona erdiğini duyurdu.

Kuruluş, yaptığı açıklamada, Mellitah şirketinin sahayı işletmekten sorumlu operatörüne üretime başlaması ve ham petrolü önümüzdeki günlerde kademeli olarak normal seviyelerine döndürmesi için talimat verildiğini belirtti.

Kuruluşun Başkanı Mustafa Sanaullah, "Libyalılar, kuşatmanın günlük yaşamlarına son derece olumsuz etkileri olduğunu anladılar ve doğru gerekçelerle üretimin geri dönmesini güçlü şekilde destekliyorlar" dedi.

'Mücbir sebep', anlaşma taraflarının kontrolü dışındaki olaylar nedeniyle petrol sözleşmelerinin uygulanmamasından kaynaklanan yükümlülükleri ve yasal sorumluluğu yerine getirmek için geçici şekilde iş durdurma anlamına geliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU