Trump-Biden münazarasının en büyük 12 çarpıtma ve yalanı

Dünyanın merakla beklediği canlı yayın, yalanlara ve abartılara sahne oldu

Bu seçimin ilk canlı yayın tartışması, Cleveland'da Fox News sunucusu Chris Wallace'ın moderatörlüğünde yapıldı (AFP)

Gelenek bir kere daha bozulmadı ve ABD'de seçilme ihtimali olan başkan adayları canlı yayında karşı karşıya geldi. 

Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olan mevcut başkan Donald Trump ve Demokrat Parti'nin adayı, eski başkan yardımcısı Joe Biden'ın münazarasında yalanlar ve abartılı beyanlar da eksik olmadı. 

İşte Amerika'nın saygın siyasi haber sitelerinden Politico'nun derlediği yalanlar ve abartılar:

Trump: Kovid-19 aşısına sadece haftalar kaldı

ABD'nin mevcut başkanı, yönetiminin küresel salgın konusunda yaptıklarını savunurken bunu söyledi ancak kendi sağlık uzmanları dahi bahsedilen takvimden şüphe duyuyor. Batı'daki muhtemel aşı denemelerinin tamamlanıp acil durumda kullanım için izin almaları, aylar sürecek gibi gözüküyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump: Hunter Biden yabancı kaynaklardan para alarak uygunsuz davrandı

Joe Biden'ın oğlu hakkındaki bu suçlama, eski Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov'un milyarder eşinden para aldığı iddiasına dayanıyor. Senato'daki Cumhuriyetçilerin hazırladığı raporda yer alan bu iddialar tartışmalı. Trump, kendisinin de Lujkov yönetimiyle anlaşmalar yaptığını ve 2016'ya kadar bu ülkeyle iş yapmaya çalıştığınıysa söylemedi. 

Diğer yandan Hunter Biden'ın 2014 yılından 2019'un nisan ayına kadar Ukrayna'nın en büyük özel doğalgaz üreticisi olan Burisma Holdings'te yönetim kurulu üyesi olması, 2009-2017 yıllarındaysa babası Joe Biden'ın Ukrayna'daki yolsuzlukla mücadele çalışmalarına destek vermesi, ABD'de gündem oluşturmuştu. Demokratlar, bu konuda ülkenin ulusal çıkarlarının korunduğunu ve Bidenlar arasındaki ilişkinin kişisel menfaat için siyasi güçten faydalanma anlamına gelmediğini savunuyor. 

Trump: Biden kanun ve düzene karşı

Siyahilerin haklarını savunmak için düzenlenen gösterilere tepki vermediği iddia edilen Biden, hem polisin hem de protestocuların şiddetini defalarca kınayarak düzenin sağlanması çağrısında bulundu. 

Trump: Pandemiden önce birlik vardı

Koronavirüsten öncesi için "Her şey güzeldi" diyen ABD Başkanı, başta kendisine yönelik azledilme soruşturması olmak üzere kendisine yönelik tepkileri unutmuş gibi. 

Trump: Obamacare'in yerini alacak kapsamlı bir planla geldim

Kendisinden önceki başkanın daha kapsayıcı sağlık hizmetlerine yönelik yasasını kaldırmak için elinden geleni yapan Trump, ne bu yasayı iptal edebildi ne de yerine kapsamlı bir alternatif koyabildi. 

Biden: Trump daha az istihdamla görevi terk eden ilk başkan olacak

Ülkedeki iş sayısının azaldığını vurgulayan Demokrat başkan adayı kısmen haklı olsa da, Herbert Hoover bu konuda bir ilk olmuştu. Cumhuriyetçi Hoover, 1932'deki seçimlerde Demokrat Franklin D. Roosevelt'e yenilerek ikinci dönem başkanlık yapma şansını yitirmişti.  

Trump: Milyonlarca dolar gelir vergisi ödedim

Geçen hafta New York Times'ın yayımladığı, Trump'ın 2016 ve 2017'de yalnızca 750 dolar federal gelir vergisi ödediğini ve son 10-15 yıldır zarar bildirdiği için gelir vergisi vermediğini bildiren haber, bu iddiayı yalanlıyor. Trump'sa bu haberin yanlış olduğunu tartışmada bir kere daha söyledi ve bir yıl 38 milyon dolar, bir diğer yılda da 27 milyon dolar gelir vergisi ödediğini öne sürdü. 

Trump: Biden, ABD askerleri için 'aptal piçler' dedi

Çatışmalarda ölen askerler için "beceriksizler ve enayiler" dediği iddia edilen Trump, kendini savunmak için Biden'ın 2016'da Birleşik Arap Emirlikleri ziyareti sırasında kullandığı ifadeleri hatırlattı. Politico, Biden'ın bu ifadeleri önce övdüğü askerlere şaka amaçlı söylediğini ve muhafazakar yayın kuruluşlarının bile o dönemde durumu anlayışla karşıladığını hatırlattı. 

Trump: Postacılar oy satıyor

Posta yoluyla oy kullanımı Trump'ın karşı çıktığı bir uygulama olsa da bu iddialar herhangi bir somut kanıta dayanmıyor. Muteber haber sitelerinin hiçbiri böyle bir haber yayımlamadı.

Trump: Mitinglerimin olumsuz etkisi olmadı

Rakibinin aksine 40 bine kadar kişinin toplandığı mitingler düzenleyen Trump'ın bu sözleri de tartışmalı. Tusla'daki yetkililer Trump'ın mitinginin bölgedeki koronavirüs vakalarının sıçramasında "muhtemelen etkili olduğunu" ifade etmişti. 

Trump: Yabancı otomobil şirketlerini Ohio ve Michigan'a getirdim

ABD Başkanı bu sayede daha fazla istihdam sağladığını öne sürse de Ohio'da yeni bir otomobil fabrikası açılmadı. 

Trump: Biden, Afro-Amerikalılar için "süper avcı" dedi

"1994'te Afro-Amerikalılara süper avcılar dediği bir suç yasası yaptı ve onlar bunu asla unutmadı" diyen Trump'ın sözlerini  Biden yalanladı. O dönemde Hillary Clinton bu yönde ifadeler kullanmış ancak doğrudan siyahileri kast etmemişti. Biden'sa 1993'te siyahileri doğrudan işaret etmeden "Sokakta avcılar var" demişti.

Independent Türkçe, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU